FLYERZ REVIEW

Stressz és betegségek kapcsolata

Sad and upset man waking up in the morningSad and upset man waking up in the morning light

A stressz nem más, mint folyamatos feszültség vagy idegesség, mely egy  tartósan negatív ingerre adott válaszreakció a szervezetünk részéről. Ez hétköznapi életünk velejárója, hiszen mindenki találkozik kellemetlen élményekkel és negatív helyzetekkel. A tartósan fennálló stressz azonban egészségkárosodáshoz is vezethet, hiszen kimerítheti a szervezetet, csökkenti az immunrendszerünk ellenállóságát, ami által hajlamosabbak lesz testünk bizonyos betegségek kialakulására. 

Mit lehetnek a legfőbb stresszforrások?

A stressznek számos különböző forrása lehet, és teljesen egyénfüggő, hogy kinek mi okoz stresszt. A hétköznapi életünkben is számos olyan esemény vagy helyzet alakulhat ki, amelyre szervezetünk válaszreakciója a stressz lesz

A leggyakoribb hétköznapi stresszforrások:

  • Anyagi bizonytalanság: a munkahelyed elvesztése, munkahelyváltás, hitelfelvétel, vagy bármilyen olyan szituáció, amely során az anyagi biztonságod kétségessé válik.
  • Szokások változása: minden, ami kizökkent a megszokott életedből, stressz forrása lehet. Így például egy költözés, új étrend kialakítása, vagy új munkatársakhoz való alkalmazkodás is hatással lehet stressz szintünkre.
  • Munkahelyi stressz: túlterheltség, konfliktus a munkatársakkal vagy a főnököddel, a szoros határidők vagy a megoldhatatlannak tűnő feladatok mind stresszhez vezetnek.
  • Családi konfliktus: legyen szó házastársról, gyerekről vagy szülőről, a fennálló és kezeletlen családi konfliktusok komoly stressztényezőnek számítanak.
  • Egészségügyi állapot változása: akár téged, akár közeli ismerősödet vagy családtagodat érinti egy váratlan betegség, az egészség megromlása szintén lehet stressz forrása.

Amennyiben ezek a helyzetek tartósan jelen vannak az életünkben, úgy egészségi állapotunkra is hatással lehetnek. A tartós stressz következménye lehet például az állandó aggodalom, döntéshozatali nehézségek és az elvégzendő feladatok halogatása, irracionális félelmek kialakulása, étvágytalanság, kimerültség, vagy ingerültség is. Ezen felül megnő a hajlam a különböző szenvedélybetegségek, így például alkohol- vagy drogfüggőség kialakulására.

Businessman stressed and overworked yelling in office

Milyen betegségeket okozhat a stressz?

Szív- és érrendszeri problémák

Egy folyamatosan stresszes, feszült állapot miatt szívünk hevesebben ver, légzésünk szaporább lesz, az izmaink megfeszülnek. Amennyiben ez az állapot tartósan fennáll, a szívet és az érrendszert fokozott terhelésnek tesszük ki nap, mint nap. Ezt követően gyakran szorító érzés léphet fel a mellkasban, vagy nehézlégzés, szapora szívverés jelentkezhet a feszültséget kiváltó szituációkban.

A stresszes állapot súlyosbodásával komolyabb betegségek is kialakulhatnak, mint például koszorúér-betegségek, szívroham egyre fiatalabb korban vagy gyors szívverés.

Magas vérnyomás

Hazánkban minden negyedik embernek magas a vérnyomása, a betegség kialakulása pedig az esetek 80 százalékban nem genetikai okokra vezethető vissza, hanem életmódbeli tényezők, így például stressz hatására alakul ki.

A tartós magas vérnyomás nem csak közérzetünkre lehet rossz hatással, az agyvérzés és a szívroham kialakulásának esélyét is növeli.

Gyomorfekély vagy reflux

A különböző gyomorpanaszok, súlyosabb esetekben a reflux vagy akár a gyomorfekély a hosszan tartó stressz tipikus következménye. A fekély kialakulása során a túlzott gyomorsav termelődés miatt a gyomorban található nyákréteg megsérül, ennek következtében pedig az ott található hámsejtek elpusztulnak, ami által sebek képződnek. Folyamatos gyomorfájdalmat, égető érzést tapasztalhatunk, és számos egyéb panaszt tapasztalhatunk, ami nehézségeket okoz mindennapjaink során.

Alvászavar

Az állandó feszült, stresszes állapot és folyamatos nyugtalanság akár odáig is vezethet, hogy nyomasztó a gondolatokat éjszaka sem tudjuk elengedni, ami végül alvászavarhoz vezethet. Gyakoriak lehetnek a rémálmok, az éjszakai ébredések, nehéz elalvás, forgolódás, álmatlanság.

Ha hosszútávon fennáll ez az állapot, a rossz alvás méginkább rontja az életminőséget, a fáradékonyság, figyelmetlenség pedig további stresszt generál.

Potenciazavar

A csökkenő libidó és potenciaproblémák mögött gyakran pszichés okok állnak, ami nem csak az idősebb, a fiatalabb korosztályt is érintheti. A folyamatos stressz és feszültség a nemi vágy csökkenéséhez vagy hiányához, valamint merevedési zavarhoz is vezethet. 

Az egészséges életmód, a stressz kezelésének elsajátítása, a feszültség feloldása és a tartós stressz megszüntetése az egészséges és kiegyensúlyozott szexuális élet szempontjából is fontos

Mi lehet a megoldás?

Ideális esetben, egy tökéletes világban a megoldást a stresszforrások kiiktatása jelenti. Ez azonban a gyakorlatban megvalósíthatatlan, hiszen senkinek nincs probléma- és feszültségmentes élete. Ha azonban megtaláljuk a legfőbb stresszforrásokat, és tudatos stresszkezelési stratégiát építünk fel az életünkben, annak rendkívül pozitív hatása lesz mentális és fizikai egészségünkre egyaránt.

Ne féljük segítséget kérni, ha úgy érezzük nem találunk megoldást a problémáinkra. Számos életvitelt érintő változtatás, például a sport, relaxáció és meditáció, vagy akár az egyéni és csoportos terápiák segítségével kezelhetjük a stresszt és megelőzhetjük komolyabb betegségek kialakulását.

Leave a Comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .