Flyerz Magazin - MINDENHOL OTT VAGYUNK!
Flyerz SelectionTrend & Beauty

Optimum lézeres látásjavítás – élménybeszámoló első kézből

ABPX3482-Edit_Fotor

Mindig mondjuk, hogy mi mindenhol ott vagyunk. Hogy tesztelünk és véleményezünk, mégpedig hitelesen és kritikusan, mert mi mindig a legjobbat akarjuk Nektek. Nos, ez olyannyira igaz, hogy most a saját főszerkesztőnket, Molnár Edinát küldtük lézer alá egy príma dioptriakorrekció erejéig. Mert egyrészt ráfért (juj de megkapom ezért a magamét), másrészt tapasztalatai hasznosak lehetnek a számotokra. Hát, íme: a lézeres látásjavítás, ahogyan Edina megélte. ☺

Egy egytől tízig terjedő skálán mennyire voltál berezelve a szemműtét előtt? Mit mondtak, milyen lesz – és Te milyen élményre készültél?

Haha, húsz! Komolyan nagyon be voltam rezelve, hiszen egészen idáig nem is nagyon értékeltem, hogy a látás mekkora kincs! Hiába nyugtatott mindenki, hogy “jaaaaaj, ez csak egy rutinműtéééééét!”, meg azzal, hogy “semmit sem fogsz érezni, hidd mááááár eeeel!”. Tizenöt évvel ezelőtt már eljátszottam a gondolattal, hogy milyen lehet lencse vagy szemüveg nélkül is jól látni, de az akkori alkalmassági vizsgálatról nagyon rossz élménnyel távoztam, így hosszú évekre jegeltem a témát (akkoriban nem az Optimumnál voltam!). Ahogy teltek az évek, a látásom is egyre jobban romlott, így a közel -5.00 dioptriás szemüvegnél elhatároztam, hogy ennek akkor most állj, és összeszedem magam újra – már ami a lézeres látásjavító műtétet illeti.

A Mi Edinánk, Optimum előtt…:)

Már a műtétet megelőző vizsgálatra is jéghideg kézzel érkeztem, pedig az Optimum mindenről pontosan tájékoztatott (Borbála, mától Te vagy a kedvenc asszisztensem! Innen is köszönök mindent!). Mindenféle (egyébként baromi érdekes és izgalmas) vizsgálatnak vetettek alá, mint például az íriszdiagnosztika, vagy a szemnyomás-mérés. Egyik sem fájt, de még kellemetlennek sem mondanám. Kaptam pupillatágító cseppeket is, amitől úgy néztem ki, mint aki végig bulizta az egész hétvégét. Kislányom, amikor meglátott, konkrétan kinevetett. 🙂 A vizsgálaton megállapították, hogy melyik műtétre vagyok alkalmas és közösen megbeszéltük a további részleteket. Számomra fontos volt a gyors gyógyulási idő, így a Zyoptix Elite mellett döntöttem.

Ehhez képest milyen volt a műtét, hogyan zajlott és mi történt az utána lévő órákban – tapasztaltál azonnali változást?

Mondanom sem kell, hogy a műtétet megelőző napokban nem igazán aludtam. Nem hogy jól, egyáltalán! Ráadásul jól kitoltam magammal, mert különböző rémtörténeteket olvasgattam mindenféle hiteltelen blogon – na ezt nem kellett volna! RETTEGVE érkeztem az Optimumba október 13-án (ami ráadásul péntek 13 volt – JAAAAJ!).

Érkezésem után ki kellett töltenem egy beleegyező nyilatkozatot, melyhez Xanax tablettát is mellékeltek, amit nem volt kötelező bevenni, de jól jöhet a műtét előtt. Nem szedek nyugtatót soha, de most úgy örültem neki, mint amikor a kislányom az első lépéseket tette meg felém. 🙂 Ezután a szokásos vizsgálatok következtek, majd egy hangulatos kis szobába vezettek, hogy előkészítsenek a műtétre. Itt búcsúztam el örökre a szemüvegemtől, ugyanis újra szemcseppeket kaptam, majd lefertőtlenítették a szemem és megkértek, hogy pár percig feküdjek csukott szemmel.

Ő itt nem Edina, viszont a képen lévő hölgyet is pont annyira zavarja a szemüveg, mint Főszerkesztőnket. 🙂

Mondanom sem kell, hogy a Xanax annyit ért, mintha egy pohár vizet ittam volna (a fél karomat odaadtam volna egy icike-picike pálinkáért!), de igyekeztem nyugodtnak és türelmesnek látszani. Aztán kinyílt a műtő “borzalmakkal” teli ajtaja és onnantól kezdve úgy pörögtek az események, mintha valamilyen gyorsított felvételt néznék. 4-5 ember volt a műtőben rajtam kívül (nézzétek el nekem, de szemüveg nélkül nem tudtam pontosan megszámolni 🙂 ) és az egész csapat annyira gyorsan, profin és összeszokottan dolgozott, hogy csak kapkodtam a fejem. Persze csak elméletben, hiszen egy helyben kellett feküdnöm.

Az egész műtét alatt SEMMIT SEM éreztem, de ezt úgy értsétek, hogy kellemetlenséget sem! Amikor a lézer a szemkorrekciót végezte, már nevetve számoltuk vissza Gáspár Beáta doktornővel az utolsó másodperceket. Állítólag 15 perc volt a műtét, de nekem 4-5 percnek tűnt az egész és a végére olyan szinten felszabadultnak éreztem magam, hogy legszívesebben megölelgettem volna mindenkit, aki a helyiségben tartózkodott! 🙂

Tapasztaltam-e azonnali változást? Konkrétan LÁTTAM. Bár picit homályosan a szemcseppek miatt, de határozottan kontúrosabb és élesebb volt minden, mint szemüveg nélkül. Magamban azon nevettem, ha ez így marad, én már akkor is maximálisan elégedett leszek, hiszen előtte szemüveg vagy lencse nélkül már 25 centinél túlra sem láttam semmit.

A lézeres látásjavítástól általában rendkívül tartunk – pedig az Optimumnál nincs mitől!

Mielőtt hazaindultam volna, gyorsan elvégeztek még pár vizsgálatot, majd a doktornő javasolta, hogy aludjak pár órát. Mondtam neki, hogy annyira fel vagyok dobva, hogy CSAK ENNYI volt az egész procedúra, hogy KIZÁRT, hogy aludni tudjak, de ígéretet tettem, hogy azért majd teszek egy próbát. Kizárólag kísérővel engednek haza egyébként, aki esetemben Ami barátnőm volt – és miután beszálltam az autóba, ártatlanul tette fel a kérdést: “Jobbról jó?” 🙂

Mi volt a legnagyobb félelmed a lézeres látásjavítással kapcsolatban? Az orvosok, az Optimum szakemberei mennyiben tudták oldani a feszültségedet, a kételyeidet?

Hm. Talán az, hogy megvakulok. Örökre. Vagy az, hogy pont az én műtétemnél romlik el a lézer. De így, hogy a saját bőrömön, vagyis szememen tapasztaltam, hogy ennek semmi esélye, már csak nevetek magamon, hogy miért voltam ennyire kikészülve az egésztől. Plusz az Optimumban tényleg mindenki arra törekedett, hogy megnyugtasson, a műtét közben is végig kommunikáltak velem: mondták, hogy éppen mi történik stb. Mindenről azonnali és pontos információt kaptam!

Ha jól tudom, előtte kontaktlencséd volt – így pár nap után be tudsz számolni róla, mennyivel másabb így „nézni” (oké, ez viccesen hangzik), mint előzőleg a lencsével vagy szemüveggel? Megmaradt a berögződésed, hogy be akarod tenni a kontaktlencsét? ☺

Tizenhárom évig kontaktlencsét hordtam, amitől jó párszor begyulladt a szemem. A műtét előtt kétszer 4-5 napig szemüveget kellett viselnem, amit elég nehezen szoktam meg. A műtétnek köszönhetően viszont azonnal megszoktam a jót és egyáltalán nem hiányzik a mozdulat, hogy betegyek vagy kivegyek egy kontaktlencsét.

Mire kell figyelni egy ilyen műtét után? Mit szabad és mit nem szabad csinálni a lézeres látásjavítást követő órákban/napokban?

Elsősorban arra kell figyelni, hogy akarva-akaratlanul se nyúlj a szemedbe vagy dörzsöld meg. Erre nagyon oda kell figyelni 1-2 hétig! Aztán ott van a kétféle szemcsepp, amit az első hétben napi ötször kell cseppenteni. Az első nap egy speciális szemüvegben kell aludni, ami nem túl kényelmes, de kibírható. Ezen kívül egy hétig nem szabad arcot mosni (utána már nem baj ha víz éri), kerülni kell a szoláriumot, a sminket, a küzdősportokat valamint azokat a sportokat, melyeknél a szem sérülhet, és egy hónapig az úszás, a szauna és a gőz is tilos.

A szép szemeknél csak egy jobb van. A szép szemek, melyek élesen látnak!

Megtörténhet az a borzalom, hogy a műtét nem jár kedvező eredménnyel? Tehát például, hogy nem javul a látásod vagy egyenesen romlik? Laikusként kérdezlek, mert sokakban felmerül: mi a garancia egy ilyen műtét sikeres végkimenetelére?

KIZÁRT! Rólam tudni kell például, hogy a műtét előtt szemüvegben/lencsében is csak 80%-os volt a látásom, amire én azt hittem, hogy tökéletes. A műtétem másnapján kontroll vizsgálatra kellett mennem és mindenféle korrekció nélkül (tehát szemüveg és lencse nélkül) a bal szemem 100%- os, a jobb szemem pedig 85%- os volt! A garancia pedig szerintem az, hogy jó klinikát kell választani!

Kicsit beszéljünk a piszkos anyagiakról. Egy átlagember meg tudja fizetni a lézeres szemműtétet? Csak mert sokan a borsos árakról szóló urbán legendák miatt nem indulnak neki a műtétnek, de még egy konzultációnak sem (ami az Optimumnál ingyenes, ha jól láttam).

Hát figyelj. A műtét nem olcsó, de az Optimumnál folyamatosan vannak kedvezmények, részletfizetési lehetőség, melyekről azt gondolom, hogy bárki számára elérhetővé tesznek egy olyan szolgáltatást, ami az egész életünket megváltoztatja. Legalábbis az enyém teljesen megváltozott, hiszen most jöttem rá, mekkora kincs, ha valaki visszakapja a látását!

Végül a legfontosabb: ha korábban elhatároztad volna magad erre a dologra, akkor – életkorodból kifolyólag – ajánlották volna a műtétet? Hány éves kortól javasolt a lézeres látáskorrekció?

Ahogy említettem, 15 évvel ezelőtt már meg szerettem volna műttetni a szemem és most azt mondom, nagyon jól tettem, hogy mostanáig vártam ezzel. Hiszen akkor fájdalmas lett volna mind a beavatkozás, mind pedig a gyógyulási időszak. Most viszont már a műtét estéjén TV-ztem, a szemem egyáltalán nem könnyezett, semmiféle kellemetlenséget nem éreztem sem akkor, sem azóta! Úgy tudom, 18 éves kortól 65 éves korig végezhető el a lézeres látáskorrekció, de előtte mindenképp szükséges az alkalmassági vizsgálat, hiszen nem vagyunk egyformák és jelenleg a műtétek közül is rengeteg opció érhető el!

Ezúton szeretném megköszönni az Optimum teljes csapatának, hogy már most, a műtét után egy héttel 100%-os a látásom!

Ha szeretnétek tájékozódni az Optimumról, az árakról és a lehetőségekről, itt mindent megtaláltok:

WEB

Facebook

Leave a Comment

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..