Flyerz Magazin - MINDENHOL OTT VAGYUNK!
KULTÚRA

Sydney, az állati nagyváros, ahova egyszer az életben el kell jutni!

fooo-1170x780
Egzotikus állatok, változékony éghajlat, nyüzsgő metropolisz. Ez Sydney.
Ausztrália legismertebb városának érdekességét, a pezsgő nagyvárosi élet és a vad természet közelségének kettőssége adja. Az egyik utcában egy méregdrága dizájner ruhát vásárolunk, a másikban pedig már egy hatalmas mérges pókot próbálunk eltaposni a tűsarkunkkal, vagy épp egy a hotelszobánkba beszökött egzotikus gyíkot igyekszünk kitessékelni az ablakon. Ez a végletesség és a gyönyörű épületek teremtik meg Sydney igazi varázsát.
A Sydney Operaház - Nadezda Zavitaeva
A Sydney Operaház – Nadezda Zavitaeva

Sydney leghíresebb szimbóluma kétséget kizáróan az Operaház. Nincs az az ember, aki meglátva az épületet, ne tudná, melyik városról van szó. Azonban nem csak kívülről grandiózus, ugyanis itt található a világ legnagyobb színpadi függönye és mechanikus orgonája is. A dán építészt, Jorn Utzon-t a jachtkikőtő, és az ott látható rengeteg vitorla ihlette meg, innen az épület érdekes formája. Kivitelezése műszakilag komoly nehézséget okozott, emiatt az építése több mint tíz évig tartott.

Az Operaházat II. Erzsébet brit királynő 1973. október 20-án avatta fel. Elhelyezkedése rendkívül szerencsés, ugyanis a 2,2 hektárnyi területet elfoglaló Opera központi helyen, a zsúfolt városon kívül, a víz közepén, egy mólón áll. Ezzel nem csak hogy figyelemfelkeltő, de így könnyedén minden oldalról megcsodálhatjuk, akár egy hajós kirándulás során a vízről, vagy éppen a Harbour Bridge-ről.

Harbour Bridge
Harbour Bridge

Állatian jó hely ez a város

A déli városrészen található Harbour Bridge nem csak a város, hanem az állam és az ország egyik legfontosabb jelképe. Az acélból készült híd közúti vasúti, kerékpáros és gyalogos közlekedésre egyaránt alkalmas. Mivel az első világháború minden pénzt felemésztett, így a híd építése 9 évig elhúzódott. Az 1149 méter hosszú hidat végül 1932. március 19-én adták át. A Harbour Bridge páratlan rálátást nyújt a kikötőre, valamint az Operára.

A turisták előszeretettel sétálnak rajta este, mikor az épületek fényben úszva pompáznak. Az extrém dolgokat kedvelők, akár meg is mászhatják a hidat egy borsos összeg, körülbelül 48 ezer forintnak megfelelő dollár fejében.
Az igazi adrenalin függők a Sydney Tower tetején, 200 méter magasban, egy üveg platformon is megcsodálhatják a várost, vagy akár kipróbálhatják a cápaetetést is az Akváriumban, ami az Állatkert mellett a gyerekek nagy kedvence.

Pihenni és relaxálni is nagyon tudnak a helyiek!

A nyugalmat és pihenést kedvelők számára számos park, és botanikus kert ad lehetőséget egy kis hűsölésre a rekkenő hőségben. A Royal Botanic Garden ráadásul szabadon, ingyen megtekinthető és az év minden napján nyitva tart. Az 1816-ban megnyitott kert körülbelül egymillió növénynek és számos állatfajnak ad otthont. Többek között különböző rovarok, pókok, madarak, hüllők lakják. Amire azonban érdemes odafigyelni, hogy az ijedősebbek naplemente után kerüljék a parkot, ugyanis estére a denevérek elözönlik azt.

Royal Botanic Garden
Royal Botanic Garden

A központi üzleti negyedtől 7 kilométerre található Bondi Beach a szörfösök és strandolni vágyók paradicsoma. Az egy kilométer hosszú homokos partot 1851-ben alapították, és az itt található Bondi külvárosról kapta a nevét, mely egy bennszülött szó, jelentése pedig „sziklákon feltörő víz”. Érdekességnek számít az itt élő igen színes állatvilág, ugyanis a parttól kicsit beljebb merészkedve akár az erre úszkáló bálnák és delfinek is megcsodálhatók, persze csak tisztes távolból. Valamint nem ritka, hogy egyes hónapokban a kék pingvinek veszik át a part felett az uralmat.

Gasztro- és shopping túrára fel!

Az éjszakai élet és a vásárlás megszállottjainak kedvenc helye a Darling Harbour, valamint a The rock’s negyed. A kikötő tele van jobbnál-jobb éttermekkel és vásárlóutcákkal, melyek esténként telnek meg igazán élettel, amikor a környék épületeit kivilágítják. Az öböl jobb partja már a szállodáké és irodaházaké, míg a bal parton tömérdek étterem található. Itt mindenki megtalálja a számára kedves konyhát. Az új ízek kedvelői megkóstolhatják a helyi specialitásokat, tengeri herkentyűket, vagy akár a kenguru vagy krokodilhúst is.

A hagyományosabb ételek szerelmesei számára pedig ott vannak a már jól megszokott olasz, mexikói vagy épp amerikai éttermek. Ha pár új ruhát vagy néhány szuvenírt szeretnénk beszerezni, a legjobb, ha a The rocks’ negyed felé vesszük az irányt, itt ugyanis számos kis ajándékbolt, művészeti galériák, színes divatholmik és kézzel festett kerámiák között válogathatunk. Amit a helyiek és a már ide látogató turisták szerint se érdemes kihagyni, az a hatalmas halpiac. Ha nem is vásárlási céllal jövünk ide, akkor is érdemes betérni egy kis kóstolóra.

Forrás: https://vjm.hu/

Leave a Comment

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..