kertmozi-rooftop2

Igazi szezonális csemege a szabad ég alatti filmnézés programja, amely leginkább az előző évezredben virágzott, a Balaton partján még most is rengeteg bezárt szabadtéri moziépületet találhatunk. Budapesten azért akad pár hely, ahol egy kellemes, langymeleg nyárestén el tudjuk múlatni az időt. Habár többségükben csak hetente egyszer nézhetünk filmet, de a vegyes hasznosítás miatt legalább megéri kertmozis programokkal várni a közönséget!

Ami nagy előnye a szabadtéri filmfogyasztásnak, hogy nem kell óriási tömeggel és borsos jegyárakkal számolnunk, bár különlegessége miatt bőven van rá esély, hogy ha későn érkezünk, elfogy a tikett. De legalább a levegő nem – erről a természetes légcsere gondoskodik. Általában a kertmozikban is székeken ülve bámuljuk a vásznat, de akár háton vagy hason is abszolválhatjuk a menetet, ha éppen senki nem zavarja a kilátást. Képben legyél, de ne legyél képben – érted, na!

A mozizást persze össze lehet kapcsolni bármilyen más szabadtéri programmal, de óriási előny még, hogy ezeken a helyeken – a plázákkal ellentétben – árusítanak alkoholtartalmú italokat is! Mintha kiraknánk a kertbe a projektort és a hűtőnket, de azért vigyázzunk, mert a vécé sajnos marad a helyén. Jó szórakozást, száraz időjárást kívánunk!

Budapest Rooftop Cinema

Helyszín: Corvintető, Blaha Lujza tér 1-2., VIII. kerület

Nyitva tartás: Hétfő-Vasárnap, kapunyitás: 19:00, filmkezdés: 20:30

Jegyárak: 990-1490 forint

A Blaha Lujza téren található Corvin áruház legtetején már filmnézés nélkül is a fellegekben érezhetjük magunkat, de hétfőtől péntekig azért céltudatosan kérhetjük ki a zsák popcornt. Már hat éve, hogy ezen a pazar helyen a filmvásznat bámulva adhatjuk át magunkat az élvezeteknek, szeressük akár a legújabb kasszasikereket, az örökzöldeket vagy a művészfilmeket. Idén a műfaj palettája bővül rövidfilmmel és animációval is, a Friss Hús Rövidfilmfesztivál legjobb darabjait is meg lehet majd csodálni a kivetítőn a nyár folyamán. A vetítéseket elemzések, beszélgetések is kísérik az alkotókkal, színészekkel, vagy akár a rendezőkkel. Szóval ez egy elég hardcore, szakértő gárda gründolta projekt, ahol a szakmaiság is rendkívül fontos! Amúgy körítésnek a kaja, pia adott, kutyát, cicát is lehet vinni. Mintha csak a Margitszigetre ruccannánk ki, csak itt vertikálisan vagyunk „messze” a város zajától.

Nagyszünet

Helyszín: Budapest Park, Soroksári út 60., IX. kerület

Nyitva tartás: május elejétől szeptember végéig, filmek keddenként 21:00 órától

Jegyárak: ingyenes

Adott Európa legnagyobb szabadtéri koncerthelyszíne, a Budapest Park, amelyről a városiak nagy része valószínűleg már hallott. Koncertek vannak szinte minden este a május eleji nyitástól a szeptemberi zárásig, itt 11 ezer négyzetméteren lehet nyomatni a bulit. Aki már figyelmesen átfésülte ezt az aprónak cseppet sem nevezhető terepet, az vélhetően belebotlott egy chillout-helyszínbe, na ez a Nagyszünet. Ez tulajdonképpen egy közösségi helyszín, amely már 11-kor megnyit, hogy a nyugira vágyók itt dolgozhassanak – ingyen wi-fi, konnektor adott –, kajáljanak vagy csak lógassák kicsit a lábukat akár a függőágyakon – mondjuk az esti nagykoncertig, vagy éppen a Nagyszünetes programokig. Merthogy aki itt marad, az részese lehet utcaszínháznak vagy egy akusztikus koncertnek, de ha már témánál vagyunk, akkor keddenként a kertmozi ingyenes előadásának is. 2018 nyarán a Sony Movie Chanel filmjei kerülnek terítékre, a legújabb klasszikusokon és kulttörténeteken át hozzák el a szórakozást a nézőknek. Ide akár kutyával is mehet a szórakozni vágyó, ha nem mondtuk volna még!

Mozi.Kert

Helyszín: MOM Kulturális központ, Csörsz utca 18., XII. kerület

Nyitva tartás: nyáron, szerdánként 21:00 órától

Jegyárak: 200 forint

A MOMkultban folyamatosan színházi- és gyerekprogramokon, koncerteken vehetünk részt, a hét minden napjára jut valami szórakozási lehetőség. Nyáron ez kibővül egy 400 férőhelyes kertmozival is, amely a belső, ligetes kertben kap helyet erre az időszakra – rossz idő esetén a benti színháztérben tartják meg a vetítést. Itt általában klasszikus filmtörténeti darabokat (Vágy és vezeklés, Az angol, aki dombra ment fel és a hegyről jött le, Cinema Paradiso) nézhetünk meg mindössze 200 forintért, de aki időben jön, a 21:00 órás kezdés előtt egy órával már egy kis akusztikus térzenével hangolódhat az estére!

Leave a Comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .