GASZTRO

Robin Hood sör képében tért vissza

bors_serfőzde

A hazai kézműves sörök és a sörfőzdék erősödésével, a kapcsolódó rendezvények sikerét figyelembe véve, a hazai nedűk egyre nagyobb térnyerését követve elérkezettnek éreztük az időt arra, hogy egy kiadványban vonultassuk fel a hazánkban forgalmazott kézműves sörök és sörfőzdék legjavát, egyesével, részletesen mutatva be azt a 20 vállalkozást, akik ma a legfinomabb habzó nedűket kínálják ebben a műfajban. A március végén megjelenő Kézműves sör TOP 20 – Magyarország legjobb kézműves sörei és sörfőzdéi című újságot kézbe véve ti is megtudhatjátok, kire érdemes odafigyelni ezen a téren kis hazánkban, addig pedig következzenek a kiadványban szereplő sörfőzdék részletes bemutatásai.

Sorozatunk e részében a Bors Serfőzdét mutatjuk be nektek.

A kezdetek

A Bors Serfőzde történetének kezdete igazán mesébe illő: három fivér és a szülők álltak neki a sörfőzésnek még 1992-ben. A családi vállalkozás kezdetben egyféle világos, lager típusú sört főzött, majd a kilencvenes évek során egy barna sör is bekerült a repertoárba. 2004-ig működött így a Bors Serfőzde, majd öt év kényszerszünet következett, hogy azt követően megújulva, új termékekkel térjen vissza a győrzámolyi kisüzem. A főzde profilja kevésbe az extravagancia, inkább a megbízható minőség és a klasszikus sörtípusok.

Sörsor

A Bors Serfőzde egyik legismertebb terméke a Tuck barát nevű belga ale, amely az első Magyarországon készült felsőerjesztésű sörök egyike. Az először 2011-ben elkészített főzet a második Főzdefeszten debütált hatalmas sikerrel és azóta is nagy népszerűségnek örvend.

A Tuck barát sikerén felbuzdulva készült el a Sherwood Ale. A fekete sör első főzete a Miskolci Sörversenyen egyből gyémánt diplomát kapott.

A Little John azzal a céllal készült, hogy legyen egy könnyed, világos sör is a szortimentben. A 5,5%-osra főzött tételt azonban a fogyasztók kérésére később testesebb kivitelben hozták forgalomba.

A főzde IPA söre, a Mortianna Anonymus néven, egy roppant keserű (100 IBU) india pale aleként kezdte a pályafutását, de évekkel ezelőtt a magyar fogyasztóknál egy rengeteg komlóval készülő IPA még nem lelt népszerűségre, így a kevésbé szikár és keserű, második változata az amelyet ma megvásárolhatnak a sörkedvelők.

Folytatva a Robin Hood tematikát, a főzde belga típusú búzasöre a Maid Marian nevet kapta, mézzel és korianderrel készül, és a vásárlói visszajelzések azt mutatják – dacára annak, hogy itthon a búzasörök piaca kisebb –, hogy egyre többen fogyasztják szívesen.

Bors László főzőmester egyik kedvenc sörtípusa a saison, így nem hiányozhat a nyári ivósör sem a repertoárból. A Skarlát Will vadélesztővel készül és extrém magas hőmérsékleten erjed.

A Bors Serfőzde a fenti hat alapsöre mellé tavaly új sorozatot indított Seven Sins néven. A hét főbűn ihlette terméksor első három söre már megjelent. Ezek mindegyike a különleges komlózásról szól. A Wrath (harag) egy fekete IPA, a Lust (bujaság) egy vörös IPA, a Pride (kevélység) pedig egy világos IPA, amelyben nem használtak amerikai komlókat, hanem kizárólag európaiakat.

Amit semmiképp ne hagyj ki

A Bors Serfőzde emblematikus söre a Tuck Barát, amelyet mindenkinek kóstolnia kell, aki érdeklődik a hazai kézműves mezőny iránt. A belga ízvilágú ale, lágy, édeskés malátássággal, amelyet szépen egyensúlyoz a trópusi gyümölcsös komló.

Hol kapható?

Budapesten közel száz helyen hozzáférhetők a Bors Sörfőzde termékei palackosan vagy csapolva. Ilyen például az Élesztő, vagy a Legfelsőbb Beeróság is, ahol palackozva és csapon is tartják őket. Emellett biztosan elérhetőek a BeerOdalomban, a Csakajósörben, Pécsen az Egyletben és a Művészben, de ott vannak többek között Sopronban, Tiszaújvárosban, Miskolcon, Debrecenben és Szegeden is.

Mire a legbüszkébbek?

A 2014-es ÉV Sörfőzdéje cím mellett a Bors Serfőzde Little John és Tuck Barát sörei aranyérmet nyertek, a Sherwood pedig gyémánt minősítést kapott a Kisüzemi Sörfőzdék Egyesületének versenyein. A legbüszkébbek mégis elégedett vevőik pozitív visszajelzéseire.

Tudtad?

A Bors Serfőzde jelenleg is teljesen családi vállalkozásként működik, ahol a malátaroppantástól a palackozásig minden munkát a Bors család tagjai végeznek.

Sörrajongók figyelem, most szavazhattok Magyarország legjobbjára! Ha Téged is érdekel, hogy ki kerül ki végül győztesként a 20 hely közül, kövesd figyelemmel a Flyerz Facebook oldalát, és ha Te is szeretnél beleszólni az eredmény alakulásába, voksolj Te is az online szavazásunkon! Az eredményhirdetés március 30-án lesz az Első Kézműves Sörfőzde és Kézműves Sör Díjátadó Gálán. Kattints és támogasd meg egy szavazattal azt, aki szerinted a legjobb!

TOP 20 Kézműves Sörfőzde

Leave a Comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .