Flyerz Magazin - MINDENHOL OTT VAGYUNK!
Flyerz SelectionTrend & Beauty

Ruhát tervezni divat helyett – ez az igazi kihívás!

DSC_1913_Fotor

Marianna Herrhofer neve igen ismert a hazai ruhatervezők között. Ő az a hölgy, akinek kollekcióit – többek között – Metzker Viki nem azért viselte, hogy reklámozza a brandet hanem, mert egyszerűen ezek a ruhák nem csak kényelmesek, de hordhatóak is a mindennapokban. Minket viszont nem csak a tervező munkássága érdekelt, hanem a jellem is a textilrétegek alatt. Amennyire tudjuk, meg is mutatjuk most Őt Nektek.

“Rájöttem, hogy igaz: rengeteg márka van ami tetszik, de mégsem igazán az én világom. Ezért megalkottam a sajátom.” (Fotó: Eszter Sarah)

Emlékszel a konkrét pillanatra, amikor eldöntötted, hogy ebben a szakmában szeretnél alkotni?

Igen, emlékszem. Már kislányként is ez volt az álmom. Szerettem öltözködni, öltöztetni, kitalálni valami újat. Aztán később érett meg az elhatározás, mikor felnőttem. Rájöttem, hogy igaz: rengeteg márka van ami tetszik, de mégsem igazán az én világom. Ezért megalkottam a sajátom. Olyat, ami nekem is tetszik, amit szívesen viselek a mindennapokban.

Ha ruha lennél, akkor milyen ruha lennél? Jellemezd magad kérlek: anyagra, színre, ruhadarabra gondolunk…

Legfőképp a sportosan elegáns, egyszerű, letisztult ruhadarabok állnak hozzám közel. Szóval egy oversize felső lennék, amit mondjuk magassarkúval, bőr leggings- szel, kiegészítőkkel csinosan, de akár egy sportosabb cipővel és farmerral is lehet viselni. Szeretem a jól kihasználható darabokat. A színem valószínűleg fekete lenne.

Letisztult, egyedi – Marianna Herrhofer stílusa ilyen.

Megalkuvó, esetleg kompromisszumképes vagy a divatirányzatokkal szemben? Ha valamelyik trend nem tetszik, hajlandó vagy ennek ellenére egyes elemeit vagy akár egészét felhasználni a kollekciódban?

A kompromisszumkészség elkerülhetetlen a szakmában. Nem mindenkinek egyforma a stílusa. Amit én mondjuk nem szeretek, azt más szeretheti és ezzel nincs is baj sőt, így van rendjén. Már nem csak magamnak tervezem a ruhákat, hanem a vásárlóimnak is. Ha ők nyitottak rá, szívesen formázom, beillesztem  a különböző irányzatokat a mi trendünkbe.

Ha innentől egyetlen-egy színt használhatnál csak a tervezés során, akkor melyik lenne az és miért?

Ha csak egyetlen-egy színnel dolgozhatnék, az a fekete lenne. A fekete örök darab, nem hiányozhat senki ruhatárából. Mindenkinek jól áll, haj-, szem-, bőrszíntől és alaktól függetlenül. És a komorságától sem félnék, hiszen színes kiegészítőkkel nagyon jól feldobható!

“Ha csak egyetlen-egy színnel dolgozhatnék, az a fekete lenne.” (Fotó: Eszter Sarah)

Volt olyan pillanat, amikor fel akartad adni a tervezést? Hogyan lehet az alkotói válságokon, mélypontokon túllendülni?

Mindenkinek vannak nehéz időszakai. Igazán, komolyan feladni még nem akartam sosem. Hirtelen felindulásból biztos mondtam már, hogy felhagyok az egésszel, de nem gondoltam komolyan. Ilyenkor kell egy kis idő. Pár nap pihenés, kikapcsolódás, elzárva a külvilág zajától, forgatagától. Nem kell messzire menni, csak ki kell kapcsolni a telefont, csak egy-két nap. Higgadtan át kell gondolni, családtól, barátoktól, munkatársaktól mindig kap támogatást az ember, ha szüksége van rá. Aztán újult erővel újra bele kell vágni.

Van olyan ruhadarab, ami szerinted teljesen felesleges (nem funkcionális és/vagy dekoratív)?

Szerintem nincs olyan ruhadarab ami felesleges lenne, ha tudjuk, hogyan kell jól viselni, illetve jól is áll nekünk. Inkább azt mondanám, hogy van olyan anyag, ami felesleges. Gondolok most az eredeti szőrmékre. Felesleges, és ezért millió szerencsétlen állat pusztul el. Nem látom értelmét. El is határolódom az eredeti szőrmék használatától. Már olyan jó minőségű műszőrméket gyártanak, hogy meg sem lehet különböztetni az eredetitől, és emellett még jó pár érvem van a műszőrme mellett. Például nincs meg az a jellegzetes szaga, nem öregedik el, mint az eredeti bőr, ami utána szépen el is hullajtja a szőrét, és ugye a bogarak is szívesebben látogatják az eredeti szőrmét. Akkor mi értelme van?

“Szerintem nincs olyan ruhadarab ami felesleges lenne, ha tudjuk, hogyan kell jól viselni, illetve jól is áll nekünk.” (Fotó: Eszter Sarah)

Mi kell ahhoz, hogy egy kollekció teljesen egyedi és tervezőhöz köthető legyen? Neked van ilyen „védjegyed”?

Minden tervezőnek megvannak a visszatérő, tipikus stílusjegyei. Mint például a KENZO-nál a színes motívumok. Nálam talán ennyire jellegzetes, ennyire meghatározó jegyek még nem kiforrottak, de az oversize, lezser, kényelmes  fazonok az egyik ilyen, amit védjegynek mondhatnék.

Szerinted egy nőnek egészen pontosan hány ruhadarabra van szüksége a mindennapokhoz – és melyek ezek? Na nem a boldogsághoz, mert mindannyian tudjuk: sosincs egy göncünk, amit felvehetnénk…

Húha, jó kérdés! Nézzük csak. Nadrágok: az biztos, hogy egy farmer és/vagy egy leggings mindig jól jön a hétköznapokra, és biztos, hogy szükségünk van egy alkalmi kosztüm nadrágra is. Szabadidős tevékenységekhez pedig egy joggerre. Felsők: basic póló elengedhetetlen, ugyanúgy mint egy csinos ing is, és egy tunika is mindig jól jön. És egy dzseki: az mindig öltöztet, legyen az bőr vagy farmer. Ehhez jönnek még hozzá a szezonális ruhadarabok: átmeneti kabát, téli kabát, sál, kesztyű. Nyáron egy short, és egy kis top, fürdőruha. Plusz a fehérnemű.

Lezser, kényelmes fazonok Marianna Herrhofertől (Fotó: Eszter Sarah)

Milyen ajándéknak örül a legjobban karácsonykor egy ruhatervező? Például egy eredeti Singer szabóollóhoz mit szólnál?

Minden kis apróságnak tudok örülni. A családi összejöveteleket is nagyon szeretem. A Velük eltöltött pár nap teljesen feltölt. De persze a Singer szabóollóra sem mondanék nemet. 🙂

Milyen összeállítást visel Marianna Herrhofer szenteste és ünnepekkor?

Mint említettem az egyszerűbb, letisztultabb darabokat szeretem. Így egy kosztüm nadrágot, és egy elegáns inget, vagy tunikát viselek ilyen alkalmakkor.

Marianna Herrhofer
Facebook

Cikkünket megtalálod a Flyerz Magazin 2017/2018 téli számában is!

Leave a Comment

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..