FLYERZ REVIEW

Populáris kultúra az „Arany 200” jegyében – ármány, cselszövés és halál a Vörös Rébékben

2017-25-2--06-05-11_Fotor

Nagy nap ez a mai: éppen ezekben a percekben hangzik el ünnepi bejelentés keretében Tatán, hogy mely zseniális színészek fogják megénekelni Arany János kevésbé ismert balladáját, a Vörös Rébéket. Az enyém pedig az a megtisztelő lehetőség és feladat, hogy miközben javában zajlik a sajtótájékoztató, a média közül elsőként tárhatom elétek a musical ősbemutatójának titkait.

Pesty-Nagy Kati író és rendező a Vörös Rébék musical alkotótáborának oszlopos, mi több: alapító tagja. Arany János művei – és legfőképp balladái – már tanulmányi évei alatt is bekúsztak agyának leghátsóbb rekeszeibe és ott várták, hogy bimbóból végül kivirágozzanak. Ennek az ideje pedig most jött el (sors-szerűen éppen a tavasz beköszöntekor): Arany születésének 200. évfordulójára megszületett a Vörös Rébék musical ballada.

Hogy miért pont Arany János eme balladájára esett a választás és miért pont musical feldolgozásra, annak két egyszerű oka van: Katitól megtudom, amit eddig még – szégyen és gyalázat, de – nem sejtettem: Arany nagy zenekedvelő volt sőt, ő maga is írt dalokat. A zene pedig, mint egy híd képez utat a közönség és a kultúra között. Olyan populáris műfaj ez, mely kortalan és örökzöld: mindig jó helyen és jó időben volt, van és lesz.

Tehát a Vörös Rébék musical ballada, stílusosan maga az „Arany középút”: mindenkihez szól és bárki számára – lehet – katartikus élmény. A történet persze nem egy klasszikus happy-end, ezért leginkább a 14 éven felülieknek ajánlott, de azon felül kötelezően. Ha szerethető, szenvedélyes és sokkolóan hatásos, „hasbarúgósan meghökkentő” szórakozásra vágysz: ott a helyed a tatai ősbemutatón.

Ami a sztorit illeti, nincsen túlbonyolítva: van benne szerelem, ármány, cselszövés, csábítás, gyilkosság, halál. Előbbiek alapján a Vörös Rébék beillene a „Paula és Paulina” brazil szappanopera 2017-es etűdjének, de ennél Arany sokkal eredetibb: Vörös Rébe, azaz Rebeka (aki feltehetően vörös hajú) egyszer asszony, máskor varjú alakjában megkísérti Pörge Dani kedvesét, Terát. Tera félrelép a Kasznárral (gazdatiszt), és teherbe is esik. Az ügyek ilyetén állása és maga a megcsalás ténye Pörge Danit többször is gyilkosságra ösztönzi, szóval ne várjunk megnyugtató végkimenetelt – tanulságra viszont számíthatunk.

Most pedig jöjjenek a részletek: a Vörös Rébék premierje 2017. július 28-án lesz Tatán, a Szabadtéren. Pesty-Nagy Kati rendező és Sándor Dávid koreográfus mellett Derzsi György zeneszerző nélkül sem jött volna létre az összhatás, mely a színészekkel a Vörös Rébéket közkedvelt musicallé varázsolja. Derzsi György maga a zenei sodrás, a karakterek zenei megalkotója. És hogy kik lovagolják meg mesterien a hangok hullámait? Íme a Vörös Rébék szereplői tőlem (azaz Pesty-Nagy Katitől) elsőként!

A Kasznár: Aki a Rébék eszelősen jóképű, csábító férfi alakja, Vadkerti Imre.

A Rébék: Kecskés Tímea nem csak a musical balladában, de a magyar színház világában is neves és sokoldalú zenei tehetség. Igen, őt láthattuk a Vámpírok báljában is. Azóta már külföldön is elismerték tehetségét, és erről „Rebi néni” alakjában is meggyőződhetünk majd.

A Pap: Aki által hitelessé és kerekké válik az egész musical. Turek Miklós, a Versszínházi sorozatáról híres színművész adja meg a Vörös Rébék komolyságát, igazi mélységét.

Pörge Dani: Akinek szerepére olyan fiatal, lendületes színházi előadót talált a rendező, hogy keresve sem találhatnánk mi sem jobbat. Pásztor Ádám hirtelen, feszült, szenvedélyes, a zenét pedig belé oltotta az élet.

Tera: A szakmában „angyalhang”-ként ismert Bucsi Annamária lesz a központi jelenség: a szépség, maga a csalfaság.

A Vörös Rébék üzenete pedig Neked szól: mindig van út és elágazás, mindig van választási lehetőség. Ha pedig ember vagy, hibázni fogsz. Hibázz, válassz és tanulj.

A Vörös Rébék musical balladáról és a teljes szereposztásról további információkat találsz a musical ballada hivatalos honlapján.

Pesty-Nagy Kati hivatalos Facebook oldalán pedig naprakészen informálódhatsz!

A Borítókép és a plakát képek forrása a Vörös Rébék hivatalos honlapja.

Leave a Comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .