Flyerz Magazin - MINDENHOL OTT VAGYUNK!
KULTÚRAPROGRAMAJÁNLÓ

Oscar-díjasok csendülnek fel a Margitszigeten

oscar_zene_fekvo_datum

Folytatódik a filmzene-koncert hagyománya a Szabadtéri Színpadon

A Margitszigeti Szabadtéri Színpad programjában már tradíciónak számítanak a filmzenei koncertek, idén az Oscar/Zene címmel szervezik meg, július 15-én. Az elmúlt három év estjei Hubai Gergely nevéhez köthetők, aki a Színház –és Filmművészeti Egyetemen oktat filmzene történetet. A „nyári szünetben” pedig a filmzene-történet legszebb kincseit osztja meg a nagyközönséggel is. Vele készült interjúnkban kicsit nosztalgiázunk, és ízelítőt kapunk arról, hogy idén mivel készülnek.

Eddig három koncertet szerveztél a Margitszigeten. Az első – amely elindította a hagyományt – a James Bond 60 címet viselte. Miért ezt a témát választottad akkoriban?

Az apropót a 007-es ügynök 60. születésnapja adta, ráadásul  ilyen tematikájú koncert még nem volt Magyarországon. Nic Raine (a koncertek karmestere – a szerk.) repertoárjának egyik kulcsmomentumai a Bond-koncertjek – ő maga két filmen is dolgozott – , ő a rutinjával tudott segíteni, hogy minden gördülékenyen menjen.

A koncertek kész programokon alapulnak, vagy te válogatod össze a darabokat?

A második, Filmzene a világ körül koncert óta sokkal több választási lehetőségem van, mivel nem egy konkrét film vagy karakter szabja meg a kereteket. A Bond-filmek esetében is én választottam ki, hogy mi, hogyan és hol szerepeljen a programban, de ott azért a tematikával korlátokat is felállítottam. Egy olyan koncert, mint például az említett második esetében sokkal könnyebb volt kalandozni. A cél egy olyan program összeállítása, amely tartalmaz nagy sikereket, de egy-két különlegesebb, ritkán hallható darabot is.

2015-ben, a Piaf 100 koncerten külföldi vendégelőadó is szerepelt, Élodie Frégé személyében. Milyen volt a munka a népszerű francia énekesnővel?

A Piaf 100 esetében a legnehezebb feladat kétségtelenül a francia énekesnő megszerzése volt, mert egyrészt kellett a biztos nyelvtudás, másrészt egy olyan karakter, aki képes is elénekelni a Piaf dalokat. Igazán szerencsések voltunk, hogy sikerült Élodie-t megnyernünk. Ahogyan az első két koncert esetében, most is számíthattunk Veres Mónika Nika és Gájer Bálint énektehetségére, Élodie-ra viszont nagyon nagy nyomást  helyeztünk, hiszen az ő dalai voltak a koncert csúcspontján, rajta állt az egész. Szerencsére ezt az akadályt is nagyon jól vette.

Mit várhatunk az idei Oscar/Zene koncerttől?

Ez egy újabb mérföldkő lesz a sorozatban, ezúttal ugyanis tényleg a szimfonikus filmzene kerül a középpontba. Most egy hatalmas gyűjteményből választhatok, és oszthatom blokkokra a film és a filmzene történelem legfontosabb és legemlékezetesebb pillanatait. Lesz egy-két olyan darab, ami szerepelt már korábbi koncerteken – egy ilyen rendezvény elképzelhetetlen a Titanic nélkül –, de igyekszem új, korábban nem játszott darabokat is mutatni. Külön öröm, hogy végre ismét hozhatok zenét a háromszoros Oscar-díjas Miklós Rózsától, ezúttal a Ben-Hur nyitányt játssza el a zenekar, de emellett lesznek olyan klasszikusok is, mint a Tűzszekerek Vangelistől, illetve a klasszikus filmmusicalek világából is szemezgetünk a július 15-i koncertre.

További információ és jegyvásárlás itt!

Szabad Tér Színház

www.szabadter.hu
facebook.com/bnyfesztival
instagram.com/budapest_summer_festival

Leave a Comment

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..