Flyerz Magazin - MINDENHOL OTT VAGYUNK!
KULTÚRA

Top 10 múzeum, amiket most online is körbejárhatunk

pinacoteca-di-brera-3643244_1920-1170x835

Ha az egészségünk érdekében meg is fog bennünket a karantén, akkor sem kell teljesen feladnunk az utazás élményét, mert a világ legszebb múzeumai online elhozzák hozzánk legérdekesebb kiállításaikat. Nekünk a karosszékből csak keresztül kell navigálni rajtuk.

z, hogy egyes múzeumok online is felfedezhetőek, nem kifejezetten a vírusveszély és a karanténok szaporodása miatt jött létre. Már korábban is voltak olyan tárlatok, amiket virtuálisan megtekinthettek a “látogatók”. A vírus terjedése miatt azonban most kifejezetten jól jön, hogy a világ legismertebb múzeumai is úgy döntöttek, hogy hagyják szabadon áramolni a kultúrát azoknak is, akik vagy nem mozdulhatnak ki otthonról, vagy nehéz szívvel de le kellett mondaniuk az utazásaikat.

A British Museum – Pixabay.com

pirantinviaggio.it oldalán találtuk meg azt a jól összeszedett listát, amiben a világ 10 legnagyobb múzeuma szerepel; linkekkel az online is elérhető kollekciókhoz. A múzeumok között ott van az elmaradhatatlan Louvre, a Prado múzeum, a Brera-képtár, a Vatikáni Múzeum és a British Museum is.

British Museum, London

A múzeum még ma is a leglátogatottabb ingyenes angliai nevezetességek listájának élén áll. Ezt a pozícióját pedig már több mint 10 éve tartja. Az intézményt 1753-ban alapították és gyűjteménye majdnem 14 millió tárgyból áll. A kollekciókat ezen az oldalon keresztül nézhetjük meg.

A Prado, Madrid

A Madridi Nemzeti Múzeum képtárának gyűjteményét az 1819-ben megnyílt királyi gyűjtemény képzi. A fenséges  Museo del Prado-ban olyan híres németalföldi, flamand és holland, illetve olasz és spanyol alkotásokat láthatunk, mint Velasquez Udvarhölgyek című műve, vagy Hieronymus Bosch Gyönyörök kertjét. A gyűjtemény itt érhető el.

A Vatikáni Múzeum

Régen olyan megközelíthetetlennek tűnt, pedig egyáltalán nem az. A célja, hogy közelebb hozza az emberekhez az ókori világ gazdag kultúráját és művészetét az ókori közel-keleti, illetve görög-római időktől kezdve a kora keresztény, illetve a középkori és a reneszánsz művészeteken át a modern alkotásokig. Természetesen nagyon sokan elsősorban a Sixtus-kápolna freskóira kíváncsiak. Az online kiállításokat ezen az oldalon lehet megtalálni.

Pinacoteca di Brera, Milanó

A Brera-képtár Itália egyik legszebb és jelentősebb gyűjteménye, amit most online is bejárhatunk egy pohár bor társaságában. Láthatjuk a több mint 500 festményből és szoborból álló kollekció legszebb darabjait, melyek a 14-19. század között készültek.

A Görög Nemzeti Régészeti Múzeum, Athén

Az Athénban alapított múzeum a 19. század óta az ország legnagyobb régészeti kollekcióját birtokolja. Az online túrán, bejárhatjuk a világ egyik leggazdagabb és fontosabb tárlatát, ami az ókori görög művészeteknek szentelte minden centiméterét.

louvre
A Louvre – Dennis van de Water

A Louvre, Párizs

791 májusa. Párizsban a forradalom zűrzavarában egyre többen aggódnak, hogy a felbecsülhetetlen értékű francia műkincsek is „áldozatul esnek” az új időknek. A Nemzetgyűlés ezért úgy dönt, hogy a megóvandó alkotásokat egy palota falai közt kell biztonságba helyezni. 1793-ban megnyílik a világ legnagyobb múzeuma, a Louvre. Az online kollekciókat ezen az oldalon találjuk.

Az Uffizi-képtár, Firenze

2019 tavaszán látogattuk meg végre az Uffizit, melyet 1581-ben alapítottak Firenze központjában. Az épületét Michelangelo David szobra vigyázza, a falai között pedig olyan műalkotások pihennek és várják a gyönyörködni vágyó tömegeket online is, mint például Leonardo da Vinci Angyali üdvözlet című műve. A galéria nagy felbontású képei ezen az oldalon találhatók.

Fotó: Diego Grandi

Metropolitan Művészeti Múzeum, New York

New York fogalommá vált részén, a megannyi filmből jól ismert Central Park szélén sétálva egy lenyűgöző épület állja utunkat. A négyszáz méter hosszú, 190 ezer négyzetméteres Metropolitan Művészeti Múzeumot (MET) még megkerülni sem egyszerű, hát még bejárni. Éppen ezért induljunk online felfedezőútra a kollekciói között.

Kert – Claude Monet, 1876

Az Ermitázs, Szentpétervár

Ebben a lenyűgöző méretekkel büszkélkedő múzeumba a világ minden tájáról érkeztek művészeti alkotások, és az egyik kiemelkedőbb, mint a másik. De nem csak pazar festményeket, hanem mindennapi eszközöket, fegyvereket, őskori használati tárgyakat is bemutatnak. A szerteágazó gyűjteményt ezen az oldalon nézhetjük meg.

Leonardo da Vinci – Ginevra de Benci arcképe

Washingtoni Nemzeti Galéria

Ez a múzeum a nyugati művészet fejlődését követi nyomon a középkortól a kortárs művészetekig. Teszi ezt festményeken, rajzokon, nyomatokon, fényképeken, szobrokon és érméken keresztül. A galéria legtöbbet látogatott “kincse”  da Vinci azon festménye, mely az egyetlen itt Amerikában. A Washingtoni Nemzeti Galéria gyűjteményét a következő linken nézhetjük meg.

Forrás: https://vjm.hu/

Leave a Comment

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..