titkoshelyek-barlang

Igen, tudjuk: biztosan sokan vannak akik élvezik a henyélést, a tengerparton koktélokat szürcsölgetve és azon vitatkozva, hogy az igazi gyrosba kell-e sült krumpli, vagy nem. Mi azonban most azokhoz szólunk, akik ennél egy picivel több izgalomra vágynak!

A titkok, legendák, misztikumok rajongóihoz! Talán még nem késő előbbieket is számba venni a nyaralás megtervezésénél, hiszen temérdek olyan hely akad a világon, amelyről csak keveseknek van tudomásuk. És ugye az sem utolsó szempont, hogy amíg a szomszéd Fecó a Paralián töltött hering-kikapcsolódásról áradozik, addig mi olyan király élményekkel kontrázhatunk, amelyekből minimum két Indiana Jones-film forgatókönyve kijönne. De nézzük is, hogy miből válogathatunk!

Apartman az Eiffel-torony tetején

Kevesen tudják, de alighanem egész Európa legjobb panorámájával rendelkező apartmanja található itt. Gustave Eiffel ugyanis meglehetősen előrelátó módon tervezett ide magának egy két hálószobás lakást. Rossz hírünk van viszont azoknak, akik már ütnék is be az Airbnb-be: a hely ma már csupán múzeumként látogatható.

A New York-i Time Square-en lévő üres épület

Bizony, a kapitalizmus szimbólumaként emlegetett New Yorkban is akadnak különös épületek. Ki ne látta volna kismilliószor az amcsi filmekben a villódzó Time Square-t?! Nos, a sarkon lévő keskeny épület ma már mindössze egy túlméretezett reklámtábla, a földszinten lévő drogériát leszámítva csak elhagyatott irodák vannak benne. Hogy lehet ez? A házat birtokló cég 1992-ben csődbe ment és eladta az épületet egy reklámcégnek. Ott a fejesek pedig szerények, és megelégszenek az évi 6 milliárd forintnak megfelelő bevétellel, nem foglalkoznak az irodák kiadásával.

Őskori freskógyűjtemény Franciaországban

A Lascaux-i barlang szintén a franciáknál található. Különlegessége, hogy sehol máshol nem látható számban találtak itt őskori barlangrajzokat. Sajnos csak 1947 és 1963 között volt látogatható, mert a turisták által kilélegzett szén-dioxid a falon lévő vízpárában feloldódva savas kémhatást keltett, ez pedig már elkezdte tönkretenni a 17 ezer éves leleteket. Persze, ha van egy haverunk a kinti kulturális miniszter körül, akkor simán kaphatunk engedélyt, hogy az egészet megnézzük, egyébként csak egy kis részére engednek be, oda is egy különleges alagútban.

Titkos szoba az elnökök mögött

Az Egyesült Államokban mindig is büszkék voltak a történelmükre, és olykor hajlamosak igencsak megalomán formában a köz tudomására hozni mindezt. Így születhettek meg az óriási elnök portrék is, a Rushmore-hegységben. És bár kívülről bárki láthatja őket, azt kevesen tudják, hogy egy titkos kamrát is létrehoztak az építésükkor. Lincoln feje mögött van egy szoba, ahol az amerikai történelem titkait őrzik.

Casanova velencei titka

Velencét már sok magyar bejárta; ha másképp nem, futólag egy délután, hiszen néha Bibionéban is esik az eső! A zegzugos csatornák között bolyongva előbb-utóbb úgyis a Szent Márk téren lyukadunk ki, valahol a Dózsepalota körül. Vannak, akik csak kívülről csodálják meg, mások bemennek, de egészen biztosan csak kevesen jutottak el az itt lévő titkos fogdákig, hiszen oda már VIP-jegy kell. Aki viszont szán időt és pénzt rá, az megnézheti, hol raboskodott Casanova is annak idején. Ráadásul a legendás nőcsábász volt az egyetlen, aki megszökött kora szuperbörtönéből!

Hamupipőke hálószobája

Az amerikai Disney Worldben építették fel Hamupipőke kastélyát, vagy legalábbis valami olyasmit, ami Walt Disney szerint passzol a mesébe.  A kastélyba bárki bemehet, aki kicsengeti az olcsónak nem nevezhető belépőt, ám van pár titkos hely benne, ahová nem lehet jegyet venni. A palotát úgy alakították ki, hogy egy mindennel felszerelt luxusapartmannak jusson benne hely. Annak, aki szeretne bejutni Hamupipőke hálójába azonban pénzre éppen nincs szüksége, csak egy jó adag szerencsére. A Disney World ugyanis minden januárban kisorsol néhány szerencsést, akik királyoknak kijáró luxusban élvezhetik a hely vendégszeretetét.

+1 A budapesti Lánchíd kamrái

Nem kifejezetten nyaralós program, de egy kis érdekesség innen, a talpunk alól. Minden nap arra járunk, de csak kevesen gondolkodunk el azon, hogy a Lánchíd két oldalán miért is tesz meg egy félkört a villamos. Nos, elárulhatjuk: a hidat tartó láncok ott futnak tovább 20 méteres mélységbe. Lent van mindkét oldalon egy kamra, itt található az utolsó láncszem. Érdekesség, hogy annak idején a távozó németek is innen robbantották fel a hidat, de csak a pesti oldalon jött be a tervük, Budán besült a robbanóanyag.

Leave a Comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .