Flyerz Magazin - MINDENHOL OTT VAGYUNK!
Flyerz SelectionTrend & Beauty

Telefon, ami házig kísér – a Te biztonságodért!

jason-edwards-206645-unsplash

Ünnepeltek a barátaitokkal. Egész este buliztál; széttáncoltad a cipellődet, elbúcsúztok, de már hiába szaladsz, az orrod előtt megy el az utolsó busz. Nincs pénzed taxira. Ott állsz és nem tudod, mit csinálj. A kulcsaidat az öklödbe szorítod, mintha boxer lenne. A szíved hevesebben ver, de muszáj gyalog hazaindulnod…

 

A füledben zúg a véred, hangosan kopog a cipőd a kihalt utcán. Minden apró zajra felfigyelsz, összerezzensz, mint egy őzike. Gyorsulnak a lépteid, gyorsul a szívverésed. Átfut az agyadon, hogy az utolsó „zs-kategóriás” horrorfilmben is így kezdődtek a bonyodalmak.

„Sötét, kihalt utca, köd. A lány egyedül indul haza. A kamera követi lépteit, melyek visszhangoznak a házfalakról. A zene egyre vészjóslóbb. A léptek gyorsulnak, megjelenik egy baljós árnyék. Hangos sikoly rázza fel az alvókat.”

Komolyabbra fordítva a szót: számtalan bűncselekményt követnek el védtelen nők ellen akik magányosan, sötétben sétálnak haza szórakozóhelyekről. A zaklatások, támadások gyakran életre szóló nyomot hagynak a sértett életében. A tapasztalatok szerint azok az emberek, akiket atrocitás ér, gyakran olyan traumaként élik azt meg, hogy végigkíséri őket egész életük során. Nem tudnak többé teljes életet élni, örökre a megrázó élmény rabjai maradnak.

Németországban, 2013-ban elindult egy kezdeményezés: a „hazakísérő telefon”. Erről az ötletről hallott Molár-Csiki Maren, aki erre a mintára indította útjára itthon is a szolgáltatást.

Szeretné az embereket megkímélni egy esetleges életre szóló traumától: a zaklatásokat, bűncselekményeket megelőzni vagy elkerülni. Természetesen nem akar senkit sem megfélemlíteni, vagy elvenni a kedvünket a szórakozástól, de érdemes mindenre felkészülni. Nem tud minket megvédeni, de segítségünkre lehet. Ha bajban vagyunk, ő azonnal tárcsázza a segélyhívó számot. A telefonszámok, amelyeken elérhetjük, normál díjasak – ezeket bárki hívhatja.

A kezdeményezéssel Maren arra szeretné felhívni a figyelmet, hogy nagyon fontos az útvonal megtervezése, főleg akkor, ha ismeretlen helyre megy az illető kikapcsolódni éjszaka. Tájékozódni kell az éjszakai menetrendekről, valamint kerülni az idegen emberekkel való kapcsolatkialakítást. Lényegében a szolgáltatás így edukációs jelleggel is bír.

Fontos tudni, hogy ez a vonal NEM segélyhívó telefon, ha bajban vagyunk, mindenképp a 112-es számot ajánlott tárcsázni!

Hogyan működik a hazakísérő telefon? A „kísérő” beszélgetés közben egy alkalmazás segítségével figyeli a hívó fél útját egészen addig, amíg biztonságban elérte a célját. A beszélgetés elején a hívó megmondja, hogy honnan indul, és hová igyekszik. A társalgás közben a „kísérő” többször megkérdezi őt az aktuális tartózkodási pontjáról. Természetesen követés nélkül is működik ez: csak annyi információt oszt meg a telefonáló, amennyit szeretne.

Maren bízik abban, hogy a szolgáltatás több generáción keresztül működőképes lesz, önkéntesekkel és egy ingyenesen hívható központi telefonszámmal, a hét minden napján. A mobilos kíséretet egyelőre péntek és szombat este lehet hívni a

+36 30 899 3465 és a +36 30 664 7981

telefonszámon. További információk megtalálhatók a hivatalos Facebook oldalon.

 

https://www.facebook.com/Hazakisero-Telefon-145608936074340/

 

Leave a Comment

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..