Flyerz Magazin - MINDENHOL OTT VAGYUNK!
Egyéb

Zenék, filmek bárhonnan, bármikor?

Print

Előző cikkünkben, amit itt olvashatsz, már beszéltünk a NAS és az egyéb nyilvános tárhely/felhőszolgáltatások különbségéről.

Nézzük most azt, hogy egy otthonunkban elhelyezett, a routerre csatlakoztatott adattároló mire is képes.

HS-251 right+Remote Control Included
Nem feltétlenül kell csúnya, dizájn nélküli számítástechnikai izére gondolnunk. Normális áron vehetünk akár ilyen kinézetű eszközt is.

 

Mint mindenki, én i szeretem a képeimet, videóimat mindenhonnan elérni. Így szórakoztathatom magam a buszon, vagy meghallgathatom kedvenc zenéimet vezetés közben is. Mivel én is használok iPadet, Androidos telefon és laptopot, sajnos arra esélyem sincs, hogy ezek mindegyikén lássam, mondjuk a hordozható winchesteremen, vagy pendriveomon tárolt adatokat. Nem csak azért, mert nem tudom csatlakoztatni, hanem például az Apple eszközök teljesen más formátumot igényelnek, tehát másra kell, hogy legyen „formázva” az dattároló. Kivétel persze, ha mindezt egy olyan eszköz tárolja, ami alkalmas arra, hogy csak az adatokat közvetítse nekünk. A NAS pontosan ezt teszi meg nekünk. Egy olyan közös nyelvet beszél, amit minden eszköz értelmezni tud.

Szóval a lényeg, hogy tableteden vagy mobilodon applikáció segítségével eléred ezeket az otthon tárolt tartalmakat. Sőt, képes arra, hogy mobil-eszközeid tartalmat folyamatosan mentse is. Így nem már soha nem lesz azzal problémád, hogy elfogy a tárhely a telefonodról.

Az, hogy eléred filmjeidet, zenéidet vagy fájljaidat, ez mind jó persze, de nem feltétlenül szeretnénk egyszerre mindent elérni, mint mondjuk a számítógépünk esetében. Ez csak bonyolítaná az életünket, ezért az egyik legnépszerűbb NAS gyártó, a QNAP, több applikációval is segíti a felhasználókat. Van olyan, mellyel csak a zenéket érjük el, van amivel a filmjeinket és persze van olyan is amivel fotóinkat. Ezen appok mindegyike menteni is tudja mobileszközünk tartalmát. Tehát annyi fényképet csinálunk amennyit csak akarunk. Vagy az otthoni filmjeink közül bármit, bármikor és bárhol megnézhetünk. Hasznos nem? Így már olyan, mintha mindenünk a zsebünkben lenne.

 

Néha azonban arra is szükségünk van, hogy a digitális tartalmakat megosszuk másokkal. Most, ha azt mondanám, hogy erre nincs lehetőség akkor meglepődne mindenki?! Persze, hogy van! Akár egy, akár több emberrel is.

Már csak egy dologról nem tettem említést. A telepítésről. Mivel az emberek többsége már látott nyomtatót és talán telepített is azt. A QNAP NAS telepítése pontosan ugyanolyan egyszerű. Amire szükségünk van, az egy router, amibe be tudjuk dugni, illetve egy számítógép vagy mobileszköz.

Ezen a linken ki is próbálhatod a NAS kezelőfelületét (a felhasználónév és a jelszó is qnap), sajnos csak angol nyelven, de amikor a sajátodat használatba veszed, akkor a magyar nyelvet is választhatod.

Leave a Comment

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..