FLYERZ REVIEW

USA keleti part: melyek a legfelkapottabb városok?

Brooklyn-bridge-New-York-USA_1920x1080

A Keleti-part az Egyesült Államok egyik csúcs úti célja. New Yorkot nem kell senkinek bemutatni, de az USA egykori és mai fővárosa sem megy a szomszédba egy kis ismertségért. A Niagara-vízesésig terjedő területen számtalan látnivaló vár mindenkit, nehéz is választani, ha nem akarunk vagy tudunk hetekig kalandozni.  Több nagy múlttal rendelkező amerikai város található itt meg, mint például Boston vagy Charleston.

New York

Kevés olyan város van a világon, amit hírnév, lehetőségek vagy a kulturális és etnikai sokszínűség szempontjából hasonlítani lehetne New Yorkhoz. Öt kerülete a világ legismertebb attrakcióinak ad otthont, a Times Square-től kezdve a Central Parkon és az Empire State Buildingen át a Metropolitanig és Manhattanig több nevezetesség található itt egy helyen, mint bárhol máshol a világon.

Még szót sem ejtettünk New York másik négy kerületéről, pedig Bronx, Brooklyn, Queens és Staten Island neve szintén ismerősen csenghet bárki számára. New York a magasból nézve félelmetesen szép látványt nyújt. Felhőkarcolók, hidak, szigetek, műemlékek tömege hoz létre egy páratlan panorámát, amit bármilyen szögből fotóznak is, a világon mindenütt felismerik, hogy melyik városról van szó. Az Empire State Building liftjével fel tudunk jutni 350 m-es magasságba, azaz a 86. emeletre.

Manhattan szívében terül el a 3,5 km2-es Central Park, a világ egyik legnagyobb városi oázisa. Magában foglal zöld mezőket, sétautakat, tavakat. A 19. század közepén Frederick Law Olmsted és Calvert Vaux tervezték New York park hálózatának központi elemeként. Látnivalói között szerepel az állatkert, a Belvedere kastély, a Friedsam Memorial Carousel körhinta és a Nagy Pázsit, ahol a látogatók pihenhetnek és élvezhetik a szabadban való kikapcsolódást. Nyaranta a Delacorte színházban Shakespeare darabokat játszanak, számos művészeti és zenei fesztivált tartanak a parkban.

Washington

A leglátogatottabb emlékmű a fővárosban a Vietnámi Veteránok Emlékműve. Az emlékművet egy 21 éves építészhallgató tervei alapján készítették. A V alakú fekete márványtömbbe a háború mind az 58 202 amerikai áldozatának neve bele van vésve, elesésük időpontja alapján, kronológiai sorrendben.

A Lincoln-emlékmű a Potomac folyó partján, pontosan a Capitoliummal szemben áll, a híres központi sétány, a Mall nyugati végét zárja le: belsejében Lincoln elnök ötszörös életnagyságú ülő szobra látható. “Van egy álmom” – olvashatók a fő lépcsősor felénél bevésett szavak, azon a helyen, ahol Martin Luther King elmondta híres beszédét 1963. augusztus 28-án.

A Capitolium az amerikai demokrácia szentélye, vadonatúj látogatóközpontját decemberben adták át. Ez utóbbi többszintes föld alatti komplexum, amely az épület történetével és gyűjteményeivel ismertet meg. Az egyetlen külföldi államférfi, akinek szobra van a Capitoliumban, a Rotunda alatti szinten az Kossuth Lajos.

Charleston történelmi hely, a keleti partvidék déli oldalának egyik legnagyobb múlttal rendelkező városa. A történelmi városrész tulajdonképpen egy félsziget – az Ashley és a Cooper folyók torkolatánál fekszik.  Délről a Charleston-i öböl szegélyezi, amely az Atlanti-óceánra nyílik. A város gazdag történelme egészen az első telepesek idejébe, a 17. századba nyúlik vissza.

Történelmi épületek találhatóak meg az öböl mentén, és a bedekkerek szerint a város mindenekelőtt gazdag kulturális – főleg – zenei életéről híres. Charleston legismertebb titulusa Szent Város (“The Holy City”), mivel templomok erdeje található a városban. Egyike volt azon kevés, amerikai városoknak, ahol a francia hugenottáknak vallási megbékélést hirdettek, és lehetőséget biztosítottak a zsidóknak is a vallásuk gyakorlására.

Boston

Bostont, Massachusetts állam fővárosát nem véletlenül emlegetik „Amerika legeurópaibb városaként”. Igazi meglepetésben lehet részük azoknak az amerikai metropoliszokhoz szokott turistáknak, akik a keleti part eme különleges részére látogatnak. Európai szemmel nézve Boston sokkal barátságosabbnak, otthonosabbnak tűnik, mint a vibráló New York, ahol a tengerentúlról érkező utazó eleinte nagyon elveszettnek érezheti magát. A macskaköves kis utcák és a történelmi városrészek jól megférnek a pénzügyi negyed és a Back Bay felhőkarcolói mellett. A 17., illetve 18. századból fennmaradt házak, templomok és egyedi hangulatú temetők egészen különleges látványt nyújtanak a modern épületek között.

Bostont ugyanakkor „Amerika sétálóvárosának” is nevezik, az itt lakók ugyanis előszeretettel közlekednek gyalogosan. És bár a város kiterjedt tömegközlekedési hálózattal rendelkezik, látnivalóit sétálás közben lehet igazán felfedezni.

Boston szinte minden szegletét átjárja az amerikai függetlenségi háború emléke, így annak, akit érdekel a történelem ezen fejezete, mindenképpen érdemes ellátogatnia ide! A város kulcsszerepet töltött be a forradalomban, amelyben tizenhárom, brit fennhatóság alá tartozó észak-amerikai gyarmat fellázadt Nagy-Britannia ellen, s amelyből megszületett a független Amerikai Egyesült Államok.

Bostonban az oktatás legalább olyan hangsúlyos, mint a történelem vagy a kultúra. A város a rangos amerikai egyetemek, illetve főiskolák, többek között a Massachusetts Institute of Technology (MIT) és a Boston College városa. A bostoni felsőoktatási intézmények közül azonban minden kétséget kizáróan kiemelkedik az 1636-ban alapított Harvard, a világ egyik legismertebb és legrangosabb egyeteme,

 

Leave a Comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .