Flyerz Magazin - MINDENHOL OTT VAGYUNK!
FILMFlyerz Selection

Vissza az időben, avagy retro sorozatajánló

bear-3145874_1280

Ma el vagyunk kényeztetve, rengeteg csatorna kínál jobbnál jobb szórakozást. Csak egy kattintás és máris több évadnyi sorozatot nézhetünk a neten. A készítők fantáziája határtalan, mi nézők pedig rá-rá kattanunk egy-egy szériára.

Az Agymenőktől az Outlander-ig, az Oltári csajoktól a Korhatáros szerelemig.  Néha a leggagyibbbak elé is leülünk, és tátott szájjal nézzük. Mást nézünk ma, más az ingerküszöbünk, mint akár pár évvel ezelőtt. Ami mindig nagy sikert arat, az a családregény, a szerelem, és a krimi.

Így volt ez a televíziózás hőskorában is. Amikor még hétfőn adásszünet volt, és nem igazán ismertük a napi sorozat fogalmát.

Jött a Tenkes kapitánya, az Onedin család, és persze a nagy klasszikus a Dallas. Péntekenként mindenki a “Júingok” cselszövéseit nézte. Voltak, akik kihívást láttak benne, és ahányszor ittak az epizódban, annyiszor húzták meg a poharat a baráti társaságok is.

Rettentően sokat kellett várni a Kórház a város szélén sorozat csehszlovák idilljétől a Vészhelyzet évadjaira. Persze közben a németek megalkották a Klinikát, ami az előbb említett szocialista szériára volt a válasz.

Egy sorozat megfogja a nézőt. Nem volt ez máshogy régen sem, nincs ez máshogy ma sem. Réges-régen, Isaura felszabadítására gyűjtött a magyar lakosság nagy része, majd Esmeralda szemműtétjére. Ó boldog békeidők. Szinte csak a brazil szappanoperák jutottak el hozzánk. Ma meg a török Szulejmánnak szurkol a néző, hogy legyőzze a csatában a magyarokat.

A magyar sorozatok gyakran irodalmi műveket dolgoztak fel. Így lett népszerű Szabó Magda Abigélje, Csukás István Kemény kalap és krumpliorr-ja, de a Fekete város, Mikszáth Kálmántól.

Íme, pár ikonikus magyar sorozat, amit nosztalgiából érdemes újra megnézni.

Kezdjük Lindával. A babettán érkező, klumpát hordó, visító rendőrlánnyal, akinek szerelme taxis volt, apja színész, és naná, hogy mindig valami nagyon extrém nyomozásba kezdett. Miért érdemes megnézni? A nyolcvanas évek ruhái, autócsodák, a züllött nyugat eszméje mind-mind megjelenik.

Bár azt hisszük, hogy minden igazán nagy ötlet „nyugatról” jön, és a kilencvenes évek nyomozókutya őrületét nálunk „Rex” honosította meg. Volt nekünk egy Kántorunk. 1975-76-ban nyomozott a tv képernyőjén Kántor, és a gazdája Csupati őrmester. Ha igazán visszarepülnél az időben, szánj rá pár órát!

És persze jött az „Angyalbőrben”. Egy laktanya mindennapjai kötelező katonaság időszakából, amikor a hős szocialista magyar hadsereg meg akarta menteni a világot. Ja nem, csak élték az életüket. Usztics Mátyás legendásat alakított Karádi őrmester szerepében, és persze egy ország énekelte, hogy „angyalbőrben minden kicsit más”.

 

 

 

Leave a Comment

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..