Flyerz Magazin - MINDENHOL OTT VAGYUNK!
Egyéb

A QNAP megvalósította a “NAS-imádók” álmát

QNAP 1

A QNAP, az egyik legnépszerűbb hálózati adattárolókat gyártó vállalat, egy merőben új elképzeléssel jelentkezett, ráadásul azonnal elérhetővé is tette. Sokan használunk Google Drive, vagy One Drive szolgáltatást, hiszen azon keresztül könnyen küldhetünk nagyobb (vagy több) fájlt. A QNAP eszközei pontosan ezt tudják, illetve még egy kicsivel többet, hiszen a TV-t is rá tudjuk kötni, gy mint multimédia lejátszó is működik, valamint számos mobil alkalmazásával sokkal könnyebben és gyorsabban férhetünk hozzá adatainkhoz. És mindezt úgy, hogy az adattároló a saját otthonunkban van, tehát, ha nem szeretnénk, hogy elérhető legyen, nem törölgetéssel meg imádkozással tudjuk leszedni csak a nagy valamiből, hanem nemes egyszerűséggel az internet kábel kihúzásával ezt megtehetjük.

Az újdonság nem is ez. Egy átlagos otthoni hálózat úgy épült fel idáig, hogy volt az internet-szolgáltató által biztosított modem, majd valami router féle és a többi mobil, laptop meg egyebek.

A QNAP és a TP-Link ezt gondolta újra. A két vállalat összefogásának köszönhetően, bizonyos QNAP NAS-okba telepíthetünk TP-Link WiFi kártyát, majd egy program telepítésével a QNAP NAS routerré válik. Tehát kiesik az eredeti router.

A jelentősége nem csak az, hogy egy dobozzal kevesebb van a szekrény mögött, hanem abban rejlik, hogy míg egy átlagos routerben valami alacsony teljesítményű processzor és maximum pár szár megabájtnyi ram van, addig a QNAP NAS a teljes hardveres és szoftveres hátterével az adatkommunikáció mögé tud állni. Sőt, nem csak egy kártyát képes fogadni, hanem amennyi szabad kártyahelyünk van, azt mindent feltölthetjük. Tehát több, teljesen különálló hálózatot hozhatunk létre.

Ugyancsak ne felejtsük el, hogy a routereket nem csak azért használjuk, hogy elosszák az internetet, hanem azért is, hogy tűzfalként működjenek. Ezt a funkciót ugyanúgy megkapjuk, kiegészítve azzal, hogy amennyiben van vírusirtó licenszük (ezt a QNAP esetében a Cisco vagy az Intel/McAffee biztosítja), az adatokat ezen programok is szűrik. Tehát sokkal biztonságosabb lesz a netünk. Ugyancsak nem szabad elfelejteni, hogy ebben az esetben, a mobil eszközök, vagy laptopunk a NAS-hoz közvetlenül kapcsolódik. Tehát stabilabb és gyorsabb is lesz az adatkommunikáció, mint a különálló routeres csatlakozás esetében.

 

Akit bővebben is érdekel a megoldás, itt olvashat róla.

Leave a Comment

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..