GASZTRO

Sörözd magad filozófusra – Léhűtő

DSC_4651-2

Bornemisszák, ha jót akartok inni a Gozsdu környékén, remélem, tudjátok, merre menjetek! Nem hinném, hogy van sörös, aki ne tette volna tiszteletét a Léhűtőben az elmúlt 3 év alatt, de azt is tudjátok, milyen jó kajákkal várnak minket a srácok?

A sörben az a jó, hogy igen fajsúlyos érvek szólnak mellette. Tudvalevő, hogy nyáron hűt-télen fűt, mint a juhász subája. Folyékony vitamin, meg persze kenyér is. B-komplexet meg minek szedjünk kapszulában, ha sörözhetünk is? Bőrszépítő, de még mielőtt bebizonyítanám magamnak, hogy az örök fiatalság elixírjéért jövök a Léhűtőbe, már meg is érkezem a Holló utcai neves intézménybe.

DSC_4740

Egy esős, szottyos hétfő estén ülök be a rég nem látott helyre, ami megbízhatóan tele van ezen a vendéglátós körökben off-napon is. A csapos srác nagyon jó jelenség, úgy kalauzol a kínálatukban, hogy egész otthonosan kezdem érezni magam sörkívülállóként is. Mellettem 7 csap és egy 250 literes Zip’s Mozaic hordó, mint megtudom, ez a monstre darab egészen Miskolcról gurult idáig.

DSC_4642

Sörsommelier-m kezdésnek egy gyümölcsöst ajánl a kb. 60 féle sörükből. A Szilvás Starit ismered? Nem. Mint nemsokára kiderül, dehogynem. Egy korty, és beugrik minden. Hát, ilyen ez a sörmemória.

DSC_4625

Nem most volt, hogy egy napsütéses vasárnap délutánon a barátnőmmel egymás után ittuk ezt a (tényleg nagyon) frissítő nedűt a Léhűtő teraszán. Csak egy korsóra ugrottunk be, egy egész délután lett belőle, dehát így az igazi sörözni, nem számolni a perceket és a poharakat. A zamatos, gyümölcsös alkotás egyharmada szilvalé; nem aroma, nem gagyizás, igazi gyümölcslé. Összességében persze igen csalafinta ezt a Stari a maga 3,3-as alkoholtartalmával. Könnyen elhiteti magáról, hogy egész nap iható büntetlenül.

DSC_4663

Az újdonságok felől érdeklődöm. Nemrég széles körben okozott derültséget a Sötét bunkó nevű tétel. (A Sötét bunkó, mint olyan, persze nem nagy újdonság.) Egy új sörfőzdének, a Mad Scientistnek a napokban volt itt bemutatója. Olyan érdekes cuccaik vannak, mint a karcos, ír vörös, a Limerick vagy a Monkey Temple, egy vaníliás búzasör, csakhogy egy horzsolósabb és egy csajosabb darabot említsünk közülük. De még ezen a nyáron a Léhűtő saját főzésű gyömbéres sörét is kóstolhatjuk, szerét fogjuk ejteni.

DSC_4717

Jó itt elmélázni a BrewDog (híres skót főzde) és nosztalgikus magyar sörposztereken, a sör pedig köztudottan jó társ a mélázásban. Kértem közben még egy fajtát, a választást a csaposra bízva. Puritán hétfő este lévén (pastrami-sznobok, meg ne vessetek!) egy melegszendvicset kértem a pohár mellé. A retró kaja itt Klasszik-fantasztik Melexendvics néven fut, említette egy sörmaestro haver, hogy ez itt afféle kötelező sörkorcsolya. Nem túlzott. Ha minden helyen, a pékségektől a restikig, ilyen melegszenyák mennének, háttérbe szorulnának a városban a hamburgeresek.

DSC_4717

Amúgy szuperlaza a hely egész kommunikációja a FB oldaluktól az étlapig, a TV Paprikáról ismert Kozi édességeitől a személyzetig. A pesti undergound kultfigurája, a zenecsináló DJ Mango keze nyoma meglátszik mindenen, a kinti burgergraffitiktől Mango papa burritójáig, és ha jól sejtem, olykor a zenei szelekciókhoz is köze lehet. Mindez nagyon dicséretes. Bírjuk, amikor egy helynek karaktere van.

DSC_4713

Legközelebb nem fog kimaradni a fügés strong bitter (a sörlegenda szerint 120 kg fügéből készítik), vonzó még a Butcher’s Kitchenből szállított, szuvidált marhaszegyes pastrami, de a kacsazsíron sült krumpli is remek sörfogónak tűnik. Az étlap két legstílusosabbja kétségtelenül a burrito és quesadilla, amikben a marha Cortez búzasörben, a csirke Papap O’hara (olvassátok csak össze) sörben pácolódott, akármilyen is legyen az.

DSC_4654

Zárótételként a Hübris Halál néven futó dry stoutja kerül a poharamba, én ezt még a Sötét bunkónál is erősebb elnevezésnek érzem. Kérdezem a srácot, mégis miért lehet ez a neve?
“Mert átláthatatlan, fekete, mégis könnyű túljutni rajta.” Hahh. Na jó. Ennél filozofikusabbra én ma már nem számítok. Jelentjük, a Léhűtő még mindig nagyon adja.

A május 13-a, pénteki STREET FOOD ÉJSZAKÁJÁN egészen hajnal 4-ig ihattok sört 10%, ehettek bármit 20% kedvezménnyel. A csirkés quesadilla a békésszentandrási Ogrével kísérve pedig mindössze 1590 forint. Érdemes ezen az éjszakán erre kanyarodni.

Léhűtő

1076 Budapest, Holló utca 12-14.
+36 30 731 04 30

Nyitva:
Hétfő: 16:00-02:00
Kedd-szerda-csütörtök: 16:00-02:00
Péntek-szombat: 16:00-04:00
Vasárnap: 16:00-00:0

 

Leave a Comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .