Flyerz Magazin - MINDENHOL OTT VAGYUNK!
GASZTRO

Tudod, mi az a rétes?

edes_retes_haziko

Most megrökönyödve bámulsz a monitorra és zsigerből jön a válasz: “hogyne tudnám mi az a rétes!”, azért csak olvass tovább, mert lehet, hogy a rétes mára elkorcsosult, rétesnek csúfolt változatát ismered csak, és pont ezért nem is rajongsz érte annyira. Pedig ha tudnád, milyen az igazi!

Dédnagymamáink korában volt még divat a rétest elejétől a végéig kézzel készíteni. Nyújtották az asszonyok a tésztát (nem hiába a mondás, miszerint ‘nyúlik, mint a rétestészta’), majd töltötték minden jóval: almával, káposztával, mákkal, túróval, meg ami még szembejött. A teljes folyamat valahogy így nézett ki.

Értem én, hogy időigényes ez, meg hogy minek bajlódni vele, ha meg lehet venni a mirelitet is az ábécében, de maradjunk annyiban, hogy az nem lesz IGAZI rétes.

A világ, ahogy kezdett rohanni, úgy kopott ki a rétestészta nyújtásának hagyománya is a családokból. Nem emlékszem már olyasmire, hogy bármelyik nagyszülőmnél is tanúja lehettem volna, de édesanyám már profin csomagolta ki a szépen celofánozott réteslapokat és töltötte meg almás mákkal vagy épp gyümölcsös túróval. Hogy én csináltam-e valaha is rétest? Nem. De nagyon megörülök neki, akárhányszor is adódik lehetőségem enni belőle.

Így történt, hogy mikor híre kelt egy új rétesezőnek a Gozsdu mellett, egyből vállalkoztam a tesztre. Úgy értesültem: itt igazi, kézzel nyújtott réteslapból készül a házi rétes.

Mikor megérkeztem, lányos zavaromban először nehéz volt kiválasztani a 16 féle rétes közül azt az egyet, amire éppen fájt a fogam, de hosszas vívódás után a ribizlis-túrós változat mellett döntöttem. Miközben elmajszoltam a porcukorral kellemesen meghintett, finoman fanyar, de mégis krémesen édes darabot, a tulajdonos hölgyet, Makári Évát faggattam az Édes Rétes Házikó történetéről.

Túrós-meggyes rétes az Édes Rétes Házikóban
Ribizlis-túrós rétes az Édes Rétes Házikóban

Az ötlet azzal a lendülettel született, ahogy a rétes tűnt el az utóbbi időben a köztudatból: nem lehetett már az igazit kapni Tatabányán sem, a legfiatalabbak pedig már nem tudtak ételképet párosítani a névhez. Sürgősen intézkedni kellett. Éva az Alföldön találta meg azt a manufaktúrát, ahol az asszonyok a mai napig kézzel húzzák és töltik a rétestésztát. Innen szállította a “nyers” réteseket először tatabányai üzletébe, majd food truck-jukkal nyáron több fesztiválra is beparkoltak, és a nyár végén a Gozsdu mellett, az újonnan nyílt Raqlap Gastro & Street Barba is beköltöztek. A rétesrudakat mindig helyben sütik, szelik és finoman porcukrozzák, hogy a lehető legfrissebben kerüljön a vásárlók elé.

A még melegen kézhez kapott rétes ennek megfelelő élményt is nyújt: a tészta vékony, ropogós és szép tartása van, a töltelék pedig se nem túl sok, se nem túl kevés. Ez azért fontos, mert így nem ázik el a tészta, és nem pottyan az öledbe a teljes tartalom, miközben megpróbálod összeharapni. Viszont nem is száraz, a tészta nem nyomja el az ízeket. Szóval pont tökéletes.

A ribizlis-túrós mellé bevállaltam még egy vaníliásat is, amit barackdarabok tesznek még izgalmasabbá.

Vaníliás barackos rétes
Vaníliás barackos rétes

A már említett 16 féle rétes között találunk több ilyen, réteseknél annyira nem szokványos ízt: ilyen a vanília és például a csokis és krumplis-tésztás is. Éva szerint azért volt szükség ezekkel a töltelékekkel is réteseket készíteni, hogy a legfiatalabbakhoz közel hozzák a rétes fogalmát, hiszen ők már inkább ezen az ízvilágon nőnek fel, mint a klasszikus mákos-almáson vagy a káposztáson. Ez persze nem zárja ki, hogy az idősebbek is kipóbálják, nálam például szerelem volt első kóstolásra. A repertoárban az édes és sós változatok között persze találunk cukormenteset is, amit eritrit és stevia keverékével édesítenek.

Mindezen csodák egyes darabjaiért 450 Ft-ot kérnek el, ami több mint jutányos ár 10 percnyi tömör élvezetért, úgyhogy mindenkinek tiszta szívvel ajánlom, ismerkedjen meg újra az igazi rétes fogalmával és látogassa meg az Édes Rétes Házikót a Gozsdu mellett, a Raqlap Gastro & Street Bárban!

Raqlap Gastro & Street Bar

1071 Budapest, Holló utca 11.

Nyitva tartás
K-Cs: 16:00 – 0:00
P-Szo: 16:00 – 2:00
V: 13:00 – 20:00

Leave a Comment

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..