Flyerz Magazin - MINDENHOL OTT VAGYUNK!
Flyerz SelectionSPORT

Szalayék célban a Dakaron – 20. lett a magyar egység

unnamed

Szalay Balázs Bunkoczi László párosa ismét 20. a Dakar Rally-n, ezzel beállították eddigi terepralis karrierük legjobb eredményét.

Az Opel Dakar Team duója az elmúlt tizenegy nap tíz szakasza alatt 5600 kilométert autózott le a rettegett perui óriásdűnék között. Ugyan a 2956 mért kilométer a megszokottnál rövidebb erőpróbát jelentett, de a résztvevők körében mégis az egyik legnehezebb viadalaként vonul be a sporttörténelembe. Tegnap egy 112 kilométeres záró szakasszal zárult az emberiség legnagyobb humán kihívásának tartott versengés, ismét volt minden jó: puha homokos és dűnés szakaszok, elakadás majd ásás, kiszabadulás és újra elakadás. A Piscótól Piscóig tartó hurokban Szalayék a 22. helyen értek célba, ami az összetettben a 20. helyet jelentette nekik. Így nyilatkoztak a befutó után:

„Nagyon nagy drukkal álltam neki ennek a szakasznak, de a szervezők lendületes, élvezhető, jó pályát raktak össze, igaz, egyszer még így is ásnunk kellett – mondta a célban az Opel Grandland X pilótája, akinek ez volt a 14. Dakarja, s kilencedszer ért célba. – Megküzdöttünk ezért a célba érkezésért, s ezért a huszadik helyezésért, aminek nagyon örülök. Noha voltunk már huszadikok, évről évre nehezebb a verseny, sűrűbb a mezőny, egyre több gyári autót adnak bérbe és egyre több a jó és rutinos versenyző. Nagyon szép eredmény a huszadik hely, megküzdöttünk érte, sok kitartás kellett, hogy elérjük. Csapatmunka volt: Bunkóczi Laci és a szervizes srácok nélkül nem ment volna.” – mondta el Szalay Balázs.

Bunkóczi László élete sem volt fenékig tejfel a jobb egyben, ő így látta az elmúlt időszakot:

“Navigátor-szempontból sem volt könnyű az elmúlt majdnem két hét – főleg azért, mert viszonylag kis sivatagi területen rendezték meg a szakaszokat, ami azt jelenti, hogy a végére már mindenfelé nyomok vezettek, emiatt nagyon pontosan kellett navigálni ahhoz, hogy az ember ne tévedjen el. Melós volt az utolsó szakasz is, s bár nyilván nem az volt a rendezők terve, hogy minél többen kiessenek, azért ma is elég sokan ástak a dűnék között. Az utolsó kilométereken már visszaszámoltam, és szurkoltam, most már ne legyen semmi bajunk. A huszadik hely tisztességes eredmény, beállítottuk a legjobbunkat, bár 2012-ben talán valamivel könnyebb volt megszerezni a huszadik helyet, mint most. Ez most elég keserves volt, rettenetesen sokat ástunk, ugyanakkor végig egyenletes teljesítményt nyújtottunk. Ez volt a huszadik hely titka, és az, hogy amennyire tudtunk, vigyáztunk az autóra.”

Szalayék kategóriája így alakult az összetettben: 1. Nasszer al-Attijah, Matthieu Baumel (katari, francia, Toyota Hilux) 34:38:14, 2. Roma, Haro (spanyol, Mini John Cooper Works) 46:42 p h., 3. Loeb, Elena 1:54:18 ó h., …20. Szalay, Bunkoczi 16:37:44 ó h.

Leave a Comment

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..