demetervin3

Az őszben sok szép dolog van, de talán az egyik legszebb, amikor el kezdik szüretelni a szőlőt és nagy reményekkel várjuk az új borok érkezését vagy azt, hogy milyen évjárat is lesz idén. A fiatal juniborászokat faggattuk, hogy mi a helyzet náluk jelenleg a munkafolyamatokkal. Demeter Endre és Prácser Hajnalka Tokaj-Hegyaljáról, Bolyki Jani Egerből, Takler Andris pedig Szekszárdról küldött nekünk helyzetjelentést.

Demeter Endre – Tokaj-Hegyalja: „Múlthéten leszedtük a Király dűlőt, ma az Úrágya 57-es parcellát és gyakorlatilag most átjárjuk az egész birtokot és leszedjük a két dűlőből még a Birtok Furmint alapját. Ebből még lehet, hogy Délceg is lesz. Megvannak az optimális fokok és PH-k jelenleg. Jók a savak, jók a várható alkoholok. Az évjárattal egy apró probléma volt, amit sem én sem a nagy öregek nem láttak eddig még. Sokkal korábban indult a töppedés és a Botrytis, mint valaha. Ez egy édesboros évjárat lesz, több szamorodnink és aszúnk lesz. Nagyon válogatva kell szedni a száraz boroknak szánt alapanyagokat. Ez az egész folyamat egy egyszerű okra vezethető vissza. Júliusban 5-ször annyi csapadék esett Hegyalján, mint amit megszoktunk. Ezek a talajok pedig jó tartják a vizet, így az augusztusi és szeptemberi szárazság és meleg idején is a nedvkeringés miatt a tőke fel tudta venni a talajból a vizet. Így komoly válogatással ugyan, de mindenki be tudta hozni azt a szárazbor alapanyagot, amire a piacra szüksége van. Mostmár lassan kezdjük az aszúzást.”

demetervin2

Prácser Hajnalka – Tokaj-Hegyalja: „Már egy jó ideje zajlik nálunk a szüret. Szeretjük-imádjuk ezt az időszakot, mert igaz hogy rengeteg a munka, de ha ilyen az ősz mint az idén, öröm a szüret. Persze sosem problémamentes, de ezzel a borivókat fölösleges untatni. Szeptember elején a Sárgamuskotállyal kezdtük a Szarvas dűlőben Tokaj határában és a Zafír dűlőben Tarcalon, majd a Sajgóban Mádon. Közben a Betsek dűlőből Kabart szüreteltünk száraz dűlőszelektált alapanyagnak. Nálunk a 10 termő hektár több település határában található, sokféle talajon, így a szüret is mindig komplex. Technológiánk hagyományos. A mai szüretet (Furmint, Pécsi dűlő, Tokaj) középorsós présekkel dolgoztuk fel, onnan hordóba, ott erjednek a mustok. Várunk még a furmintra a Királyban, az Élethársra a Sajgóból és ha az ősz ilyen marad képződik majd sok gyönyörű aszúszem is amiből aszút is készítünk az idén. Az elmúlt két év nem kedvezett az aszúkészítésnek, szeretnénk az idén mindenképpen aszút készíteni. Közben a hétvégén szüreti mulatság volt Tokajban, szombaton a hagyományos szüreti felvonulással, koncertekkel és a polgármesterek is összeadták a települések termését a polgármesterek borához.”

pracser3

Takler Andris – Szekszárd: „Még nagyon az elején tartunk, de amit eddig látunk, hogy a Szekszárdi borvidéken minden esély megvan egy nagy évjáratra. Hála istennek minket elkerült a fagy és a jégverés is. A vegetáció alatt kellő mennyiségű eső esett. Jelenleg a rosé szüreteken vagyunk túl, Pinot Noir és Kékfrankos fajták tekintetében. Tökéletesen beérett szőlőket szüreteltünk, tökéletes cukorfokkal, optimális PH-val. A kierjedt rosé borok nagyon szépek, gazdag, lendületes aromatikát és zamatokat mutatnak élénk, ropogós savakkal. A vörösbornak szánt szőlők is nagyon szépen mutatkoznak jelen állás szerint, már most 19 és 21 mustfok között vannak, csodaszép savkészlettel, a nagy borok készítéséhez azonban még várnunk kell a szürettel. Reméljük hogy az égiek is velünk lesznek és egy hasonló napos és száraz októbert adnak nekünk.”

takler

Bolyki Jani – Eger: „A Bolyki Pincészet nyakig benne van a szüretben. Jó dolog úgy nyakig benne  lenni valamiben, hogyha ilyen napsütésben, a világ legcsodálatosabb munkahelyén dolgozhatunk a dűlőben. A könnyű nyári borok lassan kierjednek, mint a Királyleányka, Sauvignon Blanc, rosé és már a komoly borokhoz szüreteljük a 23 mustfokos Merlot-t, aminek szinte fekete bogyója roppan a szánkban. Már szőlő állapotában érezni az ízében a lehetőséget a nagy anyag elkészítéséhez. Kint van még a Kékfrankos, Cabernet Franc, Hárslevelű, aminek fürtjei egészségtől duzzadóan bújnak meg a már színesedő levelek mögött. “Itt van az ősz, itt van újra, S szép, mint mindig, énnekem. Tudja isten, hogy mi okból Szeretem? de szeretem.”

bolyki

Leave a Comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .