Flyerz Magazin - MINDENHOL OTT VAGYUNK!
GASZTRO

Zabáljcsak! – az első magyar pulled pork food truck

zab1

Aki egy kicsit is követi a hazai gasztro forradalmat, annak aligha kell bemutatni ma már a Zabáljcsak! kis kocsiját, amit manapság már minden fontosabb fesztiválon meg lehet találni és stabilan biztosítják a kígyózó sorokat a kocsijuk előtt. Augusztus 11-13 között, a Kopaszi-gáton megrendezésre kerülő American BBQ Picniq rendezvényen is lehet majd falatozni az egészen egyedülálló pulled pork szendvicseiket, és ezen apropóból Takács “Taki” Gergelyt faggatva próbáltam kicsit bepillantást nyújtani a színfalak mögé illetve utánajárni a népszerűségük titkának.

Mikor és hogyan kerültetek először kapcsolatba a BBQ-val?

2014 októberében 5 éves banki pályafutásom végére értem, ami után egy dolgot biztosan tudtam, nem szeretnék többet más „rabszolgája” lenni. Alapvetően szakácsnak tanultam, de sajnos volt egy autóbalesetem a tanulmányaim közben, így dugába dőlt a dolog akkor. Édesapám viszont mindig is arra nevelt, hogy azt csináljam, amit örömmel és teljes szívemből, boldogan tudok csinálni, így maradtam a főzésnél. Enni mindketten,  kollégám, barátom Barna és én is nagyon szeretünk, ezért nem is volt kérdés, hogy mivel kezdjünk foglalkozni, így megint ugyanoda lyukadtunk ki. Mindig azt szoktam mondani, hogy a barbecue az itthon a rommá égetett fokhagymás mustáros tarjának egy kicsit szofisztikált verziója, de persze ez így nagyon lesarkítva. Így hát belevágtuk a fejszénket -szó szerint- a bbq műfaj „food truckosításába”.

Mi tetszett meg legjobban ebben a technikában?

A véget nem érő kísérletezés, a soha véget nem érő játék és tanulás. Mi ugye alapvetően pulled porkkal foglalkozunk, de a színfalak mögött azért mindig próbálkozunk egyéb dolgokkal is. A barbecue-nak alapvető lényege ugye, hogy alacsony hő tartományban ( 110-130 celsius )  sütünk, füstölünk húsokat, mi ezen belül is a még alacsonyabb, 90-110 fok közötti tartományt preferáljuk.

Hogyan alakul Magyarországon a BBQ kultúra? Mik a meglátásaid ezzel kapcsolatban?

Vegyesek a meglátásaim. Nagyon sokan belekezdenek ebbe a műfajba, amatőrök és profik egyaránt. Idehaza a bbq pápának, atyjának lehet nevezni Adorjányi Máriuszt, aki a Pit Boxok gyártásával és forgalmazásával próbálja minél több ember számára kivitelezhetővé tenni ezt a húskészítési folyamatot, ami jó. Viszont a bbq műfaj terjedésével együtt megjelennek a csalók is, akik a sütési időt lerövidítve, előfőzéssel, illetve bolti bbq szószók megvásárlásával majd felkenésével gondolják azt, hogy nekivágnak a bbq csodálatos világának és megpróbálnak pénzt csinálni a műfajból. Összességében viszont szerintem pozitív irányba halad a dolog, hiszen Máriusz is rajta tartja a szemét azokon a helyeken, csapatokon, akik tőle vesznek pit boxot, tanácsokkal is ellátja őket, illetve ennek a szellemében alakult meg a Magyar Barbecue Szövetség (MABARSZ)  is, aminek mi is alapító tagjai vagyunk, aminek az egyik fő célja idővel kitaszítaná a hazai bbq palettáról a kóklereket, csalókat.

Milyen ételeket készítetek alapvetően? Mit érdemes tudni ezekről?

Az indulásunkkor mindenképpen egy olyan szendvicset akartunk, ami semmiképp sem burger, és semmiképp se kerek hamburgerzsemlébe kerül a kedves vendég kezei közé.  Így jött képbe a ciabatta, amit egy pékség személyre szabottan nekünk készít.
Nem szeretem, ha valahol túlkínálat van, ez nálunk is szempont volt, hogy ne kelljen percekig a lehetőséget olvasni a food truck előtt, négyféle szendvicsünk van, amivel igyekszünk megfelelni mindenki ízlésvilágának. Azért néha előállunk újdonságokkal, mint például a Duck Deluxe, azaz briósba csomagolt füstölt rozé kacsamell, de szegyet és oldalast is szoktunk sütni ( egyelőre csak magunknak ). Alapvetően mi pulled porkkal foglalkozunk, persze a háttérben dolgozunk, kísérletezgetünk mindig, de food truckból nem valószínű, hogy nem fogunk mást kiadni, elsősorban helyhiány és egyéb logisztikai problémák miatt. Ahogy a Duck Deluxe is péntekenként volt megtartva ( #KACSAPÉNTEK ), így elképzelhető hogy lesznek majd a jövőben is spéci alkalmak, ajánlatok, mondjuk hétvégenként. Van a tarsolyban még bőven, a barbecue egy végtelen műfaj, nagyon sok mindent lehet nagyon sokféleképpen elkészíteni és tálalni. De a truck megmarad a pulled porknak.

Miért lesz érdemes ellátogatni hozzátok az American BBQ Picniq-en?

Mert ugyanazt a minőséget és ugyanazt a jó hangulatot tudjuk nyújtani már 2015 július 30 óta, harmadik éve, ez a harmadik szezonunk idén és a vendégek ezért térnek vissza hozzánk, akár a határon túlról is.
One smoke, one family!

Leave a Comment

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..