Cs1

Nem lehet nem észrevenni, hogy az utóbbi időben egyre komolyabban ragyog a hazai autó/motorsport csillaga. Michelisz Norbert WTCC-s világbajnoki reményei mellett csapatot alapított, a kamion EB győztes Kiss Norbert DTM autót tesztelt, és a legdinamikusabban fejlődő szakág világbajnokságának is van már hazai versenyzője, Lukács Kornél személyében!

A rallycross hazánkban is népszerű, az aktuális Európa bajnokát is mi magyarok adjuk. 19-re lap, hogy immáron egy honfitársunk a világelitben szerepel. Szakmai szemmel vizsgálva ez komoly sporttörténelmi mérföldkő, Baumgartner Zsolt Forma-1-es megmérettetése óta talán a legjelentősebb. Álljon itt, hogy miért is gondoljuk így: A WRX elképesztő, gigászokkal teletűzdelt mezőnye világszerte hétről hétre tízezreket vonz a pályákra, és tízmilliókat a képernyők elé. Sebastian Loeb, Mattias Ekström, Petter Solberg, vagy épp a Gymkhana videóiról elhíresült Ken Block jelenléte garancia a showra – és velük kell megküzdenie Lukács Kornélnak is.

A 25 esztendős Lukács Kornél „Csucsu” egy mesefilmben szereplő majomról kapta becenevét, és egyetlen rallycrossban eltöltött év után robbant be a topligába. Már ralipilótaként is gyorsan ugrált a szintek között, de valami mégis hiányzott neki, így szakágat váltott. Egy rövid kontinensbajnoki beugró után rögtön következett a világbajnoki szereplés, méghozzá gyermekkori példaképei ellen!

A Barcelonában rendezett idénynyitón Csucsu nem volt szemérmes, rögtön világbajnoki pontot rabolt, a sportág honi fennállása során az elsőt!

Sok idő nem volt az ünneplésre, hiszen érkezett a következő állomás, a portugál futam. Itt nem sikerült megismételni a bravúrt, ellenben tapasztalatszerzésnek tökéletesen megfelelt az ibériai kirándulás. A németországi Hockenheimbe számos fejlesztéssel érkezett meg a GG RX Team Hungary versenyzője, azonban a növekvő tempó ellenére a pontszerzés elmaradt, egy furcsa büntetésnek köszönhetően.

A magyar fiú nem csüggedt, de ideje sem lett volna rá, hisz olyan intenzitással pörög a világbajnokság. Belgiumban folytatódott a Tatáról származó versenyző beteljesedett álma, ám sajnos nem problémamentesen. A helyszínre érkezve derült fény arra, hogy az előző német futamon nemcsak a motor, de a turbó is károsodott. A szerelőgárda hihetetlen módon időben elkészült a főelem cseréjével, így a magyar tehetség rajthoz állhatott. Csucsu végül csak a 24. helyen zárt, de a fejlődés tagadhatatlan, és az itt szerzett „élmények” a későbbiekben még sokat jelenthetnek.

A belga kaland után aztán jöhetett Lydden Hill, a rallycross bölcsője. A brit hétvége valószínűleg sokáig megmarad Lukács Kornél emlékezetében, hiszen először sikerült megnyernie egy előfutamot. Ugyan a döntőbe ezúttal sem tudott beférni Csucsu, de a leírtak jól mutatják, hogy ami késik, az korántsem múlik. Fogunk mi még WRX sikert ünnepelni!

Képek forrása: Sport & Events Management

A cikk megjelenik a Motor&Verda magazin június/júliusi számában!
Leave a Comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .