FLYERZ REVIEW

A retro sikerének titkát kutattuk. Itt az eredmény.

total_dance_festival_culture_beat

Azok korosztályába tartozom, akik a kamaszkorukban a Backstreet Boys-ért voltak oda, amikor a diszkó egyet jelentett az E-Klubbal, és amikor a Budapest Sportcsarnokba jártunk még koncertekre. A kilencvenes évek elején, az elektronikus zene populárisabb válfajainak megjelenésével felütötte a fejét egy napjainkban már retrónak titulált műfaj, az eurodance, ami végigzsongatta az egész évtizedet, rengeteg “egyszámos” előadó jelent meg, abból az egyből viszont a mai napig bizonyosan jól élnek, hiszen az egész világ arra ugrált akkor. A másfajta, az élőzenéhez képest némileg egyszerűbb zenei hangszerelésnek köszönhetően gombamód szaporodtak a jellemzően két vagy háromtagú együttesek, akik stílusukkal, színes-“rave-s” ruházatukkal, ütős koreográfiáikkal, könnyen megjegyezhető dalszövegeikkel és fülbemászó dallamokkal örökre beégették magukat a memóriánkba.

Akkor indult el egy rendezvénysorozat, a Total Dance Fesztivál, ami akkor csak öt alkalmat élt meg, mégis hihetetlen népszerűséggel futott, minden alkalommal tele volt a Budapest Sportcsarnok. A koncepció igen egyedi volt: 4-5 órás showműsor az eurodance legjelesebb képviselőivel, ami 15-20 perces fellépésekkel akár 15-18 magyar és külföldi előadót is jelentett egy este. Ott álltam a tömegben, amikor először jött így Magyarországra az N’SYNC, amikor a Bestiákat kifütyülte a tömeg, és amikor HP Baxxter-t istenítette mindenki. Majd miután ’99-ben a BS leégett, beköszöntött a millennium, új bandák és új zenei irányzatok jöttek be majd lettek népszerűek.

Az akkor népszerű előadók nagy része mára elcsendesedett, nagy részük abbahagyta, vagy szüneteltette zeneipari tevékenységét, kevés új dal született a műfajban. És még kevesebb előadó maradt a gáton akik ugyanúgy folytatták, ahogy anno elkezdték. A közönség nyughatatlan ifjaiból felnőttek lettek, családot alapítottak, de a jól ismert dalszövegek mindenki fejében ottragadtak, hogy aztán egy-egy hétvégi buli alkalmával, talán néhány ital elfogyasztása után együtt énekeljük, hogy Nyár van és semmi baj, olvadok mint a vaj, kend be a hátam és szeress bátran, hisz a szerelem is napolaj!

Az igazság az, hogy mindenkinek hiányzott a műfaj, mert mégiscsak erre nőttünk fel. Az első csókok, az első bulik, az első nagy élmények mind-mind a korszakhoz kötődnek. Ez a generáció már nyilván nem jár minden hétvégén szórakozni, de néha azért kiadná magából a felgyülemlett energiákat – a nosztalgia pedig majdnem olyan nagy kincs, mint teli torokból énekelni, hogy What is love, baby don’t hurt me!, méghozzá az eredeti előadóval együtt, koncertkörnyezetben. Nem is volt kérdés, hogy valaki ehhez a témához újra hozzá fog nyúlni, és két évvel ezelőtt megújult formában indult újra útjára a Total Dance Fesztivál, óriási színpadi show-val, a kilencvenes évek legnépszerűbb eurodance előadóival, és legnagyobb slágereikkel.

Hogy mi a kilencvenes évek retro sikerének titka? Minden előadó pályafutásának eszenciáját adja elő – elképesztő érzés többezer emberrel együtt üvölteni újra a tinédzser éveink legszebb emlékeit! 🙂 Teli torokból, ahogy kifér. Mert ezek nem csak dalok, ezek mi vagyunk, ez a mi fiatalságunk, ezek a mi gondtalan éveink. A hangulat ennek megfelelően fergeteges! A 2014-es novemberi alkalom óta pedig évente kétszer rendeznek meg Total Dance-t, emellett pedig 2-3 havonta találkozhatunk a szervezőgarda kisebb-nagyobb bulijaival. Nem is meglepő, hogy teltházzal dübörög mindegyik, hiszen mindig ügyelnek arra, hogy a legjobb külföldi és magyar előadókat hívják el.

Nem lesz ez másként a következő, novemberi alkalommal sem, a Total Dance Festival line up-ja igencsak meggyőző, engem például Nana neve hozott kifejezetten lázba!

total_dance_festival

Az ország legnagyobb és legnépszerűbb 90-es évek fesztiválja idén ősszel is elhozza nekünk a ’90-es évek legjobb külföldi és hazai sztárjait.

Közel az év végéhez tekerjük fel a hangerőt és töltsük meg újra a Hungexpot!

FELLÉPŐK:

★Nana
★Vengaboys

★Dr. Alban

★DJ Sash

★Corona

★ TNT
★ AD STÚDIO
★ Ámokfutók
★ UFO Update
★ Náksi Attila
★ Desperado
★ Sipos F. Tamás
★ Retro Star Finale with Senior Grande
★ Dr. BRS
★ DJ André

További infó és jegyelővétel: www.tdf.hu

Leave a Comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .