FLYERZ REVIEW

Utaznál, de nem elég a pénzed? 3 tipp, hogy biztosan elindulhass!

Earth at night was holding in human hands. Earth day. Energy savEarth at night was holding in human hands. Earth day. Energy saving concept, Elements of this image furnished by NASA

Utazni nemcsak nyáron lehet, az elmúlt tíz évben ráadásul soha nem látott módon kinyílt a világ. Az utazás egyet jelent a pihenéssel és a feltöltődéssel, ami után gördülékenyebbek lesznek a szürke hétköznapok is. Mit tehetsz, ha utaznál, de nincs miből? Tippek és ötletek, ha világgá akarsz menni.

Nem váltunk hirtelen a világ vezető gazdasági hatalmává, mégis észrevehetően sokkal többet utaznak az ismerősök, mint az idősebb generációk. A fapados társaságok megjelenésével lényegesen olcsóbb lett Európán belül utazni, mint például 15 évvel ezelőtt, a hostelek és kiadó magánlakások pedig a szállások terén adnak egyre több ember számára megfizethető alternatívát. Mindennel együtt azonban az utazáshoz pénz kell, aminek előteremtésére több opciód is van.

1.  Összespórolod

A magyarországi átlagjövedelem 2019 első felében bruttó 371 100 forint volt, ez nettó értéken számolva (kedvezmények nélkül) 246 782 forintot jelent. Ismerve a megélhetés folyamatosan emelkedő költségeit (alapvető élelmiszerek, közlekedés, albérlet- és rezsiköltségek stb.), ennyi pénzből nem egyszerű félretenni, bár az is igaz, hogy nem lehetetlen.

A körülményeidtől függően a pénzügyi szakemberek havi szinten 10% és 30% közötti értékben javasolják meghatározni azt az összeget, amit a fizetésed megérkezésekor azonnal, minden egyéb költség előtt elkülönítesz. A megtakarított összeget tarthatod egy elkülönített bankszámlán, amihez mindig hozzáférsz, de nyithatsz neki megtakarítási számlát is („digitális malacpersely”), amely még egy kicsit kamatozik is – ebben az esetben viszont nem férhetsz hozzá bármikor.

Még így is nehéz és időigényes feladat akár csak egy hosszú hétvégére félretenned, hiszen nemcsak utazni és aludni kell valahol. Biztosan te is megkóstolnád a helyi ételeket, vásárolnál otthonra, megismernéd a kultúrát és talán még bulizni is elmennél legalább egyszer.

Eleget spórolni tehát nehéz, de nem lehetetlen, ha viszont nincs időd hónapokon keresztül a megtakarítást eredményező szigorúbb életmódra, akkor is van más megoldás.

2.  Kölcsönkéred egy ismerőstől

Rokontól, ismerőstől is lehet kölcsönt kérni, viszont nem túl kellemes, jellemzően nem szoktuk szeretni (egyik oldal sem), és az igazat megvallva nem biztos, hogy okos dolog ezt a „kártyát kijátszani”, amikor csak utazásra kell a pénz. Lehet még olyan alkalom, amikor rászorulsz, inkább ezekre tartogasd a magánszemélyek kölcsönét.

3. Kölcsönkéred onnan, ahol ezzel foglalkoznak

Pénzintézettől már sokkal kevésbé kellemetlen kölcsönkérni, nem is csoda, hogy egyre többen folyamodnak személyi kölcsönhöz, ha gyorsan van szükségük egy közepesen nagyobb összegre. A személyi kölcsön előnye, hogy nem kell rosszul érezned magad az ismerőseid előtt, mégis el tudsz utazni velük (vagy akivel akarsz). A kölcsön visszafizetése a választott futamidőtől függően neked sem okoz nagy terheket, hiszen havi szinten, részletekben történik.

Természetesen van díja a személyi kölcsönnek is, többet kell visszafizetned, mint amennyit “kölcsönkértél” az aktuális banktól vagy hitelintézettől, de ha gyorsan kell a pénz, akkor még mindig ez a legjobb megoldás.

Köszönhetően a szigorú törvényi szabályozásnak, neked csak annyi a dolgod, hogy minden részletet megismersz, mielőtt cselekednél. Dönthetsz úgyis, hogy bevállalod a többletköltséget, de azonnal utazhatsz, vagy időben elkezdesz spórolni és akkor nem kell pluszt fizetni egyik pénzintézetnek sem. A lényeg minden esetben az, hogy felelősen, a vágyaidat és a vagyoni helyzetedet alaposan megvizsgálva hozd meg ezt a döntést, az utazásban ugyanis jó eséllyel nem fogsz csalódni: örökre szóló élményekkel, maximálisan feltöltődve fogsz hazatérni!

Leave a Comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .