Flyerz Magazin - MINDENHOL OTT VAGYUNK!
Egyéb

Volvo XC40 – Kínai “Svédacél”

Volvo 3

Autós Influencer barátunk – Póczak Tamás – ismét hozott nekünk egy finomságot. Íme a Volvo XC40, a kínai svédacél!

Az időutazásunk 1911-el kezdődik, amikor az SKF csapágy gyár bejegyezte a Volvo márkanevet. A latin Volvere (Gördülés) szóból származó elnevezés 1927-ban Göteborgban lett hozzárendelve a gyár akkor induló gépkocsikat gyártó, az anyacégtől leváló részlegéhez.

Több gazdasági mélyponton esett át a cég, miközben számos világszabadalommal látták el az autóipart. Elsődleges célkitűzése volt a biztonságos autó, aminek előzménye, hogy az értékesítési igazgató, Assar Gabrielsson felesége autóbaleset áldozata lett. 1999-ben a Ford vásárolta fel a céget, 2010-ben pedig a kínai Geely tulajdonába került. Mindkét tulajdonosváltás egy jótékony hatású vérfrissítés volt a Volvo életében, és ez meglátszik a modellpaletta dizájnján, és technológiai fejlődésén egyaránt.

Természetes, hogy a kínai tőkés a profit reményében vágott bele a kalandba, ezt jól mutatja, hogy a nagy arculatfrissítés és technológiai felzárkóztatás után egy új szegmensbe, a szubkompakt SUV piacra is be kívánnak törni. Ehhez fejlesztették az XC40-es típust, ami a legkisebb városi terepjáró vagy szabadidőautó a gyártó kínálatában. Mindez annyira sikerült jól, hogy 2018-ban megjelenő autó a genfi autószalonon bezsebelte az év autója díjat.

Volt szerencsém korábban kipróbálni a D3-as verziót, mely a dízel erőforrást takarja, de legutóbb a T3-as benzines járt nálam. Nagyon szerethető kisautó. Rengeteg vezetéstechnikai segédlet és kényelmi funkció érezteti, hogy bizony a kínai tőkének ráhatása van a gyártásra, és nem esik nehezére felzárkóztatni a Volvo-t a piacvezető márkák szintjére. Egyik kedvenc szolgáltatásom a Volvo OnCall rendszere. Ez egy telefonra telepített applikáción keresztül képes megmutatni az autónk helyzetét, üzemanyagszintjét, vagy képes loggolni az megtett útvonalakat, melyeket rendezhetünk privát, céges megjelöléssel, így könnyen nyomon követhetjük az utazásaink költségeit. A rendszer arra is képes, hogy felvillantja az autó lámpáját, vagy megszólaltatja a kürtöt, ha azt az applikációból igényeljük, így megkönnyítve a parkolóházakban való keresgélést.

Vezetés szempontjából az XC40 egy tipikus városi kisautó, ott is érzi jól magát igazán. Az autópályás tempó megoldható vele, és a 4 fős család kényelmesen leutazik a Balatonra, kellő komfortban, ha éppen erre van szükség, de aki kifejezetten autópályázós autót keres, az talál erre jobban megfelelőt a Volvo palettáról. 8 liter körüli városi fogyasztása élhető, és az 1.5 Turbó benzines motorja kellően játékos is. Külön élmény, ahogy a turbó elengedi a töltőnyomást, és a városban lámpától lámpáig lehet sziszegőset játszani vele.

 

Forrás: Autós Influencer

Leave a Comment

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..