Flyerz Magazin - MINDENHOL OTT VAGYUNK!
Flyerz SelectionNIGHTSHIFT

Vajon mennyire lehetett ijesztő csak pár évvel a rendszerváltás után magyarként Londonban énekelni?

london-utcazene

1993 nyarán Zoltán Erika és férje Kátai Róbert elhagyták a jó öreg anyahajót, és két hónapra kiköltöztek Londonba, hogy ott vegyék fel az énekesnő ’94-ben megjelent, Blue Pearl című albumát. Még egyikőjük sem járt azelőtt Angliában, és gondoljunk bele, csak pár évvel voltunk a rendszerváltás után, amikor a kelet és nyugat közötti különbségek még hatalmasak voltak.

“Amikor először beléptünk a Covent Garben-be, úgy éreztem, mintha a világ közepén lennék. Itt egy indiai arc, ott egy fekete bőrű ember, egy norvég forma, itt egy klasszikus angol, mi magyarok, és a háttérben hallani lehetett orosz szót is. Olyan volt, mintha a világ összes nemzete egyidejűleg lenne ott.” – emlékszik vissza az énekesnő első tapasztalataira. A második “sokkoló” élmény a metrózás volt, ami nem csupán nagyságában nyűgözte le az ifjú párt, hanem hozzá kapcsolódó világában is. Minden aluljáróban zenészek énekeltek, gitároztak, néhol teljes koncertet adtak – az akkor Angliában már bőven virágzó street art és a bohém kavalkád akkor itthon még teljesen idegen volt.

A nyüzsgő élet mellett igazi tehetségek zenéltek az utcán, miután nem csoda, hogy Zoltán Erika torkában szorult kicsit a gombóc – az a nyugat-európai karrier mégsem olyan könnyű dolog! Ennek ellenére természetesen folytatták az album felvételeit, aminek további különlegessége, hogy három kiváló helyi vokalista erősítette Erikát, két férfi és egy hölgy – pont emiatt az album magyar változatában minden szöveg magyar a refréneket kivéve, mert bár megpróbálták a vokalistákkal magyarul felénekeltetni a dalokat, több mint furán hangzott. Mindeközben Robi a Covent Gardenben, egy nagy múltú tánciskolában, a Pineapple Dance School-ban töltötte napjai nagy részét, hogy a lehető legtöbb újdonsággal térhessenek haza az akkor már nagy sikerrel működő tánciskolai tanítványaikhoz.

Összességében igazán nagyszerű, kellemes élmény maradt a londoni tartózkodás, melyre Zoltán Erika a mai napig szívesen gondol vissza, mi pedig élvezettel hallgatjuk ebből az időszakból született nagyszerű, angol nyelvű albumát, a Blue Pearl-t.

Gondoltad volna? Már 30 éve, hogy megjelent Zoltán Erika Szerelemre születtem című albuma

Leave a Comment

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..