MOTORSPORTSPORT

Teljes közönségsiker a 2019-es HunGarian Baja

Orlando

Vasárnap kétszer 82 kilométerrel mért szakasszal zárult a HunGarian Baja. Az utolsó nap nem hozott drámai változásokat, azonban sok mindenkinek a véget jelentette.

Az autósoknál rendkívül kiélezett csata dúlt, az eredmény azonban nem változott. Az argentin Orlando Terranova megtartotta szombati előnyét, és a Mini-t első helyen behozva nem csupán a HunGarian Baja-t nyerte meg, de az összesített világkupa állásban is az élre ugrott. A cseh Martin Prokop végig kitartóan üldözte Terranovat, de a fél perc hátrányát nem sikerült lefaragnia, így meg kellett elégednie a céldobogó második fokával. A Toyotas Vladimir Vasziljevnek ez a hétvége nem a tervek szerint alakult, bár az orosz alakulat ismét a dobogón végzett, győzni most sem sikerült, ráadásul az összetett világkupában is visszacsúsztak a második helyre. Magyar szempontból örömteli, hogy a teljes HunGarian Baja alatt kiegyensúlyozottan versenyző Lónyai Pál – Horn Albert páros képes volt megőrizni a formáját, így az ötödik helyen végző páros a hazai közönség előtt az idei legerősebb világkupás teljesítményüket ünnepelhette.

A motorosok harca nagyban hasonlított az autósokéhoz. Két szélvészgyors pilóta maga között rendezte el a világkupa pontok és a győzelem sorsát. Adam Tomiczek és Stefan Svitko a teljes hétvége során fej-fej mellett haladt, azonban a rutinos Dakar menő Svitkonak ezúttal nem sikerült becserkésznie ellenfelét, így Tomiczek megnyerte a 2019-es HunGarian Baja-t. Mögöttük jócskán lemaradva Maciej Giemza végzett, megelőzve Benjamin Melotot, akinek ezen a versenyen nem volt élet-halál kérdése a győzelem, mert a negyedik helyért járó pontokkal ő nyerte meg az összetett világkupa küzdelmeit. A VK mezőnyében nem találkozhattunk magyar névvel, de a futammal egy időben és térben zajlott az I.O.B.C. sorozat versengése is, ahol a szlovák versenyzők kisajátították maguknak a dobogót: sorrendben Vladimir Preis, Martin Dobis és Jozef Oprchal végzett az első három helyen, legjobb magyar motorosként Kárpáti Péter teljesítette a HunGarian Baja-t.

A quadok küzdelmében csupán három világkupás szereplő versenyzett, a szlovák Juraj Varga meggyőző fölénnyel nyerte meg az idei HunGarian Bajat, mögötte az orosz Alekasndr Maksimov és a lengyel Pavel Otwinowski végzett. Az I.O.B.C. quad értékelés győzteseként a cseh Rafaj Frantisek futott be, míg a legjobb magyar quados a Korda Racing Team versenyzője Soós Péter lett, csapattársa, Gombás Attila előtt.

A side by side buggyk között komoly meglepetés volt az első két nap után vezető Janus van Kasteren és Erwin van den Bosch kiesése, akiktől az első helyet, és így a győzelmet a lengyel Tomasz Bialkowski – Dariusz Baskiewic duó örökölte meg. Magyar szempontból ez a kategória hozta az egyik legnagyobb sikert, ugyanis Szabó Gergő és Farnadi Ágnes remek tempóval és magabiztos, kitartó versenyzéssel beváltotta ígéretét, és felállt a dobogóra. A harmadik helyre a holland Vick Versteinen – Petrus van Dal páros fért még fel.

A kamionosoknál korán eldőlt a küzdelem. Két induló harcolt a győzelemért, és a Qualisport sárga Scaniájának volánja mögött Kovács Miklós foghatatlannak bizonyult. A második helyen végző Merkovics Viktornak és csapatának a komoly ellenfél mellet egy műszaki hiba is nehezítette a dolgát, egészen pontosan a motor mondta fel a szolgálatot.

Összességében a HunGarian Baja fennállásának egyik legjobb versenyét láthattuk, igazán impozáns rajt és célceremóniával, minden igényt kielégítő szervizparkkal, gyönyörű környezetben fekvő versenyközponttal és parc fermével. A várpalotai rendezés nyerő ötletnek bizonyult, mind a közönség, mind a versenyzők részéről nagyon sok pozitív visszajelzés érkezett a Garamvölgyi Zoltán nevével fémjelzett HunGarian Baja-ról.

 

Tóth Krisztián Márk

Fotó: Sári Péter / Szabó Gergő / Orlando Terranova

Leave a Comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .