IMG-0036

A könnyű feladat a ketteseknek való. Dr. Csermák Balázs tanulmányai során végig ötös volt, de keményen megdolgozott az álmaiért. Mert nagyon is rögös volt a pálya, de „innen szép nyerni”! Balázs eloszlatja az összes félelmünket a fogorvosokról: képzeljétek, tényleg nem harapnak! Mi már hozzá járunk!

Mikor és miért döntöttél úgy, hogy fogorvos leszel?

Amennyire vissza tudok emlékezni, már nagyon korán letettem a voksomat az orvostudomány mellett. Negyedik osztályos koromban Rozi néni, az osztályfőnök megkért minket, hogy rajzoljuk le, hogyan látjuk magunkat 2000-ben. Ez 1988-ban volt, és már akkor orvos-tudós emberként ábrázoltam magamat. Máig megvan ez a kép édesanyámnál. (mosolyog) Amúgy ez a tudós-dolog szerintem minden gyerekben élénken mozog, csak számomra nagyobb jelentőséggel bírt – ez azt hiszem, anyukám tanári szakmájának és alázatának köszönhető. Segíteni akartam az embereken, és fájdalmat csillapítani. Ez volt az elsődleges cél.

Hosszú volt az út a saját fogorvos-birodalomig? Mesélj a mérföldkövekről.

Először általános orvoslásban gondolkodtam, de az egyetem 4. évében sajnos elvesztettem a bátyámat, amit nagyon nehezen dolgozott fel az egész családunk. Ekkor döntöttem úgy, hogy a halállal nem szeretnék mindennapos szinten találkozni. Két opcióm volt: a tudományos-kísérletezős terület és a fogorvosi pálya. A választás azért esett az utóbbira, mert fiúként imádtam bütykölni. Akkor volt menő a makettezés, és a fogorvoslás nagyon hasonló! Lehet kreatívkodni, aprólékosan alkotni új dolgokat. Így már más a megvilágítás, ugye?

Az út hosszú volt, tele nehézségekkel: a tanulás évei rögösek voltak, de végül summa cum laude végeztem el az egyetemet, és tényleg mindent feláldoztam a rezidensi éveim alatt, hogy saját rendelőm lehessen. 2009-ben, a PresiDent nyitása után 3 évvel már nem tudtam egyedül ellátni a fogászat vendégkörét, így Simonyi Annamária, a kezdetektől velem tartó asszisztens mellett társult hozzánk Bozsaki Csaba orvos, akivel azóta is együtt dolgozunk. 2013-ban pedig már a 2 szék sem volt elég, így a harmadikat egy olyan ambiciózus partnernek szántam, aki tulajdonostársként is mellettem állna. Ő lett Dr. El-Hage Jade Bence. Vele együtt már egy 90 négyzetméteres helyiségben dolgozunk,  hamarosan már 4 székkel.

Lássuk be, a fogorvos nem a legnépszerűbb. Vannak, akik riogatnak a fogorvos szóval. Szerinted miért félnek „Tőletek”?

Egyértelműen a tévhitek miatt! (mosolyog) Szerintem elsősorban a fájdalomra asszociálnak. Mert hát, ki szereti a fájdalmat, ugye? A jelenlegi és az előző generáció idejében – ahogy én látom – nem volt még annyira korszerű és felkészült a szakma a teljesen fájdalommentes kezeléshez. A szájápolási szokások nem megfelelő betartása pedig hozta a rossz fogakat, azaz a fájdalmat – és a mostani fejlettségtől távol álló fogorvosi székekben nem mindig volt kíméletes a beavatkozás. Talán ezért riogatják a gyerekeket azzal, hogy vérszomjas vadállatok vagyunk. (nevet)

Ezektől a dogmáktól nehezen szabadulnak. De megnyugtatok mindenkit, nem eszünk gyerekeket (sem): ha helyesen mosnak fogat és rendszeresen járnak kontroll-vizsgálatra, akkor nincs ok a félelemre. Amúgy megvannak a praktikáink: a rendelőkbe hozott gyerekek nem fogorvosi székbe, hanem miniatürizált űrhajókba szállnak be, és gyakran kapnak később vízipisztolyként is használható fecskendőt. (mosolyog)

Mondjuk Neked sincs könnyű dolgod ám! Az elhivatottság valószínű elengedhetetlen ahhoz, hogy idegen emberek szájába nézelődj.

Nincs könnyű dolgunk, az igaz. Nyilván, egy cigarettásdobozon látható gyulladt fog képe elriasztó. De amíg eljutunk addig a pontig, hogy belenézünk egy betegünk szájába, már túl vagyunk az anatómián. A gyógyító szándék az, ami miatt mi nem a mások számára rossz állapotot látjuk, hanem azt, amit kihozhatunk ebből. Mi nem tárgyakat javítunk, hanem „emberi alkatrészeket”, és ezzel boldoggá tesszük őket. A szép mosolynál van szebb? Na, ugye! (mosolyog)

Magyarországon megvan a szájhigiéniai kultúra? Eleget törődünk a fogaink egészségével és tisztántartásával?

Tapasztalatom szerint e téren az ország sajnos eléggé hátul kullog a sorban. De a remény hal meg utoljára! Azok a szülők, akik életükben már megtapasztalták a rossz fogak okozta szenvedést, talán jobban igyekeznek megakadályozni a gyerekeik esetében ugyanezt. Igyekszünk egy olyan tréninget megvalósítani, amikor a fogorvos és a dentálhigiénikus szakember együtt tanítja meg a helyes szájápolásra az érdeklődőket. Sose féljetek kérdezni a fogmosásról tőlünk!

Mi a leggyakoribb diagnózis, amivel az emberek fogorvoshoz járnak? A fogszuvasodás?

Ez azért nehéz kérdés, mert sokáig dolgoztam klinikán és a magánszférában szűrt a diagnózisok köre. Nálunk valóban a fogszuvasodás a leggyakoribb panasz. Fogtömést, töméscserét végzünk legtöbbször, de egy szájsebészeten nyilván más a helyzet. Az biztos, hogy a fogvesztés elsődleges oka, hogy a páciens nem megy el időben fogorvoshoz, amikor még csak fogszuvasodás áll fenn.

Tényleg az a legkomolyabb gond, hogy rosszul mosunk fogat? Hogyan lehetne a legkönnyebben megtanítani a helyes fogtisztítást?

Sajnos igen. Hogy hogyan lehetne megtanulni ezt? Gyakorló apukaként azt látom, hogy a gyermekkorban kell elkezdeni a fogápolást, a prevenció a legfontosabb! Ez nálunk nagyon kezdetleges stádiumban van, egyetlen iskolai fogászati vizsgálattal. Otthon kell kezdeni a tanítást, szülőként. Ha mi nem tanítjuk a gyereket, akkor ki más fogja? Szóval először a szülőknek kell megtanulni a fogmosást, aztán a gyereknek. Az elektromos fogkefék megjelenése egyébként nagyot lendíthet ezen a dolgon – mind az időtartamon, mind a gyerekek korai kézügyességének hiányán.

Magyar, vagy külföldi betegek járnak Hozzád leginkább?

Nem szeretném a fogászati turizmust erősíteni. Magyar egyetemen tanultam és szeretném a képességeimet a magyar emberek előnyére fordítani, erre nagyon büszke vagyok! Vannak külföldi klienseink, de ők is magyar ügyfelek kapcsán.

Inkább a kontroll, az esztétikai kezelések, vagy a „kárelhárítások” vannak többségben?

Tavaly indítottuk be a levelezőrendszerünket, ami a kontrollra helyezi a hangsúlyt. A betegeink az első kezelés után fél évvel értesítést kapnak kontroll-vizsgálatról. Szerencsére egyre több kezelt betegünk meg is jelenik ezeken! Az esztétikai kezelés és a „kárelhárítás” között egyébként van átmenet, ha utóbbit végezzük, az mindenképp hollywoodi mosolyhoz vezet. (mosolyog)

Mondj egy tévhitet a fogorvosokkal kapcsolatban.

Kettőt is mondok: az első, hogy a fogorvoslás fájdalommal jár. A második pedig, hogy a fogorvostól félni kell. Nagyon nagy energiákat teszek abba, hogy ezeket a félelmeket megszüntessem. Hozzánk jó járni, jó a hangulat, ezt garantálom! (mosolyog)

Mire vagy nagyon büszke a PresiDent fogászattal kapcsolatban! Amellett, hogy Hozzátok nem csak akkor jár az ember, ha már elviselhetetlen fogfájás gyötri.

Arra, hogy sikerült egy olyan őszintén szolgálatkész csapatot összehoznom magas szakmai színvonalon a PresiDent fogászat égisze alatt, aminek minden tagja örül, hogy az embereket szolgálhatja. Én bármelyikük székébe beülnék! Nálunk baráti az orvos-beteg közti viszony, és ezt elérni egy segítségre szoruló páciensnél szerintem különleges dolog!

Cím: Petneházy u. 26. I./7. (Fókusz Ház), Budapest, XIII. kerület
Bejelentkezés: hétfőtől-péntekig 9-19 óra között
Elérhetőség: +36 70 334 3969
Facebook

Cikkünket megtalálod a Flyerz Magazin 2018 június/júliusi számában is!

 

Leave a Comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .