GASZTRO

“Úgy éreztük, hogy szeretnénk bekerülni a kisüzemi vérkeringésbe” – egy 20 éves sörfőzde megújulásának története

yeastside

A hazai kézműves sörök és a sörfőzdék erősödésével, a kapcsolódó rendezvények sikerét figyelembe véve, a hazai nedűk egyre nagyobb térnyerését követve elérkezettnek éreztük az időt arra, hogy egy kiadványban vonultassuk fel a hazánkban forgalmazott kézműves sörök és sörfőzdék legjavát, egyesével, részletesen mutatva be azt a 20 vállalkozást, akik ma a legfinomabb habzó nedűket kínálják ebben a műfajban. A március végén megjelenő Kézműves sör TOP 20 – Magyarország legjobb kézműves sörei és sörfőzdéi című újságot kézbe véve ti is megtudhatjátok, kire érdemes odafigyelni ezen a téren kis hazánkban, addig pedig következzenek a kiadványban szereplő sörfőzdék részletes bemutatásai.

Sorozatunk e részében a Lados Sörfőzde, új nevén a Yeastside Brewery történetét meséljük el nektek.

A kezdetek

Az 1993-ban alapított Lados Sörfőzde a kilencvenes évek elején tapasztalt főzdenyitási hullám egyik gyermeke. A főzdét létrehozó Dr. Lados Miklós vegyészmérnöki és biológus doktori végzettsége biztos szakmai hátteret adott egy sikeresen működő sörfőzdéhez.

A kilencvenes években a főzde saját receptúrákat dolgozott ki és sorra nyerte az érmeket a Kisüzemi Sörfőzdék Egyesületének – amelynek Dr. Lados Miklós is alapítója volt – versenyein. Talán ennek is köszönhető, hogy abban az időszakban is fenn tudtak maradni, amikor számos kézműves sörfőzde bezárt.

Az alapító gyermekei Péter és Szilvia a sörfőzde mellett nőtt fel, mégis hirtelen kellett beletanulniuk a sörfőzésbe, amikor Dr. Lados Miklós 2013-ban elhunyt. Péter 20, Szilvia 17 éves fiatalként kellett megállja a helyét az üzemben, majd később az egyetemi tanulmányaikkal párhuzamosan mélyedni el a sörfőzés fortélyaiban. A család támogatásával szerencsére ez sikerült, és az elmúlt évben már a továbblépés és a főzde rendszerének fejlesztése volt napirenden.

#yeastside #yeast #side #brewery #brewing #2017 #craft #beer #craftbeer #beertap #hops #malt #

YeastSide (@yeast_side_brewery) által megosztott bejegyzés,

„Nem mehettünk el a hírek mellett, hogy újra szárnyra kapott a kézműves sör és úgy éreztük, hogy szeretnénk bekerülni ebbe a kisüzemi vérkeringésbe” – mondja Péter. A Lados Sörfőzde rengeteg technológiai fejlesztésen esett át és mára olyan állapotba került, amellyel a tulajdonosok szerint már fel tudják venni a versenyt a legmodernebb főzdékkel is.

A Lados Sörfőzdét sokan Jaszpáti Blonderként is ismerik, azonban mára elérkezett az idő, hogy a fiatalos lendületet tükröző új néven jelenjenek meg a fogyasztók előtt, a jövőben gondoljunk úgy rájuk, mint Yeastside Brewery!

Sörsor

A főzdében döntően láger söröket főztek és főznek napjainkban is, de a fejlesztéseknek köszönhetően lehetőség nyílt ale sörök készítésére. A Lados sörfőzde alapsörei a világos és a barna klasszikus láger sörök, a most induló Yeast Side repertoárjában viszont a főszerepet az ale-ek alkotják majd. A tervek között szerepel folyamatosan bővíteni a terméklistát, és rendre előrukkolni a hagyományos sörtípusok mellett őrült receptekkel is.

Amit semmiképp ne hagyj ki

Lados Péter hivatalos válasza arra a kérdésre, hogy melyik sörüket ajánlaná a többi előtt természetesen az, hogy nem tud kiemelni egyet sem, hiszen mindet szereti, de hosszas unszolás után az Intense nevű újdonságukat említi, hiszen ő is a komlósabb sörökért van oda. Az Intense egy amerikai IPA, annak minden jellegzetességével és bájával.

Triumvirate? – #yeastside #yeastsidebrewery #bottle #malt #brewery #hops #craftbeer #beer #composition #monsters #bier

YeastSide (@yeast_side_brewery) által megosztott bejegyzés,

Hol kapható?

A Yeastside, mint brand még vadonatúj, így épp azon dolgoznak, hogy egyre több helyen legyenek megvásárolhatóak ezek a sörök. Ahol biztosan találni Yeastside söröket, az a budapesti Wunder Sörművek, a Rákóczi téren működő Sörsajt Gasztrokocsma, a nagy múltú Ganz söröző a második kerületben, illetve a Dohány utcában a Platós kézműves sörözőben is állandóan jelen vannak, csakúgy mint a Beerodalom sörszaküzletben.

Mire a legbüszkébbek?

A nagy elismerés természetesen nem minket illet, hanem Édesapánkat, aki létrehozta és működtette az üzemet és rengeteg érmet nyert különböző sörversenyeken – mondja Péter, hozzátéve, hogy ők a közel a közel 4 év alatt rengeteg dolgot elértek ugyan, de az mind csekélység az azt megelőző 20 év munkájához képest.

#brewing #beer #lifestyle #axiom #monster #drinking #doing #craft #brewery #bottle #glass #blonde #ale #yeastside #yeastsidebrewery

YeastSide (@yeast_side_brewery) által megosztott bejegyzés,

Büszkék rá, hogy a budapesti Wunder Sörművek és a Sörsajt létrejöttéhez nagyban hozzájárultak, és több Főzdefeszten is ott voltak, miközben létrehozták Magyarország jelenlegi legnagyobb komlóföldjét.
Péter és Szilvia sok mindenre büszke a sörfőzdével kapcsolatban, de szerényen megjegyzik, hogy messze vannak attól, hogy profik legyenek: „Jelenleg Magyarország legfiatalabb sörfőzőmestereiként saját főzdével, párhuzamosan egyetemi tanulmányait hallgató diákként bízunk benne, hogy a történetünk csak most kezdődik.”

Sörrajongók figyelem, most szavazhattok Magyarország legjobbjára! Ha Téged is érdekel, hogy ki kerül ki végül győztesként a 20 hely közül, kövesd figyelemmel a Flyerz Facebook oldalát, és ha Te is szeretnél beleszólni az eredmény alakulásába, voksolj Te is az online szavazásunkon! Az eredményhirdetés március 30-án lesz az Első Kézműves Sörfőzde és Kézműves Sör Díjátadó Gálán. Kattints és támogasd meg egy szavazattal azt, aki szerinted a legjobb!

TOP 20 Kézműves Sörfőzde

Leave a Comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .