Flyerz Magazin - MINDENHOL OTT VAGYUNK!
KULTÚRANIGHTSHIFT

Tokaj elveszettnek hitt kincsei végre előkerültek

kerekdomb-fesztival-tallya-mad

Szeptember végén volt szerencsém ellátogatni egy ezidáig számomra ismeretlen tokaji településre, Tállyára. A Kerekdomb Fesztiválra érkeztünk, hogy a nyarat illendően zárjuk le, ám amit maga a helyszín és a rendezvény nyújtott, sokkal több volt, mint amire számítottam.

A Kerekdomb Fesztivál a kelet-magyarországi Művészetek Völgyeként kérkedett előzetesen, összművészeti eseményként hirdetve magát, ahol a bor-, zene- és kultúrakedvelők megtalálják majd számításaikat. Nem is csalódtunk, ennek megfelelően Tállya különböző helyszínein részt vehettünk irodalmi eseményeken Varró Danival és Molnár Krisztina Ritával, koncerteken énekelhettünk együtt a Kiscsillaggal, a Belmondoval, a Budapest Bárral, színházi előadáson nevettünk Mucsi Zoltánnal és Scherer Péterrel, helytörténeti túrára indultunk a Hosszúlépéssel és Fűszeres Eszterrel, mindez sok-sok finom mádi és tállyai borral, festői tájjal, a csípősen friss levegővel, a napsütötte szőlő dűlőkkel kísérve. Varázslatosan feltöltő és inspiráló élmény volt, ennél többet nem is kívánhat az ember egy tartalmas pihenéshez!

Bár ez volt a fesztivál első éve, így is szép számmal érkeztek az érdeklődők az egyes programokra, megtartva bensőséges, közvetlen, családias hangulatát. Ám a terület számára nem volt idegen az effajta pezsgés, közel egy évszázaddal ezelőtt ugyanis évtizedeken át – számomra teljesen meglepő módon – pezsgő kulturális élet folyt a három domb határolta településeken, köszönhetően a zsidó borkereskedőknek, családjaiknak és vendégeiknek. A második világháború előtt közel 80 (!) melegkonyhás étterem működött Mádon és Tállyán, két zsinagóga, mikve és a zsidó vallásgyakorlási színterek mind megtalálhatóak voltak a mai szemmel oly’ picinek tűnő falvakban.

A többszáz zsidó család deportálása után a kereskedelem, ezzel együtt a pezsgő élet is megszűnt. A háború után csupán hárman tértek vissza közülük szülőfalujukba, ahol addigra mindent leromboltak, ami a zsidó vallásgyakorláshoz kötődött. Az évtizedek alatt pedig a feledés homályába veszett az egykor aktív kulturális élet. A történelem és az emlékek viszont arra inspirálták a falvak lakóit, hogy visszahozzák azt a csodát, ami egykor a terület sajátja volt. E kezdeményezés első állomása a Kerekdomb Fesztivál, aminek sikere jól mutatja, érdemes újra felfedezni magunknak a keleti országrész kincseit. Másrészt pedig éppen itt volt az ideje, hogy a szenzációs mádi és tállyai borokat visszahozzák a köztudatba! Zamatos, nagyszerű borok ezek, melyekről több alkalommal hírt adtunk már nektek: Ahol a szőlőnek lelke van, Mád számomra a múlt, a jelen és a jövőEgy délceg Tokajból.

Örülök, hogy a Kerekdomb Fesztivál, ha nem is visszaállítani, de újjáteremteni szeretné azt az értéket, ami anno meghatározta a térséget. Hogy világkereskedelem szeme újra a remek tokaji borokra szegeződjön, hogy a hazai turizmus újra felfedezze a Zemplén történetét, hogy a magyar kultúra újra virágozzék ezen a mesebeli helyen. Mi izgatottan várjuk a folytatást, 2017-ben az első sikereken felbuzdulva már két alkalommal lesz Kerekdomb, egy júniusban és egy ősszel. Mi biztosan ott leszünk!

Leave a Comment

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..