Flyerz Magazin - MINDENHOL OTT VAGYUNK!
KULTÚRA

Végre egy igazi Antilányregény – olvass egy kis kilodrámát!

books-1149959_1920

Nagyon szeretjük azokat a könyveket, melyek nem a siker-pénz-csillogás háromszögét járják körül. Hogy miért? Mert szeretnénk végre azonosulni azzal a valósággal, mely nem csak minket érint, hanem más embereket is. Mert mindenki csak egy apró porszem a gépezetben: esendő ember, bizony. Problémákkal, gondokkal. Lányok esetében (főként) súlyfelesleggel, némi boltkóros beütéssel és üres pénztárcával.

Emlékszem, mennyire szerettem elolvasni Helen Fielding Bridget Jones naplóit, már ami az első két részt illeti. Az újabbakat még nem fogtam kézbe, de tudjuk, hogy felmelegítve már csak a káposzta jó, ugyebár…

Viszont mindig örülök, amikor kijön egy olyan könnyen emészthető regény, mely megdolgoztatja a nevető izmainkat (szándékosan nem használom a hasizom szót, azon dolgozni kellene… 🙂 ), mégpedig őszinteséggel, életszerűséggel és némi humorral, iróniával.

Ilyennek ígérkezik a frissen megjelent Antilányregény – Felnőtté válás és kilodráma 13 felvonásban című könyv is. Ha most lenne alkalmam nyaralni menni, vagy strandon eltölteni pár órát pihenéssel, biztosan ezt tenném a táskámba. Mert nem lehet mindig Kunderát olvasni – ezzel azt hiszem, egyetértetek.

Mona Awad Montreálban született regényíró és novellista. 2003 óta kisebb-nagyobb megszakításokkal az Egyesült Államokban él, művei több folyóiratban is megjelentek. Debütáló regénye, az Antilányregény sikerének híre futótűzként terjedt olvasóról olvasóra: a könyvet Scotiabank Griller-díjra jelölték, és az Amazon.ca 2016 legjobb debüt regényének választotta.

Nem véletlen, hogy Magyarországon is megjelent – és máris kapkodják a polcokról. Hiszen szerethető és kedves történet ez, humorral, bájjal és rengeteg öniróniával. A könyv pedig titkos ajándékot rejt: olvasás közben ugyanis észrevétlenül kapunk egy barátnőt. Kicsit problémás a csaj, de mindig őszinte és azonnal a szívünkbe zárjuk: mert folyton elképesztő sztorikba keveredik (mint mi szoktunk), és mert olyan viccesen tud ruhát próbálni, ahogyan senki más.

A regény főhőse Lizzie, a kövér lány. Aki egyébként nem is kövér, csak azt hiszi magáról. Ez a dilije. Hogy dagadt. Meg hogy biztos nem kellene egyik fiúnak sem. Ne tudd meg, milyen pasikra hajt, még egy rockzenésszel is összejött. Abból jó nagy gáz lett, majd elmeséli.

Lizzie olyan, mint te, mint egy kicsit mindannyiunk – boldog akar lenni. Szüksége van a türelmedre, elköveti helyetted a hibákat, hogy neked már ne kelljen. Szóval lányok: Nevessetek, sírjatok együtt!

A regény nagyon csajos, mégis egy igazi Antilányregény: garantáltan levesz majd a lábadról! Ezt mások is igazolják:

„Szívszorító… Tele van szépséggel és humorral. Függést okoz, mint a chips, és ezt olvasva átérzed, milyen fájdalmas lehet semmi mást nem enni, mint 10 deka párolt halat, örökké.”
/Chicago Tribune/

„Mona Awad lerántja a leplet a nővé válás küzdelmeiről, az önértékelési zavarokról – a testképtől kezdve a társas kapcsolatokon át egészen addig, hogyan találhatjuk meg magunkat ebben az érzéketlen világban.”
/Elle Magazin/

A könyvről további információkat itt olvashatsz.

Borítókép forrása: Pixabay.

Leave a Comment

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..