MOTORSPORTSPORT

Várpalota már HunGarian Baja lázban ég, a főszervező szerint vagány buli készül

Vp1

A HunGarian Baja neve szinte egybeforrt Veszprémmel, idén azonban Várpalota ad otthont a tereprali világkupa futam magyarországi állomásának. Az új helyszínen már rendkívül izgatottak a nívós esemény miatt, és Garamvölgyi Zoltán főszervező sem rejti véka alá, hogy nagy várakozással készül a 16. HunGarian Baja-ra. Vele beszélgettünk!

Milyen az új helyszín fogadtatása?

Ahhoz képest, hogy még időben messze vagyunk a versenytől, meglepően élénk az érdeklődés. Nagyon sokan keresnek meg telefonon és írásban is – világhírű csapatok és új arcok egyaránt -, érdeklődnek a lebonyolításról, az időtervről. Ez azt vetíti előre, hogy szép létszámunk lesz, sőt, én nem titkoltan azt remélem, hogy új nevezői rekord lesz. A terepralisok a nagy kihívások miatt szeretik a magyar futamot, azt pedig nálunk üzembiztosan megkapják. Egyáltalán nem lennék meglepve, ha a side by side kategóriában 30-40 autó is elindulna, és akkor a minden évben hozzánk érkező világsztárokról még nem is beszéltünk. Új helyszínre látogatunk, ugyanakkor szeretném kihangsúlyozni, hogy nagy köszönettel tartozunk a korábbi házigazda Veszprémnek, és Ovádi Péternek, aki nagyon sokat dolgozott és dolgozik azért, hogy a HunGarian Baja sikeres lehessen.

Várpalotán miként csapódik le a tény, hogy idén tereprali világkupa futamot rendeznek a városban?

Fantasztikus az a támogatás, amit rendezőként kapok. Példaértékű Campanari-Talabér Márta polgármester asszony és Katona Csaba alpolgármester úr, valamint Mária György terepmotoros hozzáállása az eseményhez! Magam is izgatottan várom az új helyszínt, amely egy igazi kuriózum lesz: a Thury várban alakítjuk majd ki a versenyirodánk, az előtte lévő területen rendezzük a rajtceremóniát, a parc fermé pedig a főtéren foglal helyet. A szervizparkunk egy nagyáruház parkolójában lesz, ami szintén nagyon praktikus, hiszen a három közeli benzinkút mellett egy autómosó is segíti majd a versenyzőink kényelmét, a technikai átvételt pedig a Suzuki Mészáros szalonban fogjuk lebonyolítani.

Miben tud esetleg többet nyújtani a kisváros Veszprémnél?

A fentebb írtak mellett több érdekesség is lesz, például a rajtszám választáshoz a vár ura is csatlakozni fog. A Thury vár előtti főteret a verseny teljes idejére lezárjuk, ott alakítjuk ki a parc fermét, vagyis a szurkolók testközelből csodálhatják meg a világkupa élmezőnyének technikáit, és találkozhatnak a verseny csillagaival is.

A megváltozott központ az útvonalát mekkora mértékben befolyásolja?

Egyáltalán nem befolyásolja. Szurkolói szempontból ráadásul nagyon örömteli, hogy mind pénteken, mind szombaton a parc fermétől csupán három kilométerre rajtoltatjuk el a mezőnyt. A pénteki szuperspeciál szakasz pedig valódi csemege lesz, hiszen a főtértől légvonalban csupán 300 méterre halad el a pálya. A versenyzők is szeretni fogják, mert az eddigi gyakorlattól eltérően megengedjük nekik az etap a bejárását. Irgalmatlan tempóra van kilátás, szerintem nagyon látványos pillanatok tanúi leszünk, ráadásként gyalogszerrel is könnyen megközelíthető lesz az egész. Szombaton két különleges, 210 kilométeres szelektív vár a mezőnyre, míg vasárnapra kétszer 82 kilométert jelöltünk ki. A pálya kétharmada a megszokott lőtéren zajlik, a többi az évek óta közkedvelt bakonyerdei területen vezet át. Komoly és változatos, embert és gépet próbáló küzdelemre számítok. Örömömre szolgál, hogy megint sikerült szintet lépni, és az eddigi legnagyobb szabású HunGarian Bajára készülhetünk. Vagány lesz!

Végezetül, milyen újdonságokra, extrákra számíthatnak a kilátogatók?

Minden évben nagy hangsúlyt fektettem a rajt és célceremóniára, ez idén sem lesz másként! Ígérem, megadjuk a módját, ebben a remek környezet is partner, amely tovább fogja emelni a rendezvény nívóját. Meglepetésekkel is színezzük majd a rajt és célceremóniát, szenzációs lesz, én mindenkinek azt javaslom, hogy jegyezze be a naptárába augusztus 8-át. Jómagam is tapasztalom, hogy már most egész Várpalota HunGarian Baja lázban ég, és én is nagyon várom, hogy elkezdődjön a buli!

 

Forrás: Tóth Krisztián Márk / MAMS Tereprali sajtófőnök

Leave a Comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .