Flyerz Magazin - MINDENHOL OTT VAGYUNK!
Flyerz SelectionKULTÚRA

A Városliget egyik legrégebbi épületének története izgalmas fordulatokat rejt

nyereg-történet

Sok oka van annak, hogy imádok Budapesten élni. Ezek közül, hogy csak egyet említsek, az épületek azok, melyet újra és újra ámulatba ejtenek. Sétálj egyszer úgy a belvárosban, hogy nem csak az orrod elé bambulsz, hanem sorra nézed végig a téged körülvevő épületek kialakítását, homlokzatát, díszítéseit. Figyeld meg alaposan, amit látsz: a kidomborodó ornamentikát, az ablakok felett csücsülő szobrokat, a falak repedéseit, az évek fakította színeket. Ezek együtt megformálnak egy történetet és olyan gazdagon mesélnek az elmúlt időkről, melyet mi elképzelni sem tudunk. Van ugye az a mondás, hogy ‘ha ezek a falak mesélni tudnának!’ …és gondolj bele, milyen csodálatos lenne, ha tényleg így lehetne.

Megannyi ház és épület van Budapesten, melynek története több mint egy évszázadot ölel fel, ők lehetnének a város krónikásai. Falaik színes meséket suttognak nekünk emberekről, eseményekről, álmokról, melyeket csak ők láttak. Gondoltad volna, hogy egykor az Andrássy úti Gucci üzlet épületében nyergeket készítettek? Erre utal az emblémában összefonódó motívum, melyet akár G és C betűknek is láthatnánk – valójában kengyelt ábrázolnak. Vagy a Szabadság téren álló egyetlen, még fel nem újított épület, mely a 19. század végén épített magyar tengerhajózási palota volt – egykor persze flottánk is volt hozzá tíz hajóval, hatszáz járattal. És ott van a Városligetben a Nyereg is, a hajdani városligeti nyári lak és kertészház, mely építésének kezdete az 1838-as árvíz utánra tehető. Bizony, jól olvastad, majdnem 180 évvel ezelőtt.

Az egykori kertészlak, ma a Nyereg bejárata és csapata

A napjainkban kedves vendéglátóhelyként üzemelő Nyereg épülete jelenlegi állapotában nem is feltétlenül építészeti kvalitásai, hanem történeti jelentősége miatt érdemel figyelmet. A 19. század derekán felépített városligeti kertészlakot az artézi kútfúrások idején alakították át fürdővé, plusz épületszárnyakat kapott, a földszinten 6 márvány kádfürdőt, 6 kőfürdőt, 10 porcelán kádfürdőt alakítottak ki.

Vendégház és kertészlak Artézi fürdővé alakításának terve, Vendégház földszinti alaprajza, Főváros Mérnöki Hivatala 1880. november

A court d’honneur kétszintes zárt árkádja is ekkor készült, az artézi kúttól a vízvezeték kiépítését és a fürdő berendezési munkálatait két bécsi cég végezte. A Széchenyi fürdő 1913-as megnyitásig 30 éven keresztül üzemelt ideiglenes fürdőként.

Társas fürdő átalakítási terve, Toldalék építés terve, oldalhomlokzat (a B terv részlete) Főváros Mérnöki Hivatala 1882. november

Ez a Városliget egyik legrégebbi megmaradt épülete, mely számos funkcióváltáson ment keresztül, többször leégett, többször tervezték teljes lebontását. Első alkalommal az 1. világháború jött közbe, ekkor a sebesült és beteg közkatonák részére bocsátották ingyenes használtra.

A fürdő tó felőli oldalhomlokzata. Weinwurm Antal felvétele 1901

Az 1936-ban készült felmérési tervek az ismét tervbe vett bontásról tanúskodnak, az 1937-es és 1945-ös fővárosi átnézeti térképeken már nem tüntetik fel, a bontás ennek ellenére ekkor is elmaradt. A 2. világháború idején a Városligetet többször érte légitámadás. A háborús kárstatisztikák között viszont nem szerepel az Ártézi fürdő épülete, így nem tudjuk milyen mértékben sérülhetett.

A fürdő északkeleti oldalhomlokzata. Weinwurm Antal felvétele 1901

Az épület bár egyedi műemléki védettséget nem élvez, a Hősök tere környezetként „Műemléki környezet” besorolást nyert. Kutatások során került elő néhány terv és archív felvétel, mely lehetővé tette, hogy az épület a 19. század végi külső formájában, mikor az épület virágkorát élte, helyreállítható legyen.

Az egykori kertészlak délkelet felől

Ennek megfelelően az elmúlt években Nyeregnek keresztelt épületet felújítási munkálatoknak vetették alá, hogy visszanyerje eredeti formáját, ahogy hajdanán még kertészlaknak álmodták meg. Ezzel az épület még hosszú éveken keresztül lesz méltó éke a Városligetnek, melyet akár a tó felől, akár a Hősök tere felől a Kós Károly sétány hídján sétálsz át, könnyedén megtalálsz.

Az Ártézi fürdő épülete felújítás alatt – immár Nyeregként

A Városliget tölgyei és fűzfái között megbújó kultúrbisztróban jelenleg több mint 800 négyzetméter áll rendelkezésre a hangulatos szabadtéri időtöltéshez, ha akarod, hangulatos kultúrbisztró, ha akarod, családbarát kerthelyiség. Konyhájukat a gyorsan elkészíthető ízletes fogásokra összpontosították és italválasztékból sincs hiány, ha csak egy kis felfrissülésre, vagy néhány csendes órára vágysz távol a város zajától. A Nyereg az értékeket megőrizve mesél egyszerre múltról és jelenről, Budapest festői környezetében suttogja szeretettel bámulatra méltó történetét minden vendégének.

A hajdani kertészlak, ma már Nyereg bejárata

Ülj ki a Nyereg teraszára és élvezd a napsütést a város egyik legszebb pontján, a Ligetben!

Leave a Comment

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..