GASZTRO

Punk’s Not Dead – főleg ha sörfőzésben élhetik ki magukat

harapunk

A hazai kézműves sörök és a sörfőzdék erősödésével, a kapcsolódó rendezvények sikerét figyelembe véve, a hazai nedűk egyre nagyobb térnyerését követve elérkezettnek éreztük az időt arra, hogy egy kiadványban vonultassuk fel a hazánkban forgalmazott kézműves sörök és sörfőzdék legjavát, egyesével, részletesen mutatva be azt a 20 vállalkozást, akik ma a legfinomabb habzó nedűket kínálják ebben a műfajban. A március végén megjelenő Kézműves sör TOP 20 – Magyarország legjobb kézműves sörei és sörfőzdéi című újságot kézbe véve ti is megtudhatjátok, kire érdemes odafigyelni ezen a téren kis hazánkban, addig pedig következzenek a kiadványban szereplő sörfőzdék részletes bemutatásai.

Sorozatunk e részében a Hara’Punk történetét meséljük el nektek.

A kezdetek

A Hara’Punk sörfőző csapattal 2012-ben ismerkedhetett meg a közönség, amikor kitolták a pultként funkcionáló Trabantjukat a III. Főzdefesztre. Ezzel nyomban sikerült is feltűnést kelteniük csakúgy, mint az akkor még csak egyetlen saját sörükkel a Papap O’Hara névre keresztelt porterrel. A Hara’Punk igazi története persze ennél jóval korábban és a konyhában kezdődött: valamikor 2008-ban Csanád Márton és Simonfai Balázs úgy gondolta, sört kell főzniük, nincs más választás. Aztán a hobbiból életforma lett…

Sörsor

A duó általában olyan sörtípusokat főz, amilyenhez éppen kedvük van – hiszen ennek a szabadságnak a lehetősége ott van a gerilláskodásban. A már említett Papap O’Hara porteren kívül készítettek már amber ale-t, Mi újság, Wagner úr? néven, wheat ale-t, aminek Lemon? No thanks! a neve, vagy ott van mondjuk a Monkey Funky Yeah, ami egy saison. A sörfőzők egyébként úgy érzik, hogy épp itt az ideje a váltásnak és a komolyabb tervezésnek, így teljesen átalakítják a szortimentjüket. Ennek az új világnak az első söre a Son of a Bitch, egy brutális imperial IPA, amelyet már sokan kóstolhattak is, a visszajelzések pedig ragyogóak!

Amit semmiképp ne hagyj ki

Egy sörfőző általában nem szereti, hogyha arra kérik, emeljen ki egy sörtípust az általa készítettek közül. „Nagyon nehéz egyre rábökni, mert valamiféle módon kötődünk mindegyikhez. A receptkészítés és az első főzések során egy szentimentális kapocs alakul ki a sörfőző és a sör között. Mondjuk, ha a fejünkhöz tartasz egy pisztolyt, és muszáj választani, akkor most a Son of a Bitch mellett döntenék. Ez volt az első igazán komlós sörünk, hasonló irányba eddig nem igazán indultunk el, ezért nagyon izgalmas volt a projekt” – választott nagy nehezen egyet mégis Simonfai Balázs.

Hol kapható?

A Hara’Punk sörök rendre ott vannak az ismert craft beer lelőhelyeken, így a Léhűtőben, az Élesztőben, felbukkannak a Nyolc és Nyolc Delikát boltjaiban, a Beerselection.hu kínálatában, kóstolhatóak a Bölcső Bar & Foodban, a Cake&Beerben, a Csakajósörben és a Ganz Sörözőben. Kérhetőek időnként a Kupak és Dugóban, az Ogre Bácsiban vagy épp a Szimpla kávézóban. Idén pedig szeretnének nagyot előrelépni abban is, hogy hol találkozhatnak a termékeikkel a fogyasztók.

Mire a legbüszkébbek?

„Egyszer harmadikok lettünk a gyulai kolbásztöltő versenyen.”

Sörrajongók figyelem, most szavazhattok Magyarország legjobbjára! Ha Téged is érdekel, hogy ki kerül ki végül győztesként a 20 hely közül, kövesd figyelemmel a Flyerz Facebook oldalát, és ha Te is szeretnél beleszólni az eredmény alakulásába, voksolj Te is az online szavazásunkon! Az eredményhirdetés március 30-án lesz az Első Kézműves Sörfőzde és Kézműves Sör Díjátadó Gálán. Kattints és támogasd meg egy szavazattal azt, aki szerinted a legjobb!

TOP 20 Kézműves Sörfőzde

Leave a Comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .