bs_bestof20164

Magyarország évente több mint ötezer eseménynek ad otthont, de nagyjából lehetetlen küldetés mindet pontosan összeszámolni. Lobenwein Norberttel, a VOLT Fesztivál, a Balaton Sound és a Nagyon Balaton társtulajdonosával, vezetőjével beszélgettünk a magyar fesztiválhelyzetről, aki március 14-re a 3. Gastro & Event Marketing Konferenciára izgalmas előadással készül a magyar fesztivál piac helyzetéről, a hazai fesztiválok jövőjéről és a szegmens alakulásáról.

Évek óta túltelítettség van a hazai fesztiválpiacon, mégis évről évre bővül a fesztiválpaletta, de ezzel párhuzamosan a fesztiválra járók köre is szélesedik. Szerinted még sokáig fenntartható lesz ez a növekedés?

L. N.: Azt szokás mondani, hogy Magyarország fesztivál nagyhatalom. Ez nem csak jól hangzik, de az európai piacot nézve igazolható is, hiszen a nyári időszakban valóban egymást érik a különféle tematikájú fesztiválok, szerte az országban. A zenei fesztiválok palettáján ugyan jelennek meg időről-időre új szereplők, de az is megfigyelhető volt az elmúlt pár évben, hogy eltűntek induló, vagy akár nagymúltú fesztiválok. A debütáló események közül leginkább azoknak van esélye talpon maradni, amelyek valamilyen szempontból újszerűnek, érdekesnek, külölegesnek számítanak és egy jól átlátható, tudatos koncepció szerint épülnek fel.

A fesztiválra járók körében két trend figyelhető meg, egyrészt egyre fiatalabbak a fesztiválozók, másrészt a 40-50 körüli korosztály is stabilan jelen van a rendezvényeken. Mi a fontos ma egy fesztiválprogram összeállítása során: minél több korosztályt meg tudjon szólítani vagy továbbra is érdemesebb egy szűkebb célcsoportra fókuszálni?

L. N.: Ez fesztiválonként változik. A zenei fesztiválok zöme esetében a fő célcsoport a 18-35 év közötti korosztály, azonban számos esemény ennél jóval nagyobbra nyitja az ollót. Hogy mást ne mondjak: a Telekom VOLT Fesztivál esetében nagy számban vannak jelen olyanok, akiket a legtöbb fesztivál nem szólít meg, vagy akár olyanok is, akik régóta járnak hozzánk és ma már a gyerekeiket is magukkal hozzák. Ezzel szemben a Balaton Sound például jóval célzottabb, szűkebb korosztálynak szól.

Enni és koncertre járni mindenki szeret, így átfedés mindenképpen van a gasztro és zenei fesztiválok célközönségében. Te hogyan látod, konkurenciája egymásnak egy gasztro és egy zenei fesztivál?

L. N.: Kicsit se gondolom így. Ezek a tematikus fesztiválok nemcsak jól megférnek egymás mellett, de sok esetben egymást egészítik ki és teszik teljessé.

Az előadásodban szó lesz a jelenlegi fesztiváltrendekről. Ha egyet kiemelhetnél, melyik nemzetközi jelenség az, ami a legerősebben hat a hazai fesztiválokra?

L. N.: A saját élményeimet áttekintve egyértelműen a belga Tomorrowlandről gondolom azt, hogy több olyan újítás fűződik a nevükhöz, amely elementáris erővel bírt. Ilyen a fesztiválra jellemző, lenyűgöző látványvilág, és ilyen az a kommunikáció is, amely a vizualitásra, az aftermovie és hasonló tartalmak szerepére épül. Ilyesmivel náluk találkoztam először. Ugyancsak szemmel látható trend a fesztiválkultúrában a DJ-k megjelenése a hagyományosan rockfesztiválnak számító eseméyek nagyszínpadain, headlinerként. 5-10 évvel ezelőtt ilyesmit nem nagyon tudtunk volna elképzelni. Ezek a trendek nem elsősorban a hazai fesztiválokra voltak hatással, sokkal inkább az egész szakmára.

VOLT Fesztivál 2016

Az olyan nagy nemzetközi trendek, mint az egészségtudatosság és fenntarthatóság, mennyire fontos szempontok ma a hazai fesztiválszervezésben? Tekinthetjük ezeket a jövő irányvonalainak?

L. N.: Fontos és rendszeresen napirenden lévő témák ezek, elsősorban azért, mert éppen a fesztiválok közöségére jellemző az a fajta érdeklődés és nyitottság, amiért érdemes őket megszólítani.

Ha bővebben is kíváncsi vagy a hazai fesztivál-körkép alakulására, gyere el március 14-én a 3. Gastro & Event Marketing Konferenciára! Jelentkezés itt!

3. Gastro & Event Marketing Konferencia

Borítókép: Balaton Sound – Best of 2016

Leave a Comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .