Flyerz Magazin - MINDENHOL OTT VAGYUNK!
Flyerz SelectionSPORT

Üdv az oroszlán barlangjában! – interjú Lénárt Krisztiánnal, akire érdemes odafigyelni, ha a Muay Thai-ról van szó!

CSV_3154_Fotor

Eldöntöttem, hogy felveszem a kesztyűt. Ha Muay Thai, akkor pedig Lénárt Krisztián! Rögtön elsőre ezt a javaslatot kaptam, bárkit is kérdeztem. Hogy milyen volt az első edzés? Katonás rend és fegyelem – persze ő mindezt mosolyogva és laza stílusban adta elő. Gondolom sejtitek, hogy nekem nem nagyon volt kedvem mosolyogni az első találkozásunk 60 perce alatt….Hogy mire jutottam a végén? Újra vannak céljaim már a sportban is, és Nektek is ajánlom, hogy minél hamarabb próbáljátok ki a Thai Box- ot! Levezeti a stresszt, eszméletlen jó állóképességet ad, és mint nő, nem árt, ha csak kezdő szinten, de meg tudom védeni magam. Erről, és még sok másról is beszélgettem Krisztiánnal, akit én innentől csak úgy hívok: Százados! 😉

Egy kemény, de motiváló edzővel – Lénárt Krisztiánnal /Fotó: Csiki Vivien/
Hogyan és mikor kerültél kapcsolatba először a Thai Box-szal?

LK: 14 évvel ezelőtt egy barátom, aki már javában benne volt akkor a bunyóban, egyszer megkérdezte, van-e kedvem lemenni megnézni egy edzést. Sokat mesélt róla, hogy a szigor ellenére milyen jó hangulatban telnek, milyen jó a társaság… Kíváncsi lettem és kihívásnak tekintettem.

Nagyon hamar megkedveltem ezt a sportot, és azt vettem észre, hogy repülnek az évek és egyre több Magyar Bajnoki címet is begyűjtöttem. Tudod, ha akkor feladtam volna már 14 évesen, ez az egész életemre szokásommá vált volna. Szerencsére küzdő szellem vagyok a mai napig.

Mitől lesz valaki igazi harcos?

LK: Úgy gondolom, jó harcos akkor válhat valakiből, ha megvan benne a kellő tisztelet, alázat a Mestere és klubtársai felé! Ezt követi a szorgalom, a kitartás és önfegyelem. Ha ezek megvannak akkor már jó úton jársz, hogy igazi harcos váljon belőled. Az, hogy jó leszel-e, majd a ringben kiderül!

Lénárt Krisztián simán lerúg bármit, bárhonnan /Fotó: Csiki Vivien/
Hol tart a magyar Muay Thai a nemzetközi színvonalhoz képest?

LK: Sajnos azt kell mondjam – saját tapasztalataim alapján, hogy szponzorok és menedzser nélkül hosszú és rögös út vezet itthon a hírnév felé. Rengeteg tehetséges harcos van, akik elvesznek a süllyesztőben, pont ezek hiánya miatt. Nagyon nehéz itthon érvényesülni, de ez nem jelenti azt, hogy lehetetlen!
Mindezek ellenére az utóbbi időben számos nemzetközi megmérettetésen kimagaslóan jól szerepeltünk.
Nem szeretném hasonlítani magunkat a nemzetközi szinthez, de úgy érzem a jövőben sokat fognak még hallani az emberek magyar harcosokról, akik külföldön gyűjtenek “skalpokat”.

Melyik klubnál vagy és kik vannak hatással jelenleg is a pályafutásodra?

LK: Pályafutásom alatt négy klubnál voltam. A Kazincbarcikai Küzdősport Egyesületben kezdtem, majd a Keszthelyi Ong Bak Muay Thai SE és a londoni KO Muay Thai Gym- ben folytattam. Jelenlegi klubom immár 3 éve a 2014-ben alapított NFG BadBoys Team. A klubot Nagy Ferenc Gábor alapította, aki jelenleg is az első számú edzőm és edzőpartnerem egyben. Saját klubom mellett a Kelemen Márton barátom által vezetett Old School Muay Thai Team-ben is edzek.

Mik a céljaid?

LK: Nem gondolkodom több évre előre. Jelenlegi célom az, hogy még ebben az évben bekerüljek a Bányász Adrián vezette Magyar Muay Thai Válogatott keretébe. Meg akarom mutatni mindenkinek, hogy nem kötelező tehetetlen áldozatként, tétlenül nyavalyogva leélni egy életet. Én meghoztam azt a döntést, amit nagyon kevesen képesek meghozni: mindenáron a győztes oldalra kerülni, és ezért semmi erőfeszítést nem sajnálni! Van egy kedvenc mottóm, miszerint “Ha egy hang a fejedben azt súgja, nem bírod tovább, hazudik!”

Lénárt Krisztián – elég meggyőző, ugye? /Fotó: Csiki Vivien/
Kik járnak hozzád edzeni és milyen céllal érkeznek? Van aki versenyezni szeretne, vagy inkább csak hobbiból húznak kesztyűt?

LK: A vendégköröm teljesen vegyes. Fiúk, lányok egyaránt. Kezdők, akik a nulláról indulnak, haladók, versenyzők… Van aki csak a mozgás miatt jelentkezik, de van aki kitűzött célokkal érkezik ami lehet például fogyás, erősítés, állóképesség növelése vagy csak egyszerűen megismerkedne magával a Muay Thai-al. A nagy többség hobbiból húz kesztyűt, de az utóbbi időben egyre több fiatal csatlakozott klubunkhoz versenyzés céljából, akik már most kitűnő eredményeket értek el nálunk.

Mi a helyzet a felszerelésekkel? Van bármi jelentősége, hogy miben edzünk?

LK: Hobbi szinten szerintem nincs nagy jelentősége. Verseny szinten azért már annál inkább! Egy felkészülés alatt heti 6-7 edzés során azért igénybe vannak véve a sportszerek, ezért nem árt egy minőségi kesztyűbe, sípcsontvédőbe befektetni a sérülések elkerülések végett is. Egyébként egy jó versenyzőt nem a drága felszerelés tesz naggyá! Én személy szerint a Yokkaot használom már egy jó ideje, amivel nagyon meg vagyok elégedve, és szerencsére már Magyarországon is forgalmazza a Yokkao Hungary.

Modern-kori Muay Thai Barbie és Ken /Fotó: Csiki Vivien/
Van-e bármi, amitől félsz?

LK: Fogós kérdés, ezen nem gondolkodtam még. Átfutottam “magamon”, szerencsére nincsenek fóbiáim, nincsenek klasszikus értelemben vett félelmeim, vagy csak szerencsés vagyok és még nem találkoztam vele. 🙂

Hogyan motiválnád azokat, akik még bizonytalanok a küzdősportokat illetően?

LK: Szerintem a mai világban nem árt ha egy férfi, de inkább a nők egy adott szituációban meg tudják védeni magukat az utcán, vagy akár egy szórakozóhelyen, ahol elég sok atrocitás érheti az embert. Ha tetszik ez a mozgáskultúra, gyere el, próbáld ki és döntsd el, hogy tudsz-e vele azonosulni. Az biztos, hogy a mai rohanó és stresszes világban a legjobban a Muay Thai vezeti le a feszültséget!

Szerintünk ehhez nem kell hozzáfűznünk semmit /Fotó: Csiki Vivien/

 

Krisztiánnak nagyon sok sikert kíván a továbbiakban a Flyerz Csapata is!

Lénárt Krisztiánról, a Muay Thai-ról és az edzésekről további információt találtok Krisztián Facebook oldalán és Instagram profilján.

Leave a Comment

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..