Flyerz Magazin - MINDENHOL OTT VAGYUNK!
Flyerz SelectionSPORT

Talmácsi Gábor – „A nyeregben elválik, megvan-e benned az X-faktor!”

Talma 1

Talmácsi Gábor karakteres ember, ennek megfelelően a mondanivalója is az. Magyarország első, és mindmáig egyetlen motorsport VB címét szerző hősének szavaira érdemes odafigyelni. Vele beszélgettünk!

Mi volt az a legfőbb inspiráció, aminek hatására motorversenyző lettél? Hogyan zajlott le ez?

Egyszerűen, tulajdonképp édesapám vezetett rá erre a vonalra. Épített nekem egy kismotort, és a fejébe vette, hogy én motorozni, és egyszer talán majd versenyezni is fogok. Sosem erőltette, de a lehetőség adott volt. Ahogy cseperedtem, úgy lettem tudatosabb, követtem a nagy versenyeket, és lassacskán azon kaptam magam, hogy az apám által áhított út az én álmaimat is jelenti.

Már az elején eldől, hogy az ember mire viheti motorversenyzőként, vagy ez is egy folyamat, ami tanulható?

Talma nemcsak élesen szakmai, nagyon emberi jelenség is – Kép: Nyolczas Csaba

A mai modern világban szinte minden tanulható, főleg ha mellé megfelelő szorgalom párosul. Ugyanakkor azt gondolom, hogy ez született dolog. Az első pillanatban, már a legkisebb korban is szembetűnik a tehetség, mikor valaki felül a motorra, és ösztönből kezeli azt. Nagyon lényeges a megfelelő szülői háttér és a kitartás, de alapvetően kell egy genetikai kód, egy X faktor ahhoz, hogy az illető igazán jó legyen.

Már a közösségi média szárba szökkenése előtt sztár voltál. Jól viselted a népszerűséget, vagy akadtak pillanatok, amikor igencsak kellemetlen volt?

Akkoriban egy management felügyelte a médiám, a megjelenéseim. Próbáltuk a legjobbat kihozni a lehetőségeinkből, és nem tagadom, néha akadtak kellemetlen pillanatok is. Sajnálom, hogy aktív pályafutásom során nem lehettem a részese a közösségi hálónak, mert látom azt, hogy milyen terhet vesz le, és egyúttal mekkora pluszt jelenthet egy pilótánál, ha megfelelően kezeli a szociális médiafelületeit!

Miután világbajnokságot nyertél, mit tűztél ki következő célként?

Szerettem volna még több sikert a sorban. Ez többé-kevésbé megvalósult, feljebb léptem magasabb kategóriákba, együtt versenyezhettem Valentino Rossival a MotoGP-ben. Nagy dolog, hogy ezt magyarként, Kelet-Európából, egy pici országból és kicsi piacról indulva értem el. Öt különböző gyári csapatnál 12 aktív szezont teljesítettem, és nagyon szép dolgokat éltem meg a sportnak köszönhetően.

A baleseted óta nem versenyeztél. Nem hiányzik nagyon a versenyhétvégékkel járó adrenalin?

Talmácsi Gábor nagyköveti szerepben – Kép: Nyolczas Csaba

Néha elkap az érzés…! (nevet) Négy év telt el a balesetem óta, és az idő múlásával már egyre könnyebb feldolgozni a történteket. Szerencsére találtam újabb célokat az életben, elvégeztem a testnevelési egyetemet, és a saját vállalkozásom irányítom. Vannak teendők, vannak új elképzelések, és a fiataloknak is nagyon szívesen segítek. Életre hívtuk a Talmácsi Racinget, mert szeretném megtalálni az utódom!

Mit gondolsz, hogyan kezdje el magát felépíteni ma egy fiatal pilóta Magyarországon, ha hozzád hasonló sikerekre vágyik?

Önállóan is lehet, de mindenképp érdemes tartozni valahová. Fontos a management és az edzők szerepe, mert a lényeg a hosszútávú stratégiában rejlik. Nemcsak a pályán kell tanulni, azt is korán el kell dönteni, hogy mit akar elérni az adott sportoló. Ebben a nyugat előttünk jár, ahol már évekkel előre tudják a következő lépést, az irányt. Fiatalon könnyebb hinni magadban, és felvenni a ritmust a legnagyobbakkal!

Mivel foglalkozik szívesen Talmácsi Gábor, ha nem ügyeket intéz, nem mentorál, és nem a kommentátor állásban ül a Spíler TV-nél?

A BMW és a Shell nagykövete vagyok, ami hatalmas megtiszteltetés. A Talmácsi Groupnál coaching keretében adok tanácsokat versenyzőknek, csapatoknak, gyáraknak. Ha néha elmegyek motort tesztelni, vagy pályanapokra, az nagyon kikapcsol. Ilyen alkalmakon is szívesen segítek, vezetéstechnikai és motorbeállítási tanácsokkal, hogy az élvezet és a biztonság kéz a kézben járjon. Ez is munka, de nekem a munkám a szenvedélyem. Újabban pedig országúti kerékpározom, szóval ha akarnék sem tudnék kiszakadni a két kerék vonzásából! (nevet)

Leave a Comment

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..