GASZTRO

Whole Hog* BBQ a Budapest Barbecue Company-ban október 23-án

Screen Shot 2019-10-04 at 11.44.22
Az egész sertés, vagyis a Whole Hog* BBQ igazi különlegességnek számít Magyarországon, hiszen kevés magyar bbq formáció próbálkozott meg a nagyközönség előtt ezzel az igen nehéz műfajjal. A whole hog bbq elkészítése során már az előkészítés folyamata is igen körülményes, magas szaktudást igényel, a sütés pedig még ennél is izgalmasabb: az egészben hagyott sertés több mint egy napot tölt el a szmókerben, alacsony hőmérsékleten, hikori és almafa füstjén.
Megéri a ráfordított idő minden percét (és izzadtságcseppjét), hiszen a gondos elkészítésnek és a szmóker füstjének köszönhetően a whole hog húsa szálaira omlik szét, az íze karakteres, enyhén fűszeres, kellemesen füstös aromát kap, emellett pedig elképesztően szaftos lesz, ami az jelenti, hogy felbontás után a húslé szinte spriccelve ömlik ki a rostok közül.
A Budabest Barbecue Company-ban október 23-én már 4. alkalommal készítjük el ezt a különlegességet, melyre szeretettel várjuk az érdeklődőket. A whole hog-ból bontás után tálakat készítünk, melyen tépett sertéshús, ropogós sertésbőr, pirított kakukkfüves tört burgonya, bacon-ös bajor káposzta és sült almás mártás lesz.
Ezen a napon egy barbecue témájú workshopot is tartunk az étteremben, aminek középpontjában a whole hog-hoz kötődő bbq ismeretek lesznek.
Az esemény időpontja: 2019. október 23.   
*Mi az a Whole Hog?
A whole hog egy amerikai barbecue specialitás, mely az egészben hagyott sertés szmókerben történő low and slow sütését jelenti. Több államokbeli bbq-joint is foglalkozik kifejezetten ezzel a műfajjal, a bbq-versenyeken pedig külön kategóriát is dedikáltak neki. Két olyan vendéglátóhely is van az USA-ban, akik rendkívül magas szinten űzik a whole hog műfaját, egyikük a The Shed, akik többszörös amerikai bajnokok is, illetve a a Pappy’s Smokehouse, akik szintén számos díjat söpörtek már be különböző bbq-megmérettetéseken. Szerencsénk volt mindkettőjüktől tanulni, ennek megfelelően pedig a kettőjük elkészítési módját ötvöztük. Erről itt írtunk bővebben, ha érdekel a téma, kattints 🙂

A whole hog az akár 26 órás low and slow füstön sütés közben megkapja a bbq húsokra jellemző elfeketedett, karamellizált külső réteget, viszont a legbelső részek, mint például a comb közepe nem a fűszerezéstől vagy a füsttől lesz ízletes, hanem előtérbe kerül a hús natúr íze is. A tökéletes összhatás érdekében tépjük, majd összekeverjük a whole hog egyes részeiből készített pulled pork-ot, hogy az ízek összessége tökéletes harmóniát alkosson.  

Az igazi különlegesség viszont a textúrában rejlik: olyan puha és lédús az így megsütött disznó húsa, hogy például a karajból – ami elvileg egy szárazabb húsrész – is ömlik a szaft. Nem is kell különösebb erő a tépéshez, mert szinte szétfoszlik. Mindezek mellett az egy napos sütési idő alatt egy extra ízt is kap a hús, amiért a rub és az injektálás mellett véleményünk szerint a csontok felelnek – gondoljunk csak arra, mennyivel ízesebb a csontleves egy sima zöldséglevesnél.  

Szeretnél még többet megtudni róla? Látogass el hozzánk a Budabest Barbecue Company-ba és szívesen beavatunk a barbecue-zás világába!
Leave a Comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .