Flyerz Magazin - MINDENHOL OTT VAGYUNK!
FILM

NÉZZÜNK A SPORTOK MÚLTJA MÖGÉ – Mexikótól Mongóliáig

Torzsi kikepzotabor_4

Joel és Nish, a Törzsi kiképzőtábor műsorvezetőinek elmélete szerint elképzelhető, hogy az évszázadok során, ahogy formáltuk az ősi mozgásformákat egyre és egyre modernebb irányba, úgy öltük ki belőlük pontosan a lényeget. A megszállott sportoló gasztroguru humorista társával a Viasat Explore csatorna új műsorában járja a világot, Mexikótól Mongóliáig, ősi kultúrák mindennapjaiba beépülve.

Iskolás korunk óta tudjuk, hogy a Maslow-piramis csúcsa az egészséges élet utáni vágy, ez pedig elsősorban a táplálkozáson és a mozgáskultúránkon fog állni vagy bukni. A sport ma könnyebben beépíthető a mindennapokba, mint valaha: futhatunk, kondizhatunk, kérhetjük edző segítségét, vagy járhatunk órákra, akár rúdtáncra vagy fegyenc edzésre is. A hosszú ideje létező mozgásformák vagy inkább az aktuális divatsportok lesznek számunkra a befutók? Joel és Nish szerint érdemes felfedezni az egyes sportformák eredetét, és ezt meg is teszik a Viasat Explore csatornán futó Törzsi kiképzőtábor című dokumentumfilm kedvéért.

Picture Shows: Joel and Nish with all the training monks at Fawang Temple.

A mai napig vannak olyan törzsek, amelyek nem engednek a civilizációnak, nem fogadják be az újkeletű trendeket és nem váltják le rég bevált eszközeiket egy modernebbre – és természetesen így állnak kultúrájukhoz, gasztronómiájukhoz és mozgásformáikhoz is. Ezek a közösségek különbözőségeik ellenére mind nagyon aktív életmódot folytatnak régi edzésformák alapján, ám ezzel elsősorban létszükségleteiket elégítik ki! Ilyen számukra a kick-box, a hegyi futás, de a 24 órás állatvédelem is.

A duó Mexikótól egészen Mongóliáig utazik, hogy hat különböző közösség mindennapjait fedezhessék fel. Míg Nish a helyi kultúrával és a konyhával ismertet meg, a nagy kihívás Joelre vár, aki hiába büszke fekvőtámaszaira, nem lesz egyszerű dolga, ha a törzsek állóképességéről van szó.

Picture Shows: Joel learning how to jump with the Maasai in Kenya.

Ez volt a legnehezebb dolog, amit valaha csináltam – árulta el Joel egy videóinterjúban. – Kenyában például egy mini olimpiát szerveztek, ahol volt futás, lándzsadobás és egy olyan sport, amit a helyiek csak bottal ütlegelésnek neveznek. Az egész forgatás már csak azért is érdekes volt, mert ezek az emberek nem azért teszik, amit tesznek, hogy megnöveljék az Instagram követőtáborukat, hanem a túlélésért.

Április 14-től vasárnap esténként 20:10-től derül ki, Joel fittebb-e, mint egy maszáj harcos. A szakértők bevonásával elemzett mozgásformák mellett a sportőrült Joel áll az egyes törzsek kihívásai elé, és kiderül, lépést tud-e tartani a lakosokkal például Kung Fu párharcban (ahol csak a fejét használhatja a küzdelemre), megtanul-e szabad halászni, vagy legnagyobb félelmét, a magasságot leküzdeni.

Picture Shows: Joel learning how to wrestle with a child.
Leave a Comment

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..