GASZTRO

Pezsgő Tokaj-Hegyaljáról

unnamed

Szeptember 3.-án a mádi Furmint Ünnepre látogattunk el. Hegyalja ékszerdoboza hatalmas népszerűségnek örvend az igényes borfogyasztók körében, így nem csoda hogy megtelt az egész község látogatókkal szeptember első hétvégéjén.

Mád különlegességéről már sokat írtunk, nem is kell bemutatni milyen kivételes talaj az, ami a világon egyedülállóvá teszi. Pár méterenként a legnagyobb és legismertebb borászatok várták a nagyérdeműt, a 26 helyszínes rendezvényen csak ígéretes tételekbe lehetett botlani. A Holdvölgy, a Lenkey és a Szent Tamás Pincészet után a Demetervin felé vettük az irányt, mert Demeter Endre új pezsgőjére voltunk kíváncsiak. Az Extra Brut szeptember 7.-én kerül bemutatásra, a Budapest Borfesztivál kísérő rendezvényeként, Isa Schneider kiállításának megnyitóján, mely az Erdély Művészetéért Alapítvány E-Galériájában lesz.

2

A Demetervin pezsgője nem szokványos, hiszen pezsgőket általában sokkal magasabb tőketerheléssel készítenek és az alapborok nem kifejezetten minőségi tételek, amik önmagukban nem mindig állják meg a helyüket. Már csak azért sem mert túl savasak, mivel hamarabb szüretelik a szőlőt hozzájuk. Ezzel szemben a Demetervin 2003 óta kísérletez a pezsgőkészítéssel, a terméskorlátozást itt is extrém módon tartják így a koncentrálódott ásványosság jól kompenzálja a savasságot, ezáltal már az alapbora is iható. A Hárslevelű és Furmint cuveé, a megfelelő élesztőkkel használva, kiegészülve a terroir adta lehetőségekkel, olyan egyensúlyos minőségi italt eredményez, amiben visszaköszön a Hárslevelű finom mézes gyümölcsössége, a Furmint által nyújtott masszív savgerinc és Mád mineralitása, ami csúcstermékké teszi rögtön Demeterék pezsgőjét. Így kell szépen indítani.

4

Leave a Comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .