Flyerz Magazin - MINDENHOL OTT VAGYUNK!
GASZTRO

Tésztába gyúrt életszeretet: Panificio il Basilico

DSC_3367

Vannak emberek, akiknek nem értem, viszont csodálom a működését. Szabadfi Szabolcs tökéletes példa erre. Három (szuper)pékség tulajdonosa, most dolgozik a következő nyitásán. Aktív pékmester, kreatív ötletember, Itália ízeinek szerelmese. Este 10 körül jár be, és másnap késődélutánig dolgozik. Lehet számolni… A Király utcai pékségében jártam, aminek szinte harapni lehet az atmoszféráját. Lássuk, mit lehet még harapni itt.

Szabadfi Szabolcs, a világlátott pékmester (és üzletember), szakmájának szenvedélyes művelője, aki talán nem is volna képes egyhuzamban 8 órát aludni, bár erről nem kérdeztem meg. Neki annál sokkal több dolga van, nem túlzás azt állítani, hogy küldetése.

DSC_3496

Két év leforgása alatt megnyitotta és sikerre vitte boltját a Városmajorban, a Hold utcai piacon és a Király utcai Central Passage-on található méretes üzlethelyiségben. Addiktív lehet ez a dolog, ugyanis pillanatokon belül nyílik a következő Panificio il Basilico Szentendrén. A kis ékszerdoboznak szánt pékséget, deli üzletet és pizzériát majd a Bükkös patak partján, egy vízimalomkerék mellett kell keresnünk. Milyen remek program egy szép tavaszi napra!

Ha azt gondolnánk, hogy ez már franchise, tévedünk. A folyamatosan pörgő, intézkedő, az üzleteit egymás után járó tulajdonos jól tudja, hogy van egy maximuma ennek a történetnek (talán a négy bolt?). Ezt a színvonalat csak nagy odafigyeléssel lehet hozni, arról nem beszélve, hogy minden profizmusuk és nagy forgalmuk mellett ezek a helyek nagyon személyesek. (Pár napja újra bekukkantottam a Király utcai pékségbe, a látványkonyhában Szabolcs éppen kötényben ügyködött, szóval ennyire személyes.)

DSC_3294

A Panificio il Basilicóban, magyarul Bazsalikom Pékségben egész nyugodtan tegye le mindenki az esetleges fenntartásait szénhidrát/liszt/glutén ügyben. Itt annyira jó dolgok történnek, hogy egyszerűen muszáj részt venni benne. Én komoly ellenállással érkeztem, mert tésztafélét én á, dehogy. Utólag pedig azt mondom, hogy igen, ne mérgezzük magunkat a silány bolti E-kenyerekkel, ellenben jó nagy hülyeség lett volna kihagyni azt az epres-nutellás fánkot. (Tényleg, a Nutella is olasz.)

DSC_3351

A pékség szó egyébként a tizedét fejezi ki annak, amit itt találunk. A Panificio il Basilico étterem, kávézó, reggelizőhely, delikátesz üzlet és egy nyitott konyhával dolgozó műhely egyben, ahová egyáltalán nem ciki bekukkantani. Semmi sem titok, ha arról van szó, miféle munka előzi meg az asztalunkra kerülő finom falatokat – itt csak a megannyi jóság receptje titkos. Picit sem lepődöm meg, hogy Szabolcs nyerte el a 2015-ös Kenyér lelke verseny Világos kenyér díját. Minden pékárujuk általa ellenőrzött, minőségi alapanyagokból, az adalékanyagok teljes mellőzésével készül.

DSC_3374

Bazsalikom top 10, amiért tessék ide látogatni:

 1. A fonott kalácsuk csokidarabokkal nem városi legenda, hanem létező csoda.
 2. Az eredeti nápolyi pizzájukért. Ez is díjnyertes, nem csak a kenyerük.
 3. Helyben készített szendvicsért, amikbe a friss zöldeken kívül prémium sajtok és sonkák, szalámik kerülnek.
 4. Ezeket a bizonyos prémium felvágottakat és sajtokat meg is lehet itt vásárolni.
 5. A szintén híres dupla kakaós csigájukért.
 6. Kézműves szószokért, amik között kiváló magyar termékeket is találunk.
 7. Friss tengeri halért, tenger gyümölcseiért. (Igen!)
 8.  A 2 fogásos, elérhető árú ebédmenüjükért.
 9. Kézműves magyar sörökért, jóféle olasz borokért.
 10. Olasz kávéért is, természetesen.
  + 1 És az epres-nutellás fánkért, nyilván!

DSC_3457

A Király utcai hely kialakításának van egy egészen lírai vetülete, amit muszáj leírnom. Ha Szabolcs nem meséli el, magamtól biztosan nem jövök rá, mindenesetre magával ragadó. Ha szemben állunk a több portányi széles vendéglátóhellyel: jobb oldalon szimbolikusan a búzamező jelenik meg, itt található a gyönyörű, aranybarna, rusztikus pékség rész is, vagy a régies tésztanyújtó.

Balra haladva jelképesen a hegyek következnek, itt száradnak az igazi sonkák, lógnak a szalámik, illetve itt a csodálatos sajtos pult (ahol még mozzarellakészítő show-t is elcsíphetünk!). Balra tovább a hegyekről napfényes lankák vezetnek le, itt kapott helyet az itáliai borokat kínáló boros fal, legvégül pedig a tengerhez érünk. Halászhálók, kagylók jelzik a tengerpartot, az itt álló jeges pultra minden csütörtökön friss tengeri halszállítmány érkezik, és tart, ameddig tart, mélyhűtött halat itt nem kapunk. Van még kérdés?

DSC_3623

Május 13-án a budapesti STREET FOOD ÉJSZAKÁJÁN, gondolom, tudjátok, hol harapjatok bele Itáliába!

Panificio il Basilico Central Passage
1061 Budapest, Király utca 8-10.
Nyitva: minden nap reggel 7 órától este 10 óráig.

Leave a Comment

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..