Flyerz Magazin - MINDENHOL OTT VAGYUNK!
GASZTRO

Szerinted hány százalékos a világ legerősebb söre?

44227701_m

A sörök alkoholtartalma többek között azon múlik, hogy mennyire erjesztették őket. Az átlagos alkoholtartalom 4-8%, de a kézműves sörök között ennél jóval extrémebbeket is találunk, amelyek íze már inkább a whiskyre hasonlít.

44227701_m

A világ valaha volt legerősebb sörét két fiatal, skót sörfőző (BrewDog) alkotta meg, The End of The History néven, ami valószínűleg tökéletesen beváltotta a nevéhez fűzött „reményeket”. Az 55%-os alkoholtartalmú sörből összesen 12 palackot gyártottak, és átszámolva több mint 200 000 Ft-ért lehetett megvásárolni. A sörök csomagolása nagy indulatokat váltott ki, ugyanis kipreparált mókusokba és nyulakba rejtették a méregdrága söröket.

source: https://www.brewdog.com/lowdown/blog/the-end-of-history
source: https://www.brewdog.com/lowdown/blog/the-end-of-history

A második helyen egy német sörgyár, a Schorschbräu terméke áll, a maga 43%-os alkoholtartalmával. A 2015-ben készült, limitált kiadású sörökből mindössze 450 db-ot gyártottak, és úgy hirdetik, mint borostyán színű, édes karamell és gyümölcsös benyomású sör, ami kevésbé keserű ízű. Egy próbát mindenképpen megér!

A sörgyárnak ezen kívül is vannak hasonló alkoholtartalmú (41%, 34%) sörei limitált kiadásban. Évről-évre növelik ugyanis az italok alkoholtartamát, hogy versenyben maradhassanak a BrewDoggal szemben. Kíváncsiak vagyunk a következő évek termékeire!

Schorschbraeu-2015-25-P3060721-225x300
source: https://www.schorschbraeu.de/portfolio-item/schorschbock-43-02-liter-amber-2015/

Szintén a BrewDog nevéhez köthető a fantáziadús Tactical Nuclear Penguin elnevezésű, extrém erős (32%) alkoholtartalmú sör, aminek az elkészítéséhez szintén csak víz, árpa, komló és élesztő szükséges, a lényeg a sör gyártásának módszere. Ehhez gyorsan lehűtik a sört, több alkalommal, így a benne lévő víz az alkoholnál gyorsabban kristályosodik ki, ami több íz anyaghoz és magasabb alkoholtartalomhoz vezet. A sör jelenleg 35 fontba, azaz átszámítva nagyjából 14-15 000 Ft-ba kerül. Ezért mindössze 375 ml-t kaphatunk!

Akit még ezután sem tudtunk meggyőzni, hogy fedezze fel a kézműves sörkülönlegességeket, annak mondjuk, hogy a sörnek jótékony hatása is van a szervezetre, tehát állítólag egészséges a mértékkel történő fogyasztása. A búzasörben például magas koncentrációban van jelen B-vitamin (biztosan ezért van olyan jó hatással az idegekre ☺).

Leave a Comment

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..