FLYERZ REVIEW

NEKED IS MOZOG AZ ÁBRA? EZT ÁRULJA EL A STRESSZ-SZINTEDRŐL

30669579_7399eb079045bcab4d042cfcf31e9c07_wm

A fenti kép olyan, mintha egy gömb és egy homokóraszerű alakzat súrlódna egymásnak, a valóságban azonban az ábra teljesen statikus. Amikor az optikai csalódást elkezdték megosztani a neten, a legtöbb poszt arról szólt, hogy az illúzió általunk észlelt mozgási sebessége összefügghet a stressz-szintünkkel, sőt, még mentális problémákat is jelezhet. Mennyi igaz mindebből?

vizuális illúziót tartalmazó első bejegyzés azt állította, hogy az ábra egy híres japán neurológus professzor, egy bizonyos Yamamoto munkája, aki az alábbi instrukciókkal látta el a képet: szerinte ha az ábra egyáltalán nem mozog, illetve csak egy kicsit mozdul meg, akkor egészséges vagy és megfelelő alváshoz jutsz. Ha mérsékelten mozog, akkor kicsit stresszes és fáradt vagy. Ha pedig folyamatosan mozog, akkor nagyon sok stressz ért az utóbbi időben, és előfordulhat, hogy mentális problémáid vannak. Tényleg ilyen messzemenő következtetéseket lehet levonni egy optikai csalódás észleléséből?

Igazából egy ukrán tervező készítette az ábrát

Ahogy azt a BBC kiderítette, a kép eredeti létrehozója egy 50 éves ukrán designer, Yurii Perepadia. 2016-ban alkotta meg az ábrát, amelynek tehát semmi köze nincs a stresszhez. Mire azonban Perepadia elérte, hogy eltávolítsák az eredeti posztot, addigra a téves információk már megállíthatatlanul terjedni kezdtek a világhálón. Nagyon fontos, hogy tisztában legyél azzal, hogy egy ilyen vizuális illúzió semmiképp sem használható öndiagnosztizálásra. Ha aggódsz amiatt, hogy túl sok stressz ér, vagy valamilyen pszichés nehézséged van, akkor lényeges, hogy szakszerű segítséget tudj igénybe venni. Perepadia egyébként a világhírű Akiyoshi Kitaokától vette az ötletet, aki sokat tett az alábbi, ötletes illúzió népszerűsítéséért is:

Hány fekete korongot látsz a rácsokon?

visual01

A legtöbb ember nem képes egyszerre észlelni mind a 12-t. Neked hogy megy?

Forrás: https://divany.hu/

Leave a Comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .