Flyerz Magazin - MINDENHOL OTT VAGYUNK!
KULTÚRA

Punkromantika az Újszínházban

Ricse_Ricse_Beatrice3

Nehéz lenne megmondani, mi a Beatrice és Nagy Feró életét bemutató zenés darab sikerének valódi titka.

Talán a korszak, amiben játszódik – a szocializmus időszaka ma már történelem, de rengetegen vannak, vagyunk, akik átéltük még annak minden örömét és bánatát.

Talán a legendás zenekar, amelyről már akkoriban számtalan elképesztő történet keringett, és tudni szeretnék, mi volt igaz belőlük.

Talán a nagyszerű zene és a Beatrice zenekar élő jelenléte az, ami kihagyhatatlan élménnyé teszi a darabot: koncert és színházi élmény egyben.

A 80-as években senki sem gondolta volna, hogy a nemzet csótányának történetét egy szép napon színpadon látjuk viszont. Az énekes – dalszerző elárulta: őt is meglepte a rock musical ötlete, amikor először hallott róla.

  • Nem gondoltam, hogy ennyire érdekes lehet a mi sztorink, de aztán lassan rájöttem, hogy amiket átéltünk, megéltünk, arról tudnia kell a mostani generációnak is. Mi próbáljuk őket megérteni, ők meg minket – mondta Feró. – A  mai srácoknak is kell, hogy fogalma legyen arról, hogy működött akkoriban a világ.

Nagy Feró hozzátette, rengeteg emléket idéz fel benne ez az előadás.

  • Szépet is, rosszat is élek át újra, ha megy a darab – mondta Feró. – A fiatalságom legjelentősebb pillanatai elevenednek meg a színpadon, Kurkó József, aki a fiatalkori énemet játssza, nagyon jól csinálja. Nem próbál meg utánozni, valahogy a lényeget vette át, ettől pedig baromi jól működik a színpadon.

A fiatal Ferót színpadon Kurkó József játssza, aki kimondottan élvezi a kihívást.

  • A póbák során Feró végig ott volt és mondhatom nem könnyű valóságos figurát alakítani, pláne akkor, ha az minden mozdulatomat lesi – nevetett Kurkó. – Ráadásul rengeteget kell énekelni, ami szintén szép, de kemény feladat. Viszont nem csak a néző, én is rengeteg új benyomást szereztem az akkori legendás időkről, arról, milyen lehetett Magyarországon, a vasfüggöny mögött fenegyereknek lenni. 

A rock musical középpontjában Nagy Feró és a Beatrice zenekar története áll, ami a hazai rocktörténet egyik meghatározó része alakulásától napjainkig. Az évtizedek alatt számtalanszor változtak az együttes tagjai. Az őszinte, szókimondó szövegek, a baboskendő és a punkromantika azonban maradt. A múlt rendszerben a Titkos Szolgálat folyamatosan megfigyelte őket, rendszeresen jelentettek koncertjeikról és a tagokról. A punk -rock banda mindezek ellenére is megtalálta a közönségét akkoriban is. A darab ezeket az időket idézi, rengeteg jól ismert dallal, melyet az Beatrice zenekar tagjai élőben kísérnek. A történetben felbukkannak a kor ikonikus alakjai is, mint az akkori lemezgyártás mogulja, Erdős Péter, vagy Korda György, a máig népszerű táncdalénekes. A produkciót fantasztikus táncos betétek teszik még izgalmasabbá és a darab végén természetesen feltűnik maga Nagy Feró is.

Leave a Comment

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..