Flyerz Magazin - MINDENHOL OTT VAGYUNK!
Flyerz SelectionGASZTRO

A Zimek Pálinka Manufaktúrában jártunk

zimek 5

A Flyerz csapat néhány tagjával egy hosszú hétvégét töltöttünk a Balatonnál és bár úgy terveztük, hogy csak „fekszünk a wellnessben”, amíg tudunk, de ez egy idő után elég unalmassá vált.

Mégis mit lehet csinálni a Balatonnál télen? – kérdeztük a recepcióst. Ajánlott néhány programot, de egy kollégám felkapta a fejét a pálinka szó hallatán. Én annyira nem örültem, nőként sosem szerettem igazán a pálinkát, mivel sok-sok „házit” ittam már, és sosem értettem mi a jó abban, hogy valami szétmarja a torkom és a gyomrom, de láttam, hogy a András mennyire lelkes, ezért foglaltunk egy időpontot.

A pálinkafőzde Zamárdiban található, mi pedig Siófokon szálltunk meg, de a hölgy, aki a kóstolót tartotta, felajánlotta, hogy lejön értünk a vonatállomásra.

Felértünk a főzdébe, amely 2 percre található az M7-es autópálya 115-ös lehajtójától, és nagyjából 5 perc kocsival a Zamárdi vasútállomástól. Az épületbe lépve, a kóstolóterembe invitáltak minket, ahol rögtön megtetszett a termet melegen tartó kandalló és az azt körülvevő téglafal, amely a fa asztalokkal együtt egy igazi rusztikus hangulatot kölcsönzött a helységnek.

A szomszédos teremben áll a két főzőgép, amelyekről megtudtuk, hogy nem kiállított darabok, hanem ezen főzik a pálinkát, amelyeket természetesen működés közben is meg lehet tekinteni. Emlékeimben teljesen más gépek voltak, amelyekkel gyerekként találkoztam. Megtudtuk, hogy ezek ún. egy körös, aromatornyos gépek, amiken a pálinkát elég egyszer lefőzni, szemben a hagyományosnak mondott kisüsti gépeken.

Az általunk választott hatos kóstolót – vannak hosszabb kóstolók is, 12-es illetve 18-as, ahol már hideg- és sültes tálak is felkerülnek az asztalra – egy kis történelemmel kezdtük, majd következett a kóstolás.

Abszolút személyre szabott programban részesültünk, igazából ez tetszett a legjobban. A hölgy nem csak ledarálta a fontos információkat, hanem kifejezetten interaktív volt. Elmondta, hogy mit nevezünk pálinkának, mitől jó a pálinka, mikre kell odafigyelni, milyen illatoknak, ízeknek nem szabad benne lennie, és mi alapján ismerjük fel ezeket. Minden egyes tétel után megkérdezte, hogy mi mit gondolunk, mit érzünk. Érdeklődött a véleményünk iránt, ami kifejezetten tetszett.

Mesélt egy kicsit a főzde történetéről és az elért, komoly eredményekről. Megtudtuk, hogy az alapító Zimek Roland volt, egy osztrák úriember, aki az elsők között hozott be kis hazánkba aromatornyos gépet. A díjakra kitérve pedig megdöbbenve hallgattuk, hogy a Zimek Pálinka Manufaktúra a tizenkét éves fennállása óta háromszor volt az év kereskedelmi pálinkafőzdéje, és már több mint 20 Champion-díjat és 120 aranyérmet szerezett.

Meglepő volt, hogy ilyen eredmények ellenére még nem hallottunk róluk, de mint kiderült, alig két éve történt tulajdonos- és ügyvezető váltás, s csak azóta foglalkoznak komolyabban online marketinggel, fővárosi- és országos jelenléttel, fesztiválokra történő kitelepüléssel, és dolgoznak együtt nagykereskedésekkel. Furcsálltuk is, hogy milyen fiatalok dolgoznak a főzdében, a főzőmesterük is csak 27 éves, de tavaly már elnyerte a „Somogy megye legjobb bérfőzetője” díjat.

Talán pont ezért tetszett a program is ennyire, mert fiatalos és lendületes volt, tudták mire van szükségünk.

Visszatérve a pálinkára, életemben nem ittam ilyen finomat, minden zamatos és gyümölcsös volt, nem kapart, minden gyümölcs tisztán felismerhető volt. A végére hagyták két büszkeségüket, egy 55%-os vadőszibarack pálinkát, amit csak ők főznek, és egy 60%-os sajmeggy pálinkát, amiről fogalmam sem volt, hogy micsoda. Mind a kettő nagyon zamatos és gyümölcsös volt, és bár érezni lehetett, hogy kicsit erősebb, de álmomban sem gondoltam volna, hogy kísérő nélkül én meginnék két ilyen magas alkoholtartalmú italt. Ezzel meg is cáfolták azt, hogy azért mert egy pálinkának magas az alkoholfoka nem érezni rajta a gyümölcs ízét, illatát. Mint kiderült ez egyrészt gyümölcsfüggő, másrészt odafigyelés kérdése.

 

Összességében egy nagyon kellemes 90 percet töltöttünk el a Zimek Pálinka Manufaktúrában és mindenképpen tervezzük, hogy nyáron, működés közben is megtekintjük ezeket az izgalmas berendezéseket, akkor már az egész Flyerz csapattal.

 

Köszönjük az élményt, mindenkinek csak ajánlani tudom!

Leave a Comment

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..