SPORT

Szeretnék valamilyen küzdősportot tanulni, de nem tudom, melyik a nekem való

muay-thai-image

Küzdősportot nem feltétlenül azért kezd el tanulni valaki, mert annyira veszélyes világban élünk, hogy enélkül már csak rettegve tesszük ki a lábunkat az utcára. Persze ez is lehet motiváció, de sokan inkább az erőnlét és technika fejlesztés, mások a közösség, a többiek pedig talán a küzdősportokat és harcművészeteket övező kultúrák miatt fognak bele. Ha elérkeztél arra a pontra, hogy szívesen kipróbálnád valamelyiket, de nem tudod mi illene inkább hozzá, akkor böngészd végig listánkat, igyekszünk megkönnyíteni a döntést!

1. Boksz / ökölvívás: a legrégebbi olimpiai küzdősportok egyike. A bokszolóknak a legjobb a kéztechnikájuk, izmosít is, de nem nagy mértékben, viszont az erőt nagyban megnöveli (ami nem feltétlen az izmok méretétől függ). Az egyik leggyorsabban elsajátítható küzdősport, mellesleg az egyik leghatékonyabb is, a legjobb bokszolók a világ legjobb küzdősportolói közt vannak. Kéztechnika/ütőerő fejlesztés és tapasztalatszerzés miatt is érdemes elkezdeni.

https://www.youtube.com/watch?v=LV7JviaH-HU

2. Kick box: Itt megtalálható a küzdősportok keményebb, és a kevésbé kemény, vívó stílusú változata is. Nem hátrány, ha a kick-boxolni vágyó kellő lazasággal és mozgáskoordinációval rendelkezik, de a szabályrendszerek sokszínűsége miatt gyakorlatilag bármely testalkattal, adottsággal meg lehet találni a legmegfelelőbb mozgásanyagú küzdelmet.

3. Capoeira: A capoeira egy brazil harcművészeti játék, melyet a 16. században a rabszolgák alakítottak ki. Fürge, trükkös mozdulatok jellemzik, melyek nagy része a koreai taekkyun harcművészet technikáit idézi; gyakran közel a földhöz, vagy kézen-/fejenállva művelik, mindig zenére. Egyes verzióiban sok akrobatikus elem található. Két fő stílusirányzat létezik a capoeirán belül: az egyiket lassabb, földközeli mozdulatsorok valamint a hagyományok és rítusok tiszteletben tartása jellemez, ez az Angola. A másik stílus az ún. Regional, amelyet folyamatos, akrobatikus mozgáskombinációk dominálnak. Itt a technikán és a stratégián van a hangsúly. Mindkét stílusra jellemzőek a cselek, színlelt támadások, lendületes rúgások, illetve az ellenfél egyensúlyból való kimozdítását célzó mozdulatok.

https://www.facebook.com/1622691778020432/videos/1707507206205555/

4. Ju Jitsu: Mint minden sport, mozgás javítja a fizikai állapotot, erősebbé, gyorsabbá, hajlékonyabbá válik a gyakorlója, nő az állóképessége. A küzdő, konfliktusos helyzetek gyakorlásával levezeti az agressziót, növeli a magabiztosságot, erkölcsi tartást ad. Hatékony önvédelem, mely hozzájárulhat önmagunk, családunk és értékeink megvédéséhez.Megköveteli a pontos és kitartó munkát, ugyanakkor az eredménye jól mérhető. Sok tanítványnak ez a felkészülés az első példa a több évig tartó, tervezett és számonkért munkára, erőfeszítésre. A Ju Jitsu-t mindenki képes megtanulni, különösebb fizikai képességeket nem kíván, ami azonban feltétlenül szükséges, az az elhivatottság.

5. K1: A K1 egy Japánból származó küzdősport, melyet Isii Kazujosi hozott létre különböző harcművészeti ágak, mint a karate, kung-fu, kick-box, taekwon-do ötvözéséből. A K1 nem egy újabb harcművészet, hanem egy összefoglaló szabályrendszer, amelyen belül komoly harcművészeti múlttal rendelkező sportemberek küzdhetnek meg egymással. Egy K1 versenyen szabályos ökölvívó ringben zajlanak a küzdelmek.

6. Aikido: Az aikidó az egyik legmodernebb japán eredetű harcművészet. A fizikai és a szellemi lét egységének elérése a hosszú távú célja. Az AI a test és a szellem egysége, az elérni kívánt életvitel. A KI az energia, ami irányítja a természet folyamatai és az ember cselekvéseit. A DÓ pedig az út ennek a célnak az eléréséhez. A aikido fejleszti a mozgáskoordinációt, a koncentrálóképességet, a reakció képességet, a fizikai erő gazdaságos használatát, a helyes légzést és emellett minden izmot erősít.

7. Thai box / Muay Thai: A thai box (muay thai) felhasználja az öklöt, rúgásoknál a térdet, sípcsontot (hagyományos muay thai-ban a könyököt is), de előfordulnak a sarokkal, lábfejjel leadott rúgások is. Az egész világon úgy lett ismert, mint az egyik leghatékonyabb harcművészeti stílus a ringben, utcán egyaránt. Az ősi stílus követőinek gyakorolni kell a pusztakezes küzdelmen kívül a páros kard használatát is. Amint belép valaki egy edzőterembe fontos, hogy kint tudja hagyni a problémákat, és csak a rá váró feladatra tudjon koncentrálni. Egy idő után azt tapasztalhatja, hogy könnyebben kezel bizonyos dolgokat, a konfliktusokat, azokat a dolgokat, melyek kitartást követelnek az életben. Egy idő után az ember rájön, nem szabad megfutamodni a problémák elöl, hanem kitartó munkával le kell, és le lehet győzni. És itt már természetessé válik egymás tisztelete, a tolerancia és empátia. Amikor tisztában van saját képességeivel a harcművész, a konfliktusok megoldásánál előnybe részesíti a diplomatikusabb rendezést, mint a fizikai erejének latba vetését.

8. MMA: Az MMA (mixed martial arts) szó olyan típusú szabályrendszerben zajló test- test elleni küzdelmet jelöl, melyben egyaránt engedélyezettek az állóharc technikák („stand up game”), földre vitelek („take downs”), és földharc technikák („grappling”). Talán elfogultság nélkül kijelenthető, hogy korunk legdinamikusabban fejlődő, legkomplexebb küzdősport szabályrendszereinek összessége.

https://www.youtube.com/watch?v=3-uJo5e4cLk

Ha szeretnéd kipróbálni a fenti küzdősportok és harcművészetek valamelyikét, esetleg többet is, akkor keresd a Fitness Éjszakáján (2016. április 16.) a következő termeket, ahol már kora délutántól várnak bemutató órákkal:

 

Forrás: Nagy Sportágválasztó, Wikipédia, Boxedzés.hu

Leave a Comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .